reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Grudzień 2011

Tata zajmuje się Małą, więc mama pisze :)
Powiem Wam, że Wasze słowa dodały mi otuchy i zaczęłam wierzyć, że nie jestem taką złą matką. Bo moja babcia jak nas "nawiedza", albo jak schodzę na parter do kuchni, to pierwsze jej pytanie: Kalina je z cyca?? jak je to dobrze, będziesz mieć wygodę w nocy...
Ja się pytam gdzie tu wygoda?? oj walczę, ale na razie to budzimy się co godzinę. Mała zasypia po 15-20 minutach ssania, budzę Ją, jak odbijamy i dalej ssa następne 20-30minut, po czym zasypia i śpi ok godzinę. Muszę się przyznać, że nad ranem dziś dałam Jej 40ml mojego odciągniętego, po tym jak odczepiła się od cyca po 10minutach. I spała nam 2,5godziny. Więc tej nocy spałam razem ok 3godziny :)

Jedziemy dziś się zważyć do poradni. Na pewno Mała przybiera na wadze, bo już 6 dnia po porodzie zrównała wagę wyjściową :) a dzieciaczki mają na to 10 dni.

Bardzo pomagają mi Wasze posty i dziękuję za nie :)

Aha i zapomniałabym, bo mam pytanie:
Czy wy też macie problem z wypróżnieniem?? kurcze, bo jak mam iść do toalety, to ogarnia mnie strach (dziwnie brzmi), boli mnie i boję się, że np przez parcie pójdą szwy.

Ostatnia edycja:
reklama
Dagne ja też mam przeboje z toaletą, raz jest ok, innym razem też strach mnie ogarnia... Staram się jeść tak jak w ciąży - jabłka. Póki co pomagają :tak: No i dobrze gryźć pokarm, przeżuwać dłużej żeby rozdrobniony w żołądku lepiej się trawił (nie mam problemów z zaparciami dzięki temu). A co do cycusia, to popieram Dziewczyny. Gaba w szpitalu jeszcze zjadła cyca 2 razy, później 2 doby była na samej butli chociaż starałam się ją do cyca dostawić. Później jadła 50/50 cyca i butlę. Ostatni tydzień butlę jadła tylko raz, w nocy. Teraz od 3-4 dni tylko cycusiamy. Ale powiem Ci ważną rzecz która pomogła mi zrozumieć, dlaczego w nocy Gaba tak lubiła na cycu wisieć. Po prostu nocą dzieciom spada poziom glukozy, więc jest im chłodniej i są głodniejsze, niż w ciągu dnia. Spróbuj może cieplej ubrać Kalinkę do spania, albo wprowadźcie butlę w nocnych godzinach a w ciągu dnia zostań przy cycusiu?

Witajcie mamuski,

Na pewno nie dogonie was w postach,i nawet nie próbuje;-)Wczoraj przyjechalismy ze szpitala ,ale niestety maly ma ma straszna anemie:-(i to tak zawansowana ze mamy skierowanie do hematologa i nie wiadomo czy nie bedzie mial transfuzji krwi:baffled:nastepna ciekawostka ,wczoraj ordynator zauwazyla ze maly ma pod jezykiem krótka żylke (powinna byc długa:nerd:musze go zapisac do chirurga na przeciecie jej bo bedzie mial problemy ze ssaniem i w przyszlosci bedzie mial problemy z wymowa,sprawdzcie to u swoich maluszkow bo u mnie dwóch pediatrów tego nie zauwazylo:tak:no i ostatnia rzecz to problem z bioderkami:szok:pod koniec miesiaca mam wizyte USG i wszystko sie okaze.Dziewczyny juz mam dosyc caly szpital przepłakałm:no:A co jest najlepsze ze Lekarz ze szpitala przepisal malemu 4 dawki zastrzyków , gdzie jedna dawke powinien wziac juz dzis w poradni dożylnie,wczoraj przejechalam z M pół Warszawy okazalo sie ze na to swinstwo sie czeka jak sprowadza od 5-10 dni , i jedna dawka kosztuje 180zł a mi jest potrzebne 4:szok:wiec 700zł !!!Dzis jade do tego szpitala zeby co innego wymyslili ,niestety ale nie stac nas na takie "luksusy" ten lek sie nazywa ERYTHROPOIETINUM jak poczytalam o nim w necie to włosy deba stanely!!! ogólnie sa to sterydy , (nielegalny doping dla sportowców) przy medycynie wykorzystywane przy ostrej anemi:confused: U nas z kolkami nie jest zle ale tez juz cos sie zaczyna:baffled:Mimozami - tez mam Espution ,jako tako pomaga jakos nie za specjalnie.

Zaraz jade do szpitala z M , musze im powiedziec ze malemu niech co innego przepisza ,bo to co oni nam przepisali to istny obłed:wściekła/y:

Ostatnia edycja:
hej!!!
własnie moj syn robi mi w sypialni istny sajgon wysypując wszystkie zabawki itp i płaczac bo nie moze siegnac nawilzacza... no ale cozzzz zrobic, mała lezy w drugim pokoju w wozku pojedzona przewinięta i patrzyy:) wczoraj chyba jakis mały przełom nastąpił, bo mala w dzien byla dlugo aktywna i dzięki temu w nocy po polozeniu jej do lozeczka( spala w nim pierwszy raz tak dlugo w nocy!!) przespala do 4 rano prawie po czym... juz spala dalej ze mna bo hihi mamusia przy karmieniu 2 razy odpadła i zasnela nawet nei wiem ile moje dziecko jadlo.. wiec zeby mala sie tez potem jeszcze kimnela dalam jej moje odciagniete:) i do 9 mała spała.

Dagne wiem o czym omwisz, moja mala potrafi wisiec z minimalnymi przerwami na cycku 4 h. a w nocy po 2 h. po czym spi pol godzinki i dalej jazda, czasem jest pieknie czasem beznadziejnie ale to dopiero poczatki. Do 3 mies. zycia dziecko moze iec rozne przyzwyczajenia z brzuszka, po tym czasie najpozniej powinno sie unormowac, ale ja mysle ze duzo szybciej, tylko musimy byc cierpliwe.
Ja na wszelki wypadek sciagam 1 butle mleka na noc, wole tak niz mm a mala przynajmniej lepiej spi i dluzej niz.. 20 min.

Dzis chyba wybierzzemy sie na pierwszy spacerek:) zobaczymy jak uda sie zorganizowac..;p;p

Witam sie i ja ale tez na szybciucha bo znow lece z malym do znachora :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:Bylam w poniedzialek i jak zwykle zignorowali malego objawy a ja juz psychicznie wysiadam bo ani butelka go nie idzie nakarmic ani cyckiem :no: czasem pociagnie ale bardzo krotko, zaczyna plakac po czym jak go ponosze to zasypia, odlozony po chwili zaczyna plakac albo spi 10 minut i znow glodny :-( noc byla koszmarna o 1 sie obudxil possal cycka 2 kinuty zaczal plakac, zrobilam butle z MM i moze pssal 5-10ml, odciagnelam pokarm z jednej tylko 20ml :baffled: z drugiej jakies 70ml tp wypil 20 ml i zasnal na 2 godz. I tak kazde karmenie wyglada, dodam ze wczoraj zrobil ok 16 kupek :szok: dzis pupa czerwona jak rak, wiem ze na cycusiu kupke moze miec po kazdym karmieniu ale jezeli od pije tak czesto i adekwatnie czesto robi kupki to ja nie wiem czy tak byc powinno :confused: :-( jak tak dalej pojdzie to ja zapisze sie na wizyte i wezme jakies antydepresanty bo nie wyrabiam :-(

Dagne na wypróżnianie na początku używałam czopków glicerynowych są dobre bo szybko i bezboleśnie tylko trochę go potrzymaj - spróbój ja tak przetrwałam 4 tygodnie a potem wszystko samo wróciło do normy.
Phelania - przecięcie wędzidełka -bo tak się ta błona nazywa jest dla dziecka bezbolesne a ważne wiem bo jestem logopedą wiec bez obaw!!

Witam!!!

Dziewczyny czy te krople na kolki Sab simplex można kupić w aptece???
U nas wczoraj wieczorem znowu była " jazda" z bólem brzucha..... Podaję Hani krople Esputicon i czopki Viburcol ale na razie bez jakiejkolwiek poprawy. Bardzo Was proszę o odpowiedź...
Miłego dnia!!!

Krople Sab simlex, to krople niemieckie-nie dostaniesz ich w aptece, jedynie zamawiając przez internet. Ja zamawiam tu:
Sab Simplex - oryginalne niemieckie kropelki na kolkę

Jeny dziewczyny, współczuje wam bardzo tych problemów z maluszkami:no:trzymajcie sie ...trudno o słowa pocieszenia, ale w końcu musi się wszystko ułożyć!!!!!!

Cześć Dziewczyny

Malutka spi wiec moge cos napisac, mija dzien po szczepieniach, goraczki nie było, tylko malutka wczoraj byla marudna i w nocy średnio spała, ale dzisiaj znowu rozsyła usmiechy, do nas i do grzechotki, niestety na nóżkach zrobila sie gulka w miejscu zastrzyku i musze robic jej cieple okłady

mimozami79- nie kupisz tych kropel sab simplex w aptece w Polsce-jesli masz mozliwosc to kup w niemczech albo na necie jest troche ogłoszen ze ludzie sprzedają, ja kupilam własnie 1 butelke przez net-konczy mi sie juz buteleczka wiec znajomy brata kupil mi w niemczech nastepna porcje czekam wlasnie na przesylke

Może to nie kolki tylko zmęczenie dziecka tez u mnie myśłam, że kolka a jak przeczytałam książkę "język Niemowląt" - polecam jako lekturę to przejrzałam na oczy i okazało się, że mały jest nie wyspany a nie ma kolkę.

reklama
Dagne – mnie pierwsze załatwienie poszło z czopkiem glicerynowym bo inaczej nie ma mowy, drugie już było ok.

Milva skład Sab simlpexu (substancja czynna simeticon) jest taka sama jak Espumiasanu więc jeśli to pomogło to espumisan też pomoże a chyba trochę taniej wychodzi

Do góry