reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Alergie

Tak, dodaje jej do kaszki ale po tych ostsnich sensacjach z płaczem przestanę jej cokolwiek dawać przez tydzień i zobaczę czy jej się poprawi. A jesli nie to znowu lekarz bo ja mam juz dosć.

reklama
U nas Ania ma alergie, ale tak naprawdę to nie wiemy czemu. U nas w rodzinie nikt nie jest alergikiem i wydaje mi się, że w dzisiejszych czasach alergia to po prostu choroba cywilizacyjna.
Jak na razie Ania toleruje Nutramigen od samego początku i zobaczymy co będzie dalej. Trzeba być dobrej myśli głuszku :-) A jeśli chodzi o przedszkole to u nas jest tak, że niektóre dzieci przynoszą sobie jedzenie do przedszkola, ale nie wiem jak to jest w przypadku ich wyżywienia (tzn. czy dziecko ma prawo dostawać posiłki bezmleczne bedąc na wyżywieniu przedszkola)

Nasza pediatra dała mi dzisiaj broszurę: "Zywienie dzieci i niemowląt z alergią pokarmową lub zagrożonych jej wystąpieniem"

Troche przepisów:

OD 5. MIESIACA

PUREE OWOCOWE:

* 1 duze jabłko
* 2,5 łyzki stołowej Nestle Sinlac
* do smaku- sok jabłkowy dla niemowląt lub koperek

Jabłko obierz ze skórki, pokrój na kawałki, a nastepnie duś na małym ogniu w niewielkiej ilosci wody. Kiedy jabłko sie udusi na papkę, wsyp Sinlac i zamieszaj. Do smaku mozesdz dodac sok jabłkowy lub drobno posiekany koperek.
OD 6. MIESIĄCA

PUREE MARCHEWKOWE:

* 1 srednia marchewka
* 120 ml wody
* 1,5 łyzki Sinlac
* do smaku- 1 łyzeczka oliwy z oliwek
* koperek

Marchewkę obierz, zetrzyj na jak najbardziej drobnej tarce, a nastepnie na małym ogniu ugotuj w wodzie do konsystencji miękkiej papki. Dodaj oliwe i posiekany koperek.

DESER BANANOWY:

* 1 mały banan
* 2 łyzki kwaśnego soku owocowego
2-3 łyżki kleiku kukurydzianego

Banana umyj, obierz ze skórki i zmiksuj lub przetrzyj przez sitko. Połącz z sokiem i dokładnie wymieszaj z kleikiem. Wstaw do lodówki na około 1 godzine.

Następne przepisy potem, bo Polcia się wydziera na cały blok:)

No to lecę dalej:

OD ÓSMEGO M-CA

ZUPKA Z BROKUŁÓW

* 100ml wody
* 1 łyżka gotowanych brokułów
* 1 łyżka stołowa Sinlac

Gotuj brokuły w wodzie (muszą być bardzo miękkie). Włóż je do czystej wyparzonej miseczki i rozetrzyj łyżką na gładką masę. Dolej ostudzoną wodę, w której je gotowałaś, wsyp Sinlac i wymieszaj.

LANE KLUSKI

* 50 ml wody
* 2 płaskie łyżki Sinlac
* 2 płaskie łyżki bezglutenowej
* ew. szczypta soli

Sinlac rozmieszaj z wodą, dodaj mąkę i wymieszaj. W małym garnuszku zagotuj wodę osoloną do smaku. Wlewaj kluski na wrzącą wodę cienkim strumieniem, co jakiś czas mieszając. Gotuj 1-2min. Wylej na sitko.

OD DZIESIĄTEGO M-CA

BUDYŃ BEZ MLEKA

* butelka soczku owocowego dla niemowląt
* 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
* 1-2 łyżki kleiku kukurydzianego
* 1 łyżka wody

Soczek wlej do garnka i zagotuj. Dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Gotuj aż zgęstnieje. Odstaw na 15 min. wymieszaj dokładnie z kleikiem. Podawaj na zimno.

DESER BANANOWY

* 1 średni banan
* 2 płaskie łyżki Sinlac
* 1 łyżeczka soku z cytryny

Umyj banana, obierz go ze skórki i pokrój w plasterki. Włóż do szklanej miseczki, przykryj odpowiednią folią i łóż do kuchenki mikrofalowej na 800W na 1 min. LUB utrzyj banana, włóż go do małego garnuszka i mieszając zagotuj na małym ogniu. Poczekaj chwilę aż przestygnie i dodaj sok z cytryny oraz SInlac i starannie wymieszaj.

Ja mam pytanie...
wiem ze ulewanie to tez moze byc objaw alergi.I tak zaczela Judi znow wprowadzac papu.daje soczek bananowo winogronowy tylko.ale jak tylko go wypije chodzi i wymiotuje.wrecz pawie takie puszcza i latam ze scierka za nia bo ona to odrazu rozmazuje po kaflach lub puzzlach.czasem zdazy jej sie tez po mleku....nie wiem co o tym myslicie?

Lilth moja okropnie ulewała jak miała wysypki - teraz znowu zaczeła a co gorsze babrze ręką w tych żygach - fuj...... Wiec u nas to jest na 100 % objaw alergii
Ja sie boję że to Nutramigen ja uczulił.... To co teraz niby by miało być? Bebilon Amino?

to jest Bebiko Amino.Albo Bebilon Pepti.Bo to tak jest ze niektorym dziecia nie sluza Nutramigeny .czytalam tu na alergi.
No to co to wkoncu kurcze jest? wprowadzilam jej banana z winogronem tylko to je.i to znaczy ze na banana jest uczulona lub winogrono? jak wczensije nie byla? kurna no...zreszta przestalam ja masciami smarowac i zas ja w momencie posypalo....szlag mnie zaraz trafi...w dodatku ma tak strasznie pupe odparzona od czasu jak pije ten Nutramigen...no szok...
nie wiem juz jak mam co wprowadzac...a i czasem tez ulewa wrecz zyga po Nuti ale to wsumie czytalam ze taks ie dzieje ogolnie po tym mleku bo ono jest fe....kurcze no....jestem zalamana....
przynajmniej mi juz wysypka zeszla bo obsypalo mnie tak jak mala...

Aha a chodzicie do alergologa i dermatologa? my idziemy juz po swietach:) mam nadzieje ze cos pomoga ... oby nie zamieszali jeszcze bardziej....:(

reklama
My chodzimy do pediatry alergologa ale teraz idziemy gdzie indziej bo jej nie ma i dzowniłam do niej i kazła mi leciec jak najszybciej do innego lekarza - jak jej powiedziłąmże skóra jej takjakby odchodzi to się wystraszyły i mnie przy okazji nastarszyła - aż się poryczałam.
Mi się Lilith wtdaje zebyś jej na razie nic nie dawała. Niech je ten Nutramigen z dwa, trzy tygodnie sam. Bo to tez jest szok dla dziecka przestawoienie na takie mleko.
Ja bym na twoim miejsc zrobiła te same badania co ja małej:
1. Na pasożyty
2. Bakteriologiczne
3. Mykologiczne
4. Lamblie

CZesto nie wiadomo slad alergie mają żródło w robalach. W sumie co ci szkodzi zrobić??? Będziesz miała pewnosć ze to nie to.

Do góry