reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

A jeśli dom będę miał... - czyli wszystko o czterech kątach

Oj, nie mówcie nic o sąsiadach :szok::-) nasza działka jest tak usytuowana że mamy ich aż 8 :szok::szok::szok: ale plusem ogromnym jest to że z dwóch stron w granicy są budynki gospodarcze i garaże, tak więc nikt nam nie będzie "zaglądał" co się dzieje na ogrodzie. Zresztą i tak już zasadziliśmy tam choineczki żeby zasłoniły mury :-D A z drugiej strony mamy "ukochaną" :angry::wściekła/y::angry: (czyt. poje....) ciocię Męża z którą teściowa (jej siostra) ma całe życie kosę a teraz się to na nas odbija :wściekła/y: No ale nic, postawi się tam płotek, zasadzi choineczki i kij z nimi :-D

reklama
Oj dziewczyny, zazdroszczę Wam etapów budowy :sorry2:
U nas zaczynamy sadzić drzewa (dopiero jest ich ok. 40) a domek zacznie się budować dopiero w czerwcu bo nie znaleźliśmy wcześniej żadnego wykonawcy za rozsądną cenę.:dry:

Weronikaa
- nie zazdroszczę tylu sąsiadów - my mamy bardzo dużą działkę i wkoło będzie ok. 4-5 metrowy pas drzew (docelowo, bo to dosadzanie w cholerę czasu zajmie)więc zupełnie nie będą mieli jak nas podglądać ;-)
Poza tym z jednej i drugiej strony naszej działki , na działkach sąsiadów biegną linie wysokiego napięcia, a pod nimi jak wiadomo nie wolno się budować, więc ich domy będą stały (bo w tej okolicy wszyscy dopiero zaczynają się budować) daleko od naszego :-D

Ninjacorps widzę, że Ty to masz prawdziwą posesję:szok:! Ale to super, bo tak jak piszesz, nikt Ci w okna zaglądać nie będzie;-):tak:;-)!
A co do budowy, to zobaczysz jak czas szybko zleci i nim się obejrzysz będzie lato, a domek będzie rósł jak na drożdżach:-)!
Strasznie Ci zazdroszczę sadzenia drzewek - uwielbiam prace ogrodowe i już nie mogę się doczekać kiedy będziemy zakładać nasz ogród....:yes::wink:! Jak tylko skończymy dom i zamkniemy stan surowy, to planujemy posadzić z trzech stron tuje szybko rosnące i zrobić żywopłot, bo na razie to jesteśmy wystawieni jak na patelni... :baffled: No, a potem powolutku zajmę się resztą...Już mam w głowie masę pomysłów :-):-D:-)!
Weronikaa to jaki kształt ma ta Twoja działka...:shocked2:?! A może ona jest taka długa i wzdłuż masz tylu sąsiadów..:confused:?
Bardzo się cieszę, że w sobotę udało Ci się być na budowie i wylewki zrobione;-)! Widzę, że Pani inspektor dopilnowała co chciała i od razu miała dobry humor :-):-D:-)!!!
No i jak tam Skaba1 - udało się w sobotę wytyczyć domek? Byłyście z Marysią na działeczce...:confused:?

My dzisiaj zrobiliśmy sobie całą rodzinką wypad na działkę, żeby zobaczyć postępy, bo wczoraj jak Mężuś odjeżdżał, to Panowie kończyli jeszcze stawiać płot, a ekipa z wodociągów robiła podłączenie wody.:happy2:
Chciałam Wam pokazać nasze pięknie zaizolowane fundamenty....ale zostały praktycznie całkowicie zasypane piaskiem i w zasadzie nic nie widać.....:no::szok::no::szok:

Same zobaczcie:

Załączniki

• 37 TC 002.jpg
    37 TC 002.jpg
    45,4 KB · Wyświetleń: 85
  • Obraz 001.jpg
    Obraz 001.jpg
    58,2 KB · Wyświetleń: 98
  • Obraz 030.jpg
    Obraz 030.jpg
    61 KB · Wyświetleń: 96
domek nie został wytyczony:-(mój J stwierdził, że lepiej najpierw zdjąć warstwe ziemi i dopiero wytyczyć.. geodeta był, zabrał mapki itp. i ma przyjść jak będzie już zebrane.. no i nadal nic nie wiem:-(juz się nie moge doczekać..

stefanna dziękuję za maila:-) dał mi do myślenia:-) zabierałam się już trzy razy do odpisania, ale marnie mi idzie:-(co do działki to jest ok. 2600m2 (35 szeroka, 70 długa).. zobaczymy jeszcze jakiego sąsiada będziemy mieli z drugiej strony:confused: fundamenty piękne:-);-)

weronikaa jakim cudem masz aż tylu sąsiadów??:baffled:

ninja a ja ci zazdroszcze tego sadzenia drzewek:-) na samą myśl o sadzeniu tak mi się prac działkowych zachciało, że zaraz po świętach się za to zabiorę! i nic mnie nie powstrzyma!:-) a co do przesuniecia prac na czerwiec to może tak będzie lepiej - teraz i tak masz sporo na głowie.. w czerwcu Tymon już będzie duży i będziecie wspólnie prac budowlanych doglądać:-) a efekt na koniec roku pewnie i tak będzie taki sam jak u nas - stan surowy:-)

ninja (...) a efekt na koniec roku pewnie i tak będzie taki sam jak u nas - stan surowy:-)

W sumie to masz rację - cegła właśnie w tym tyg. będzie zwieziona do końca i rzeczywiście jak za chwilę Tymon się urodzi to i tak nie dałabym rady wszystkiego ogarnąć i dopilnować - a i tak do końca roku mam zamiar zrobić stan surowy zamknięty :sorry2:
Będziemy sobie z Nygusem chodzili na spacerki popatrzeć jak domek rośnie ;-)

! Weronikaa to jaki kształt ma ta Twoja działka...:shocked2:?! A może ona jest taka długa i wzdłuż masz tylu sąsiadów..:confused:?
Bardzo się cieszę, że w sobotę udało Ci się być na budowie i wylewki zrobione;-)! Widzę, że Pani inspektor dopilnowała co chciała i od razu miała dobry humor :-):-D:-)!!!

Działka ma kształt prostokąta, a wymiar 16a (dokładnie nie pamiętam) ok 19m / ileś tam :-D jest bardzo długa. z jednej strony mam 2, z drugiej 2 i z jednego długiego boku pozostali, z przodu ulica. Te ściany (budynki i garaże) na tylko z dwóch stron ale jak pisałam rosną tam już choinki.
A co do wylewek :-) oj radoche miałam straszną, cały dzień chodziłam dumna jak paw, jakby to co najmniej ostatni panel kładli i można było wchodzić :rofl2: Ale już taka jestem, mnie różne dziwne rzeczy cieszą :wink:

Skaba- nam również najpierw koparą zbierali ten humust (jak to się pisze:confused:) ziemi a dopiero później geodeta wytyczał.

werinikaa, skaba1 my nie ściągaliśmy humusu, bo kopara i tak musiała wykopać dół pod cały dom (razem z tarasami), na głębokość fundamentów. Z racji tego, że budujemy, na Śląsku gdzie jest dużo szkód górniczych i mamy dodatkowe podciągi w fundamentach - skąd trochę inna metoda. Podobno pod naszą działką nie kopie żadna kopalnia i szkód nie mamy... na razie, bo nigdy nic nie wiadomo...:confused:

Skaba1 wy pewnie będziecie kopać same "rowki" po obwodzie i ścianach nośnych, no i w takim przypadku ściąga się wcześniej tą warstwę ziemi. Ja też nie mogłam się doczekać początku, a jak już ruszyliśmy to nie dociera do mnie, że tak szybko to wszystko idzie...;-):tak: Daj znać jak rozpoczniecie:yes:! A odpisaniem na maila się nie przejmuj - masz teraz ważniejsze i ciekawsze zajęcia:wink:!

ninjacorps zobaczysz, że już niedługo będziesz się zastanawiać kto szybciej rośnie: Tymon czy Wasz domek, hehe:-):-D:-) Powodzenia!

kobitki trzymać kciuki! powiedziałam, ze nie odpuszczę tej cegły klinkierowej i dotrzymałam słowa - dopadłam głównego doradcę technicznego w jednej z firm i na jutro ma mi przygotować opinie na temat zastosowania wybranej przeze mnie cegły.. oby była pozytywna, bo nie mam siły na dalsze poszukiwania..

stefanna przyznam, ze jeszcze nie wiem czy będa kopać same rowki (przypuszczam, ze tak) czy całość.. fundamenty to działka mojego męża:-) a dam znac na pewno:-):-)

i jeszcze pojawiło się malutkie światełko nadziei, że będę jednak miała te moje upatrzone okienka (po wycenie byłam przekonana, że nic z tego nie wyjdzie).. stefanna oj pomogłas mi w tym:-)

Skaba1 nie wiem o co chodzi z tą cegła, ale będę trzymać kciuki!!! :tak:;-):tak:
A jeśli chodzi o okna to cieszę się bardzo, że mogłam pomóc:-)! Moim zdaniem to jak na tą ilość i to, że masz łuki + okno okrągłe, to ta cena nie jest aż taka wygórowana....
No i przyznam szczerze, że ja też na nie zachorowałam i teraz czekam na wycenę :rofl2:!

reklama
wreszcie coś się ruszyło na naszej działce:-) przedwczoraj geodeta wytyczył miejsce na nasz domek:-) od wtorku wchodzi ekipa:-)

Do góry