@ZielonaMamma Bo z opisu jasno wynika, że dziecko potrafi kontrolować zwieracze. A to znaczy, że jest gotowe 
Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Dziecko jest gotowe, żeby dorosły sadzał je na nocnik? Dalej nie widzę sensu. Jak dla mnie odpieluchowanie ma sens, gdy dziecko chodzi do toalety samo, wtedy, kiedy chce, a rodzica woła do podcierania pupy.@ZielonaMamma Bo z opisu jasno wynika, że dziecko potrafi kontrolować zwieracze. A to znaczy, że jest gotowe![]()
I żeby samo usiadło na ten nocnik czy nakładkę.Ale żeby nauczyło się samo podcierać, to najpierw trzeba zrezygnować z pieluchy.
jeśli dziecko nie jest gotowe, to zmuszanie go przyniezie odwrotny efekt. Ja mam akurat dzieci w spektrum, starszy nie chciał na nocnik do 3 urodzin, i nagle załapał, mlodszy ma prawie 4 lata i mówi, że się boi, placze, będę siekal na pogodę, do spodni, ale nie siadzie na nocnik ani na wc, na stojąco też nie, on chce do pieluchy, i co? Ma sikać po podłodze w imie konsekwencji? Psychika dziecka jest ważniejsza niz nasze wyobrażenia o samodzielności.Wydaje mi się, że problemem może być Twój brak konsekwencji w wychowaniu. Ty odpuszczasz (np. odpieluchowanie), a potem dziecko to wykorzystuje.
Dzieci w pewnych kwestiach są bardziej samodzielne, niż rówieśnicy, ale w pewny h nie. A akurat konsekwencji nie mozn mi odmówić, jestem najbardziej uparta i zawzięta osoba na świecie, uważam, że dziecko psychicznie nie jest gotowe i tyle, nie zamierzam go zmuszać, w końcu sam załapie i zrezygnuje z pieluch.Ale dziecko autorki nie jest ze spektrum
Zresztą sama mam syna z diagnozą autyzmu i to nie jest według mnie powód, by sobie wszystko tym tłumaczyć.
@MadziaK83 Tu jest Twoja (i terapeutów) rola, by dziecku w głowie ułożyć. Skoro jest komunikatywny, to moim zdaniem ktoś czegoś nie dopilnował.
Ma to szczęście, że nie idzie do 1 klasy, moje dzieci będą w edukacji domowej i bardzo je to cieszy.Gorzej będzie jak idąc do pierwszej klasy wciąż nie będzie psychicznie gotowy. I nikt nie mówi o zmuszaniu![]()