Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Dziewczyny mam pytanie .![]()
Jestem w 36 tc. Czytałam dziś ze powinnam czuć ruchy dziecka conajmniej 10 razy na godzinę . Nie czuje ich aż tyle .Czuje codziennie ruchy mojej dziewczynki ale czy to normalnie ze nie ciagle i nie 10 na godzinę ?
Tak tez się zastanawiałam . Liczę ruchy Metodą Cardiff bo moja ciąża jest zdrowa i napewno jest ich więcej niż 10 w ciągu dnia . Dziękuje bardzo za szybka odpowiedz .Nie no bez przesady, nasze bobo tez musza spać.. zazwyczaj się sprawdza ruchy w godzinach aktywności i po posiłku. Spokojnie.
To jak prawidłowo liczyc ? Z tymi ruchami to różnie naprawdę . Mam koleżankę która jest w 37 tc i twierdzi ze cigle mała się rusza bez przerwy .Mi lekarka kazała zwracać uwagę na ruchu i sprawdzać, czy w ciągu 12 godz jest minimum 10. A są dni,że jak ja ciągle na nogach to tyle nie nalicze. Dopiero jak się położę to dzidzia buszuje. Inna koleżanka jest u innego dr i on mowi,że już się nie liczy,że to stare zalecenia.
Dziewczyny mam pytanie .![]()
Jestem w 36 tc. Czytałam dziś ze powinnam czuć ruchy dziecka conajmniej 10 razy na godzinę . Nie czuje ich aż tyle .Czuje codziennie ruchy mojej dziewczynki ale czy to normalnie ze nie ciagle i nie 10 na godzinę ?
Moj dzień wyglada różnie ale zawsze czuje ruchy rano po przebudzeniu i po południu . Jak nie zasnę to około 23 robimy bal haha ;D czasami zdarzają się pojedyncze incydenty w ciągu dni albo gdy jadę samochodem (co się zdarza bardzo rzadko ) . Muszę przestać czytać chyba różne strony w internecie bo wszędzie jest napisane co innego . Ja nie czuje żeby było coś nie tak wiec chyba zaufam sobieminimum 10 ruchów na godzinę, ale nie w każdej godzinie dnia, tylko wtedy kiedy robisz ten test - po posiłku na leżąco
Teraz wielu lekarzy poleca domowe KTG zamiast liczenia ruchów.
w tym tc wiesz już jaki rytm dnia i aktywność ma dziecko i za niepokojące uznaje się odchylenia (nie rusza się wcale po posiłku czy na leżąco albo jakoś gwałtownie bez uzasadnienia). Podobno decydujące są odczucia matki w tym zakresie.
Szczerze? Moja lekarka słabo mi to wyjaśniła, kazała obserwować ruchy, jak zapytałam co to znaczy to położna się wtracila i powiedziała,że sprawdzać np od 8 do 20 i musi być minimum 10 ruchów. I tyle wyjaśnień. U nas też zazwyczaj rano mała pobuszuje, w dzień jak się położę to też się zdarza, najwięcej szaleje koło 22. Jak chodzę to czasem poczuje uderzenie. Wiem,że już w tych końcowych tygodniach ruchy mają prawo byc mniej odczuwane i są takie bardziej jak przesuwanie, bo jest już mało miejsca, tak nam na szkole rodzenia tłumaczy co chwilę położna.To jak prawidłowo liczyc ? Z tymi ruchami to różnie naprawdę . Mam koleżankę która jest w 37 tc i twierdzi ze cigle mała się rusza bez przerwy .