reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

ach żeby nie było tak łatwo że robię obiad i tort to muszę zrobić obiad by pasował dla cukrzyka... wiadomo tort i słodycze nie dla cukrzyków ale przynajmniej obiadem to muszę uraczyć gościa, teściu ostatnio dostał wyniki i jest o krok od cukrzycy, dużo rzeczy ma teraz zabronionych, ma ktoś jakiś prosty sprawdzony sposób na obiad cukrzyka?

reklama
Bodzia - ja robiłam z pianek, ale nie powiem, żeby to było łatwe :no:- te pianki po rozpuszczeniu tworzą ciągnącą się masę, którą trzeba szybko (taką gorącą) zagniatac z cukrem, bo zastygnie, do tego klei się do palców i wszystkiego wokół - jest z tym trochę zabawy.

Co do kremu śmietanowego pod masę cukrową - robiłam, nawet 2 razy i było ok. Tylko, że moja masa była czekoladowo-śmietanowa, więc może dlatego nic się nie działo.

No nic ja jedna sie boje piec. W zyciu nie piekłam tortu....Ciasta ala tort i zazwyczaj cos mi sie przypaliło, że rozcieło i rozpuściło w trakcie ozdabiania ;-) Więc chyba jedna kupie...U nas taki tort ok.40 zł a z zakupem blaszki tort domowy niewiele taniej by mnie wyszedł...

A ja za kupnymi nie przepadam. Jakoś tak sztucznie dla mnie smakują. I wszystkie mają smak na jedno kopyto. Wolę sama, bo przynajmniej wiem, co do ciasta/tortu wrzucam - masło to masło, a nie żaden tłuszcz cukierniczy.

Dziewczyny doradźcie co można zrobić szybko, łatwo i żeby ładnie wyglądało. Chodzi mi o takie imprezowe danie, przekąski na ciepło. Zrzucamy się z jedzeniem ze znajomymi na małą imprezkę i każdy ma coś tam przynieść na zimno i ciepło. Na zimno robię sałatkę kebabową, nie odpuszczę sobie mmmmniam, a na ciepło jakoś nie mam pomysłu.

Najprostsze to chyba będą kurczacze udka. Wrzucić do piekarnika i już.
Łatwe są też piersi z kurczaka zapiekane z bananami. Ja lubię też naleśniki z jakimś farszem mięsno-warzywnym, albo pizza, albo tarta.

reklama
Do góry