[h=2]jak obecałam wstawiam moje ostatnie wytestowane przepisy...[/h]
- Składniki (na 4 porcje):
- - 20 dużych muszli makaronowych
- nadzienie:
- - 2 szalotki-cebule
- - 50 g wędzonej szynki
- - 250 g pieczarek
- - 250 g fety
- - 3 łyżki natki pietruszki
- - 2-3 łyżki masła
- sos pomidorowy:
- - 2 puszki pomidorów krojonych
- - 2 łyżki oliwy
- - 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- - 1 łyżeczka oregano
- - 1 łyżeczka bazylii
- - 1 łyżeczka soli
- - 1/2 łyżeczki cukru
- - odrobina pieprzu
- - ewentualnie tarty parmezan (u mnie ser grana padano) do posypania
- Muszle makaronowe ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu.
- Przygotowanie farszu:
- szalotki drobno posiekać, szynkę i fetę pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki.
- Szalotki zeszklić na maśle, dodać szynkę i smażyć, mieszając przez ok. 4 minuty. Dodać pieczarki i smażyć, aż powstały sos odparuje. Przestudzić.
- Do letniego farszu dodać natkę i fetę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przygotowanie sosu:
- wszystkie składniki umieścić w rondelku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i mieszając, gotować przez 10 minut.
- Gotowy sos wlać do żaroodpornej formy.
- Ugotowane muszle makaronowe nadziewać przygotowanym farszem i układać w formie z sosem. Całość ewentualnie posypać delikatnie tartym parmezanem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać przez około 20 minut.
- tak to ma wygladac..Zobacz załącznik 398170
- Muszle makaronowe ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu.