reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Gotujące czerwcówki

reklama
Ogórki w sosie musztardowym

1 litr wody
0,5kg cukru
1szkl. octu
5 łyżek musztardy sarepskiej (lub 8 słabszej)
3 łyżki soli.

Ogórki obrać, pokroić w paski (ogórek na 4) zalać zalewą i pasteryzować 3-5min.
Proporcja na 7 słoików ( ja robie zazwyczaj razy 3-4 te produkty)
 
Ogórki w sosie musztardowym

1 litr wody
0,5kg cukru
1szkl. octu
5 łyżek musztardy sarepskiej (lub 8 słabszej)
3 łyżki soli.

Ogórki obrać, pokroić w paski (ogórek na 4) zalać zalewą i pasteryzować 3-5min.
Proporcja na 7 słoików ( ja robie zazwyczaj razy 3-4 te produkty)

A trzeba koniecznie obierac ze skórki??
 
Cytrynowiec




Masa cytrynowa:
- 2 budynie cytrynowe

- 1 galaretka cytrynowa
- 1 cytryna
- 25 dkg masła
Pozostałe składniki:

- 0,5 litra śmietanki 30%
- cukier puder
- cukier wanilinowy
- 3 szt. śmietan fixu
- wódka do nasączenia herbatników
- herbatniki
Spód biszkoptowy :
Składniki:
- 4 jajka

- 130 g mąki pszennej
- 130 g mąki ziemniaczanej
- 250 g cukru
- 6 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

dodatkowo :

- 2 łyżki kakao ( jeżeli chcemy otrzymać ciemny spód) .

Wykonanie :
Jaja oddzielić od żółtek. żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka przełożyć delikatnie do utartych żółtek i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą i piec 0k .20-25 min w 200 stopniach C.

Masa cytrynowa:
2 budynie ugotować w 0,5 l. wody.
Do gorącego budyniu dodać suchą galaretkę i sok z cytryny. i gorące zmiksować.
Do wystudzonej masy dodać masło i zmiksować na masę.Wyłożyć na biszkopt.

Ubić śmietankę z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem dodając również śmietan fixy i wyłożyć na masę cytrynową.

Namoczyć herbatniki w alkoholu i ułożyć na wierzch na śmietanie.
Wszystko polać polewą z cukru pudru z dodatkiem olejku cytrynowego lub cytryny.

To jest na blaszke 23X28

PYCHOTKA:)
 
SŁODKA PIRAMIDA:)



Słodka piramida


Ciasto makowe
· 8 jajek
· szklanka mąki
· szklanka cukru
· szklanka suchego maku
· 2 cukry waniliowe
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie wszystkie suche składniki i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy 24x42cm i piec około 50 minut w temp. 175 stopni. Wystudzone przekroić na dwa blaty.
http://alicja.przepisy.net/slodka-piramida/zdjecie/1565/
Ciasto orzechowe
· 5 jajek
· 10 dag cukru
· 3 czubate łyżki mąki
· 2 łyżki bułki tartej
· 15 dag zmielonych orzechów
· cukier waniliowy
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka ubić z cukrem na sztywno, stopniowo dodawać po jednym żółtku i cukier waniliowy. Następnie dodać mą z proszkiem do pieczenia i orzechy z bułka tartą. Wszystko delikatnie zamieszać. Piec w formie tej samej wielkości co ciasto makowe około 40 minut w temp. 175 stopni.
Ciasto czekoladowe
· 4 jajka
· 4 łyżki cukru
· 2 łyżki kakao
· 4 łyżki mąki
· cukier waniliowy
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka ubić z cukrem, dodawać stopniowo po jednym żółtku i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie zamieszać. Ciasto upiec w tej samej formie co poprzednie ciasta, około 30 minut w temp. 175 stopni.
Masa pomarańczowa
· 3 pomarańcze
· 2 jabłka
· 1/2 szklanki cukru
· 1/2 szklanki wody
· 1 galaretka pomarańczowa
Wykonanie
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Pomarańcze obrać i pokroić na kawałki. Wodę zagotować z cukrem, dodać jabłka i pomarańcze, wymieszać i gotować do lekkiego zgęstnienia. Następnie wsypać galaretkę i dokładnie rozpuścić - nie gotować. Odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Masa czekoladowa
· 1/2 szklanki mleka
· 10 dag margaryny
· 10 dag cukru
· 2 łyżki kakao lub gorzka czekolada
· cukier waniliowy
· 1 kostka masła
Wykonanie
W rondelku rozpuścić mleko z margaryną, dodać cukier, kakao i cukier waniliowy. Wszystko razem wymieszać, zagotować na bardzo wolnym ogniu, a następnie odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać po jednej łyżce wystudzonej masy.
Pianka
· 1/2 litra śmietany kremówki
· 2 galaretki cytrynowe
· 1 galaretka wiśniowa
· 1 galaretka agrestowa
· puszka brzoskwiń
Wykonanie
Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, podobnie agrestową - odstawić do wystudzenia. Gdy obydwie galaretki stężeją, pokroić w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i ostudzić. Kremówkę ubić i dodać lekko tężejącą galaretkę cytrynową, następnie brzoskwinie i pokrojone galaretki. Wszystko wymieszać.
Składanie ciasta
Na pierwszy blat makowy wyłożyć tężejącą masę pomarańczową - wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała i nie wsiąkła w ciasto. Następnie położyć ciasto orzechowe, wyłożyć masę czekoladową i przykryć drugim blatem makowym. Na ciasto makowe wyłożyć piankę i przykryć ciastem czekoladowym. Polać polewą i całe ciasto wstawić do lodówki.
 
łoo matko Lena tą piramidę to chyba cały dzień się piecze:szok::szok: :-D:-D tyle warstw;-) już nie mówiąc o tym, ze trzeba by było na jakiś kurnik napaść, żeby tyle jajek zdobyć:-):-p
podziwiam za te wypieki:tak:
 
Ostatnia edycja:
łoo matko Lena tą piramidę to chyba cały dzień się piecze:szok::szok: :-D:-D tyle warstw;-) już nie mówiąc o tym, ze trzeba by było na jakiś kurnik napaść, żeby tyle jajek zdobyć:-):-p
podziwiam za te wypieki:tak:

Ja mam dojście do swojskich jajek:)Takze nie narzekam:)To fakt długo się piecze max 2 godz ale pyszna no i efekt widać;)
 
Lena, to może wklej zdjęcie swojego ciasta, a nie zdjęcie zrobione przez kogoś innego ;-)
 
reklama
Do góry