kasiadz
Fanka BB :)
mogłaś powiedzieć że w takim razie napiszesz do nfz dowiedzieć się skoro oni nie wiedzą - ja tak zrobiłam i nagle okazało się że mogę zapisać dziecko do lekarzaCześć dziewczyny!
Do tej pory jakoś nie wypowiadałam się na forum ogólnym, ale teraz po prostu muszę się wyżalić!
Właśnie wróciłam z poradni, gdzie chciałam zapisać siebie, a potem dzidzie do położnej. Pracuje tam fajna babka, bardzo miła i kompetentna. Zależało mi właśnie na niej, żeby się po porodzie nie wkurzać na jakąś marudę.
W świetle prawa mogę się zapisać do lekarza, pielęgniarki i położnej gdzie chcę. Wybrać ich imiennie i nawet każde gdzie indziej ( tak jest napisane na samej deklaracji wyboru i na stronie nfz).
Tyle teorii... bo w rzeczywistości usłyszałam, że "tego się nie praktykuje". I w ogóle panie w rejestracji dowiedzą się na za tydzieńco z tym fantem zrobić.
No to ja nie wiem za co tym paniom płacą - skoro one nawet przepisów nie znają! A poza tym jak by się miały dowiedzieć to by się na jutro najpóźniej dowiedziały, bo na za tydzień to zapomną!!
Wkurzyło mnie to trochę.
W dodatku tak sobie myślę, że pewnie w szpitalu będzie podobne podejście do planu porodu - ma pani niby prawo, ale się nie praktykuje![]()
a co do planu porodu do w PL chyba jest niewiele szpitali które je respektują, ja nawet swojego nie wypełniam bo wg mnie nie ma sensu, niepotrzebnie będę się denerwowała. Ale osoby z sr które rodzą tam gdzie ja wypełniły go w 3 egzemplarzach, jeden egzemplarz mają zamiar dać przy przyjęciu, na drugim poprosić o potwierdzenie że przyjęto go w szpitalu a trzeci przekazać położnej bezpośrednio przy porodzie