reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ciąża bliźniacza

dziewczyny nie wiem czy pisałam już o tym, jesli tak to sorry ale w piatek byliśmy na ktg i jak ja siedziałam sobie na badaniu w sali do porodów pryw to mój M czekał przed i tak na prawde takze przed salą porodową ogólną i jak wyszłam po badaniu to M był blady jak ściana więc okazało się że babka rodziła naturalnie w tej sali, cała jej rodzina czekała koło mojego M i nagle biegnie 5 lekarzy dosłownie krzycząc na siebie szybciej wpadają do tej sali gdzie ona rodzi i po 5min słychac krzyk malucha, okazało się że główka utknęła w kanale rodnym, brak skurczy i natychmiastowa cesarka bo by maluch się udusił, wszystko skończyło się ok, maleństwo dostało 6pnkt było niedotlenione i sine, w sumie kobitka miała część sn a później cc. I tak sobie pomyslałam ze skoro ona tylko 1 rodziła a my mamy 2 to ja ze względu na dzieci decyduję się na cc, rozmawiałam z lekarzem i ogólnie powiedział że różnie bywa przy bliźniakach, czasem sn idzie gładko i szybciutko a czasem są problemy z 2 bobasem bo skurcze ustają po wyjściu 1 bobasa i wtedy 2 jest zagrożony albo 2 zmienia pozycję. Dlatego też my zdecydowaliśmy sie na cc, ale kazdy ma prawo rodzic tak jak chce:)

reklama
ja bardzo bym chciała rodzić cc....dla bezpieczeństwa dzieciaków właśnie....ale moje mordki są obrócone główkowo i mój gin powiedział ze będzie nt...:( muszę się upierać na cc....może coś z tego będzie

karola zgadzam sie z Toba calkowicie, kazy powinien rodzic tak jak chce, i powinien miec prawo wyboru. jednakze komplikacje moga zadyc sie przy kazdym porodzie zarowno cc jak i sn, jednakze na czym mi najbardziej zalezy to BONDING, skin to skin... chce zeby odrazu polozyli mi maluszki na piersi i chce zeby byly przy mnie. dzieciaczki sa caly porod monitorowane i wierze i mam nadzieje,ze nie staloby sie nic zlego. jesli musialabym rodzic i SN i przec CC wporzadku, ale ja sama w sobie wiem ze dalam z siebie co moglam. nie wiem jak inne dziewczyny z UK ale mnie zaden lekarz nigdy nie odpowiedzial pozytywnie czy CC jest bardziej bezpieczne przy blizniakach czy nie. :confused2: istnieje ryzyko niedotlenienia z jednym dzieckiem no i z dwoma tez... jednak doktorzy musza trzymac reke na pulsie ... ;)

Ostatnia edycja:
dziewczyny nie wiem czy pisałam już o tym, jesli tak to sorry ale w piatek byliśmy na ktg i jak ja siedziałam sobie na badaniu w sali do porodów pryw to mój M czekał przed i tak na prawde takze przed salą porodową ogólną i jak wyszłam po badaniu to M był blady jak ściana więc okazało się że babka rodziła naturalnie w tej sali, cała jej rodzina czekała koło mojego M i nagle biegnie 5 lekarzy dosłownie krzycząc na siebie szybciej wpadają do tej sali gdzie ona rodzi i po 5min słychac krzyk malucha, okazało się że główka utknęła w kanale rodnym, brak skurczy i natychmiastowa cesarka bo by maluch się udusił, wszystko skończyło się ok, maleństwo dostało 6pnkt było niedotlenione i sine, w sumie kobitka miała część sn a później cc. I tak sobie pomyslałam ze skoro ona tylko 1 rodziła a my mamy 2 to ja ze względu na dzieci decyduję się na cc, rozmawiałam z lekarzem i ogólnie powiedział że różnie bywa przy bliźniakach, czasem sn idzie gładko i szybciutko a czasem są problemy z 2 bobasem bo skurcze ustają po wyjściu 1 bobasa i wtedy 2 jest zagrożony albo 2 zmienia pozycję. Dlatego też my zdecydowaliśmy sie na cc, ale kazdy ma prawo rodzic tak jak chce:)

Karola, a Wy macie mozliwosc decyzji w sprawie porodu? Bedziesz rodziła w szpit.panstwowym czy w priv?

hej dziewczyny :))

trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty :)
ja mam dopiero za tydzień, te 4 tyg. strasznie mi się dłużą...
Umówiłam się na usg genetyczne pod koniec sierpnia...

na plusie mam już 6 kg, ale nie mogę przestać jeść :szok:

aa... jeszcze zapytam, w którym tc. poczułyście ruchy dzieci?
bo ja jeszcze jakoś wyraźnie ich nie czuję..

dobrego dnia Wam życzę :)

Pierwsze ruchy poczułam ok 19tc, wtedy byłam poprostu pewna, że to napewno to!

reklama
A ja generalnie powiem szczerze, że wszystko mi jedno jak urodze. Do nie dawna dzieci ułozone były główkowo i szykowałam sie ze raczej sn, a teraz Staś leży popszecznie wiec niby cc, sądze ze jeszcze wszystko moze sie zmienic. Bardzo zżyłam sie z jednym doktorem w szpitalu,który zresztą jest wychowankiem mojego prowadzącego gina i ustalilismy, że od 30tg bedzie mnie monitorował w szpitalu i w razie czego połozy na jakis tydzien przed planowaną cc w szpitalu zeby miec wszystko na oku,bardzo mnie to uspokoiło

Do góry