reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Czerwcowe mamy 2026

reklama
Ja jestem już od jakiegoś czasu na zwolnieniu, na moje miejsce jest już prowadzona rekrutacja w firmie (duża korporacja) na zastępstwo 😉
właśnie z tego co się dowiedziałam to u nas jest pozwolenie na zastępstwo dopiero jak kobieta idzie już na macierzyński, nie na l4, paranoja

Pracuje w służbach. W miarę regularnie chodzę do psychologa:) ten pierwszy trymestr zawsze wydaje mi się najgorszy pod każdym względem 😥
bo to wszystko jest takie nierealne, nic się nie wie między tymi wizytami. oby do czucia ruchów dotrwać i miejmy nadzieję, będzie nam spokojniej :*
dziś wymiotowałam całą drogę do biura i z powrotem też, bardzo rozważam l4 chociaż na kilka dni żeby się nie wykończyć ale mam okropne poczucie winy względem mojej przełożonej, która jest cudowna a zostanie z moimi obowiązkami sama :( dziewczyny jesteście już na zwolnieniu czy jeszcze normalnie pracujecie?
myśl o swoim zdrowiu i o swoim maluchu w brzuchu :* bardzo szanuję Twoje podejście, mam podobne. ale ostatecznie nie możesz doprowadzić do stanu żebyś gdzieś zasłabła z tych wymiotów. ja na działalności więc pracuję całą ciążę, ale z laptopa, spod kołdry, więc to zupełnie inna sprawa.

też dziś miałam wymioty, mimo bonjesty. trudno mi ten antybiotyk zażywać, bo mam tak nasilony odruch wymiotny. spływający katar zamiast do kaszlu doprowadza mnie w infekcji właśnie do wymiotów, to jest szalone.

bo to wszystko jest takie nierealne, nic się nie wie między tymi wizytami. oby do czucia ruchów dotrwać i miejmy nadzieję, będzie nam spokojniej :*

myśl o swoim zdrowiu i o swoim maluchu w brzuchu :* bardzo szanuję Twoje podejście, mam podobne. ale ostatecznie nie możesz doprowadzić do stanu żebyś gdzieś zasłabła z tych wymiotów. ja na działalności więc pracuję całą ciążę, ale z laptopa, spod kołdry, więc to zupełnie inna sprawa.

też dziś miałam wymioty, mimo bonjesty. trudno mi ten antybiotyk zażywać, bo mam tak nasilony odruch wymiotny. spływający katar zamiast do kaszlu doprowadza mnie w infekcji właśnie do wymiotów, to jest szalone.
mi właśnie bonjesta pomagała a od kilku dni znowu wróciło

dobra jesteś jednak zielona, jak i kiedy i co z tą położną środowiskową? Gdzie to zgłosić, kiedy i czy trzeba?
Ja z tego co kojarzę to koło 20 tc się kontaktuje z położna powinni Ci dać namiary na tą z NFZ w Twojej przychodni albo można mieć tez prywatnie czasem też szkoły rodzenia mają swoje

dobra jesteś jednak zielona, jak i kiedy i co z tą położną środowiskową? Gdzie to zgłosić, kiedy i czy trzeba?
Właśnie chyba jakoś do 20 tc trzeba się zgłosić. Ja w pierwszej ciąży zadzwoniłam w 31 tc 😀 na grupie u mnie na osiedlu zapytałam o polecenie położnej i podały mi babeczki numer do według nich najlepszej. Możesz mieć jakąkolwiek położną byle by miała kontrakt z NFZ, bo masz ją za darmo. I o ile jest mało ważna, według mnie, przed porodem to po porodzie już musi przychodzić doglądać dziecko. No i też np ktg może ci robić od któregoś tam tygodnia, przed porodem może pokazać ci jak obsługiwać bobasy i trochę taką szkole rodzenia zrobić

dziś wymiotowałam całą drogę do biura i z powrotem też, bardzo rozważam l4 chociaż na kilka dni żeby się nie wykończyć ale mam okropne poczucie winy względem mojej przełożonej, która jest cudowna a zostanie z moimi obowiązkami sama :( dziewczyny jesteście już na zwolnieniu czy jeszcze normalnie pracujecie?
Ja jeeszcze pracuje, ale tez już są zrobione kroki w kierunku zatrudnieniu osoby na zastępstwo. Chyba uda się ten temat zalatwić w grudniu, bym od stycznia powoli mogła myslec juz o zwolnieniu.
Ja z tego co kojarzę to koło 20 tc się kontaktuje z położna powinni Ci dać namiary na tą z NFZ w Twojej przychodni albo można mieć tez prywatnie czasem też szkoły rodzenia mają swoje
Ja już jestem zapisana do szkoły rodzenia na nfz, nasza grupa rusza w połowie lutego, od razu wypełniłam deklarację na jedną polozną wlasnie ze szkoly rodzenia - jedno i drugie oczywiscie z polecenia.

reklama
o matko, nawet bym mi przez myśl jeszcze nie przeszło szukanie położnej / położnej środowiskowej, a widzę że zaraz po świętach trzeba będzie ogarnąć temat!
czy któraś z was przyjmuje w ciąży acard? wyszło mi z prenatalnych wysokie ryzyko preeklampsji i dostałam właśnie dziś od prowadzącego acard w dawce 150mg co wieczor, ale po przeczytaniu ulotki mocno mnie te możliwe skutki uboczne i dla mnie i dla dzidzi zestresowały 😭

Do góry