reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Zdjęcia z USG, wizyty lekarskie, badania...

03.2013 też mam obliżoną hemoglobinę i hematokryt już od kilku tygodni i biorę żelazo. Pewnie lekarz Ci też zaleci brać żelazo. Do czasu wizyty dobrze wzbogacić dietę w produkty bogate w żelazo (sok z buraków, suszone morele, czerwone mięso). Z TSH nie pomogę bo się nie znam zupełnie na tym.

reklama
U mnie jest tak, pierwsze badanie krwii w sierpniu:
Erytrocyty: 3,9 T/L (norma 4,0-5,2)
Hemoglobina: 12,2 g/dL (norma 12,0-16,0)
Hematokryt: 0,35 L/L (norma 0,38-0,44)

Biore zelazo od poczatku wrzesnia. Znajoma ginekolog powiedziala, ze to bardziej zapowiedz anemii i zebym sie nie przejmowala strasznie, bo mala ktora dziewczyna ma przed porodem hematokrytu powyzej 0,30.

Ostatnia edycja:
Madzia mi też wyniki tsh się poprawiły po euthyroxie - brałam 25, ale lekarka zaleciła brać naprzemiennie 25 i 50, ponieważ dzidziuś rośnie i więcej ze mnie ciągnie ;)

Ja w końcu zadzwoniłam do endokrynologa i powiedział żeby nie martwić się ft3 bo odpowiada za syntezę białek i z czasem jak więcej przytyje to się wyrówna no i stwierdził że to małe odchyły od norm w ciąży więc dawka ma zostać jednak naprzemienna 88 i 75 Euthyroxu :)
więc uff jestem spokojniejsza, muszę teraz tylko nadrobić jakoś to żelazo choć trochę ... będę jeść produkty bogate w żelazo i pić nadal ten plusz z żelazem i poczekam na wizytę u Pani Dr za ok 3 tyg i wtedy dalej zadecydujemy.

a co do ciągnięcia przez dzidziusia to chyba nie do końca bo od 12 tyg ciąży dziecko mam swoją tarczycę i
swoje hormony :)
to chyba na czym innym jednak polega, w ciąży hormony wariują i są ciężkie do okiełznania.

Madzia mi też wyniki tsh się poprawiły po euthyroxie - brałam 25, ale lekarka zaleciła brać naprzemiennie 25 i 50, ponieważ dzidziuś rośnie i więcej ze mnie ciągnie ;)

u mnie w ten sposób lekarka uargumentowała nowe dawkowanie. stwierdziła też, że właśnie dla dziecka biorę te lek, bo dla mnie bez niego nie byłoby różnicy.

tu jest przymus brania zelaza od 10 tc, ponoc zapobiega to niedokrwistosci po porodzie. jak wiadomo mozna stracic duzo krwi

Banankowa to po tym euthyroxie tak przytyłaś? Super że z dzidkiem wszystko dobrze :-) I gratuluję chłopca :-)
03.2013 też choruję na niedoczynność tarczycy ale dawki mam kolosalne więc nie pomogę, zwykle badam w ciąży tsh i ft4, jak to jest w normie to znaczy że dawka leku jest dobra. Na początku tsh mi strasznie rosło, teraz mam już unormowane dzięki lekom. Doczytałam, że już skonsultowałaś wyniki, to dobrze :-) A te normy odnośnie morfologii masz jak dla kobiet w ciąży? Bo jak na moje oko to na anemie wskazują.
Szczebiotka sama byłam zaskoczona tą wagą...Ale skoro tak ładnie przybiera to pewnie duża będzie.
Madzia83 gratuluję udanej wizyty i potwierdzenia płci męskiej :-) Spory chłopak będzie heh :-)

Ja po wizycie.
No i było, "a co Pani tak dużo przytyła od ostatniej wizyty ? " :rofl2::rofl2::rofl2:. Ale jak jej powiedziałam , że w maju schudłam z 57/58 na 52 i do końca lipca nawet 0,5 kg przytyć nie mogłam ,a później też tak powolutku, i że to przez stres i pracę , a moja taka waga w normie była zawsze 57/58 to powiedziała " no faktycznie , to nie ma się czym przejmować". W dodatku powiedziałam jej jak w cm przytyłam pupa/brzuch/piersi i potwierdziła, że w takim razie jest ok, bo sylwetkę mam zgrabną, nie widać nadmiaru tłuszczu, jedynie piłka w brzuchu, co potwierdzają moje wymiary w cm i wizualnie mnie oceniła, więc spokojnie :biggrin2::biggrin2:

Szyjka nadal ładna, dzidzia bardzo ruchliwa , fikołki robiła co chwilę, raz główkę miała na dole, nogi po lewej stronie pod żebrami a później zupełnie odwrotnie i jeszcze pupą się odwróciła, a jak mieliśmy posłuchać serduszka to już w ogóle sie gdzie indziej przekręciła. Na monitorze już całej nie da się zobaczyć, jedynie poszczególne części ciała. Serduszko w normie.
Pytałam sie kiedy dzidzia juz przestanie tak fikać i powinna się ułożyć główką do dołu. Powiedziała , że tak w okolicach 30-31 tygodnia dzieci już się układają główką do dołu. Toteż małej małpce zostało 6/7 tygodni fikania :rofl2:

Pytałam się również o te kłucia pod żebrem po prawej stronie, opisałam co i kiedy i powiedziała, że najprawdopodobniej (najczęściej ) jest to spowodowane tym , że uciskany jest woreczek żółciowy i jest zaginany, dlatego kłuje, powiedziała, że jedyną receptą jest zmienianie pozycji ciała (bo faktycznie jak leże na prawym boku lub jestem na nim pochylona to mnie boli dość mocno).
Pytałam również o śmierć łóżeczkową i powiedziała, że to temat niezbadany , ale niektóre mity można już wykluczyć - ona uważa, że nie ma co się nastawiać negatywnie, że najczęściej dotyczy wcześniaków, spanie z dzieckiem i ochraniacze na łóżeczka nie mają nic wspólnego, a lęk zawsze będzie i , że ona nieraz sama się łapie , na tym iż sprawdza swoją 5 letnią córkę czy oddycha gdy śpi - tego nie da się przeskoczyć, ale lepiej się nie nakręcać negatywnie.
Kolejną wizytę mam na 28 grudnia i na nią mam przynieś wyniki badań mocz/morfologia i obciążenie glukozą 75g.

Ostatnia edycja:
reklama
Kania, normy są ogólne - niestety nie podają dla kobiet w ciąży :/

Banankowa to po tym euthyroxie tak przytyłaś? Super że z dzidkiem wszystko dobrze :-) I gratuluję chłopca :-)
03.2013 też choruję na niedoczynność tarczycy ale dawki mam kolosalne więc nie pomogę, zwykle badam w ciąży tsh i ft4, jak to jest w normie to znaczy że dawka leku jest dobra. Na początku tsh mi strasznie rosło, teraz mam już unormowane dzięki lekom. Doczytałam, że już skonsultowałaś wyniki, to dobrze :-) A te normy odnośnie morfologii masz jak dla kobiet w ciąży? Bo jak na moje oko to na anemie wskazują.
Szczebiotka sama byłam zaskoczona tą wagą...Ale skoro tak ładnie przybiera to pewnie duża będzie.
Madzia83 gratuluję udanej wizyty i potwierdzenia płci męskiej :-) Spory chłopak będzie heh :-)

Do góry