reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Październik 2011

Asionek mnie lekarka powiedziala, ze macice mam wysoko. Pozatym jak poczytasz nawet w oczekiwaniu na dziecko to pod koniec tego miesiaca macica jest na wysokosci pepka no i jest duza. Pozatym napisalam CHYBA bo z wrazenia nie potrafie dokladnie okreslic miejsca:-D ale ktorej mamy nie pytam kazda mowi, ze to dzidziak i mialy tak samo, co zreszta nawet tu widac;-)

reklama
Asionek mnie lekarka powiedziala, ze macice mam wysoko. Pozatym jak poczytasz nawet w oczekiwaniu na dziecko to pod koniec tego miesiaca macica jest na wysokosci pepka no i jest duza. Pozatym napisalam CHYBA bo z wrazenia nie potrafie dokladnie okreslic miejsca:-D ale ktorej mamy nie pytam kazda mowi, ze to dzidziak i mialy tak samo, co zreszta nawet tu widac;-)

tak sie sklada , ze mam ta ksiazke i az zajrzalam no i pisze pod rysunkiem jak wol , ze w tym tyg co ty jestes jest 4 cm pod pepkiem , a juz od 18 do 22 tc jest ok. 2 i pol cm pod pepkiem :) takze nie wiem skad te info , ze jest na wysokosci pepka ??

I ja sie powymądrzam.W 16 tyg. dno macicy znajduje sie w połowie odległości pomiędzy kością łonową,a pępkiem.:nerd:
Właśnie obrzeram sie truskawkami-kwaśne skubane,ale dobreeee.

Miłka przedruk z chińskiego dobre hehe.

Magda,ale w tej kwestii nie ma starych czy nowych wersji macica rośnie od wieków tak samo.
Masz tu link i nie będzie już wątpliwości
http://www.ebrzuszek.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=308&Itemid=103

Dno macicy znajduje się:
  • w końcu 16. tygodnia: 1-2 palce nad spojeniem łonowym,
  • w końcu 20. tygodnia: 2-3 palce poniżej pępka,
  • w końcu 24. tygodnia: na wysokości pępka,
  • w końcu 28. tygodnia: 2-3 palce powyżej pępka,
  • w końcu 32. tygodnia: w połowie odległości między pępkiem a wyrostkiem mieczykowatym,
  • w końcu 36. tygodnia: przylega do łuków żebrowych - najwyższe położenie dna macicy
  • w końcu 40. tygodnia: 1-2 palce poniżej łuków żebrowych, a więc w przybliżeniu na tej samej wysokości, co w końcu 32. tygodnia ciąży.

Ostatnia edycja:
Lena ja napisalam co mam w ksiazce. Nie jestem lekarzem wiec sie nie wymadrzam. Zreszta co mnie interesuje wysokosc macicy?? Najwazniejsze, ze lekarz mowi, ze jest ok i czuje cos co moze byc maluchem bo niczym innym i poczulam to w 17tc. Rany nawet sie pocieszyc nie mozna:-(

Ale ja się cieszę razem z Toba jeśli czujesz już ruchy szkraba.:-)

Opowiem Wam teraz śmieszna,ale prawdziwą historię pewnej forumowiczki z forum,które śledziłam jakiś czas temu.Otóż dziewczyna 19 letnia w ciąży,ż której nota bene bardzo się cieszyła,próbowała wmówić innym,że w 11 tyg,wytażnie czuje ruchy malca i nawet pod dłonią je wyczuwała,jak jej dziewczyny powiedziały to niemożliwe,przestała to forum odwiedzać.

Ostatnia edycja:
Dzieki... Kurcze mam wrazenie, ze wlasnie Ty i Aska mi nie wierzycie... No w sumie ja tez nie mam 100% pewnosci, ale komu nie mowie to potwierdza no i jak to poczulam to to byla moja 1 mysl, jeszcze pod koldre zagladalam:zawstydzona/y::-D sama nie mam doswiadczenia na tym etapie, ale skoro mowicie, ze macica nie tu to nie wiem... wiem, ze mnie lekarka USG jezdzi przy pepku i tam dzidz byl

Madzia,ale ja Ci wierzę babo i to na pewno był dzidziuś,a każdy z nas przecież inaczej odczuwa,jest bardziej lub mnie wrażliwy na dotyk.

reklama
Do góry