reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ALEKS - 28tydz, 1,150kg, 39cm

Wczesne mamuśki co sądzicie o noszeniu takiego wcześniaczka jak Aleks w chuście?
W zasadzie jest w niej ułożony w pozycji płodowej co jest wskazane u tych dzieci, i jest blisko mamy a dodatkowo mogę mieć przynajmniej jedną rękę wolną.
Czy któraś z Was praktykowała chustę i jakie są jej zalety i wady w praktyce?
Z góry dziękuje za opinie i porady.

reklama
Witam!!!
Pozwole sobie jako pierwsza odpowiedzieć na pytanie o chuście. Otóż nie wskazane jest aby wcześniaki nosić w chuście, nosidełkach a już całkiem wkładać do chodzików:no::no::no:Już wyjaśniam dlaczego.
Otóż takie maluchy długo leżały w inkubatorch:-( miały wiadomo dla czego wymuszanom pozycje leżącom dlatego właśnie chodzimy z naszymi pociechami na rechabilitacje aby nauczyć je przedewszystkim osi symetri i wzmocnić mięśnie.Noszenie w chuście powoduje że dzicko jest bezwłądne czyli nosząc je nózki i rączki ma luźno co powoduje utrate właśnie tej symetrii którą uczą się na rechabilitacji.To w ich przypadku że leżą tak jak w życiu płodowym to niestety już za puźno.:-(Nie cofniemy czasu nasze małe wcześniaki już zapomniały jak to było, okres który były w szpitalu nauczył je czegoś zupełnie innego innej pozycji i innego zachowania.Nietety ale takie są fakty.:-( Więc co ma przynieś rechabilitacja jeżeli my w domu znowu uczymy ich bezwładu.Wiem że te maleństwa potrzebują więcej czułości i bliskości ale nie tędy droga.Wiem to wszytsko od specjalistów od Pań które ćwiczą z moją małą.Też byłam w szoku że tak nie wolno bo dla nas to oczywiście troche lepiej ale niestety. Nie możemy pozwolić na to aby nasze małe kruszynki zapominały w domu tego czego muszą się uczyć czasem z wielkim płaczem na rechabilitacjach.
Takie jest moje zdanie i zdanie osób które czwiczą z moją Calineczką. Oczywiście ktoś może mieć inne.
Pozdarwiamy was bardzo serdecznie i całuski dla Aleksa

hmmm no to klops chusta bedzie musiała leżeć w szafie aż Aleks bedzie mógł być do niej wkładany:-:)-:)-( no trudno najważniejsze zdrowie małego:tak::tak::tak:

To, co napisała Alicja brzmi sensownie.
Ja też już się zastanawiałam na hustą.
Narazie staram się nosic małego tak jak pokazał mi rehabilitant.

Witam!!!
Pozwole sobie jako pierwsza odpowiedzieć na pytanie o chuście. Otóż nie wskazane jest aby wcześniaki nosić w chuście, nosidełkach a już całkiem wkładać do chodzików:no::no::no:Już wyjaśniam dlaczego.
Otóż takie maluchy długo leżały w inkubatorch:-( miały wiadomo dla czego wymuszanom pozycje leżącom dlatego właśnie chodzimy z naszymi pociechami na rechabilitacje aby nauczyć je przedewszystkim osi symetri i wzmocnić mięśnie.Noszenie w chuście powoduje że dzicko jest bezwłądne czyli nosząc je nózki i rączki ma luźno co powoduje utrate właśnie tej symetrii którą uczą się na rechabilitacji.To w ich przypadku że leżą tak jak w życiu płodowym to niestety już za puźno.:-(Nie cofniemy czasu nasze małe wcześniaki już zapomniały jak to było, okres który były w szpitalu nauczył je czegoś zupełnie innego innej pozycji i innego zachowania.Nietety ale takie są fakty.:-( Więc co ma przynieś rechabilitacja jeżeli my w domu znowu uczymy ich bezwładu.Wiem że te maleństwa potrzebują więcej czułości i bliskości ale nie tędy droga.Wiem to wszytsko od specjalistów od Pań które ćwiczą z moją małą.Też byłam w szoku że tak nie wolno bo dla nas to oczywiście troche lepiej ale niestety. Nie możemy pozwolić na to aby nasze małe kruszynki zapominały w domu tego czego muszą się uczyć czasem z wielkim płaczem na rechabilitacjach.
Takie jest moje zdanie i zdanie osób które czwiczą z moją Calineczką. Oczywiście ktoś może mieć inne.
Pozdarwiamy was bardzo serdecznie i całuski dla Aleksa
Zgadzam sie w 100% z Alicją...nasza rechabilitantka też nam nie kazała używać chusty ani żadnych nosidełek...

No tak tylko ja nie mam zamiaru go pionować:no::no::no: nawet mi to na myśl nie przyszło, tylko nosić w pozycji leżącej "fasolki"
Ale powiem że duuuuużo młodych mam mogło by sobie to przeczytać:tak::tak::tak:.

[ame="http://www.youtube.com/watch?v=TLduLJFSJn4&feature=related"]YouTube- newborn hands free nursing in a wrap[/ame]
Oooo chodzi mi o coś takiego... nic lepszego nie znalazłam.
Wiadomo że tej rączki nie wyciągnę tam pod pachą i że będzie leżał na pleckach a nie na boku.

Wieeem , ze nie chodziło Ci o pionizację:-) ino znalazłam ten artykuł i pomyślałam, że wkleje u Ciebie ten link:-)
Pamiętam jak przy starszej córce walczyłam z teściami, bo nie stosowałam żadnych chodzików, jumperów itp i Natka zaczęła chodzić samodzielnie "dopiero" w 13 czy 14 mies. Ale nie ma ŻADNYCH wad postawy!!:-)

reklama
Ja Mateusza włożyłam do chodzika kiedy już umiał bardzo dobrze siedzieć i podejmował pierwsze próby wstawania to było pod koniec 7 miesiąca ale chodził w nim zaledwie tydzień bo starsi bracia robili wyścigi i połamali małemu chodzik:wściekła/y:. Z resztą jemu się w tym chodziku nie podobało wolał zabawę na ziemi przez to nawet nie zastanawiałam się nad zakupem następnego.
Mateusz zaczął się "puszczać" jak miał 8 miesięcy a samodzielnie chodzić na przełomie 9/10 miesiąca.
To nie jest wcale powiedziane że chodzik przyspieszy nabycie umiejętności chodzenia. W przypadku Mateusza powiedziałabym nawet że by ją opóźnił, bo jego centralny układ nerwowy pozwalał by mu na "łapanie" równowagi a on by to opóźniał leniwym dreptaniem w chodziku.
Za chodzikiem do Aleksa nawet się nie będę rozglądać.

Apropo Aleks jest rehabilitowany metodą NDT Bobath tu jest jej ogólny opis Stowarzyszenie Terapeutów NDT-BOBATH - Założenia Metody NDT-Bobath

I terapeutka powiedziała że noszenie Aleksa w chuście w pozycji fasolki jest jak najbardziej wskazane:tak::tak::tak: tylko musimy zmieniać stronę tzn, raz mam mieć jego główkę po lewej stronie a raz po prawej

Ostatnia edycja:
Do góry