reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Ana 1

reklama
Dziewczyny która robiła to badanie i ma wynik dodatni ?
Ja. A co chcesz wiedzieć? Robilas na własną rękę, czy zlecił lekarz? Z góry napiszę, że przy 1:320 typ ziarnisty zaszlam w zdrową ciążę i nie brałam żadnych leków.

Edit: Najlepiej wklej foto wyniku, bo rozne laboratoria roznie nazywaja te badania. Robilas moze w diagnostyce?

Ostatnia edycja:
Mozliwe, że na podstawie tego wyniku dadza Ci steryd i wtedy to za bardzo nie ma potrzeby dalej badać, jeśli chodzi o kwestie ciążowe. Generalnie po takim wyniku powinno sie zrobic ANA2 i ANA3 (wg nazewnictwa w Diagnostyce), ale to jest ok. 200 zl. Na wyniki czekalam ok. 1,5 tygodnia, choć wg cennika mógł być dluzszy czas oczekiwania. A nie masz przypadkiem jakieks choroby tarczycy np. Hashimoto?

Mozliwe, że na podstawie tego wyniku dadza Ci steryd i wtedy to za bardzo nie ma potrzeby dalej badać, jeśli chodzi o kwestie ciążowe. Generalnie po takim wyniku powinno sie zrobic ANA2 i ANA3 (wg nazewnictwa w Diagnostyce), ale to jest ok. 200 zl. Na wyniki czekalam ok. 1,5 tygodnia, choć wg cennika mógł być dluzszy czas oczekiwania. A nie masz przypadkiem jakieks choroby tarczycy np. Hashimoto?

Właśnie chyba hashi Niemam bo leczę nadczynność gravesa basedowa a to tez przeciwciała

Myśle czy coś robić z tym bo na własna rękę zrobiłam sobie to badanie

Wygooglałam: "Positive ANA by either method were more common in patients with Graves' disease than in controls", także to ANA1 może kompletnie nic nie wnosić do diagnostyki u Ciebie. Czy Ty jesteś z Opola?

reklama
Teraz tak sobie przejrzałam wyniki i kilka razy miałam ze beta urosła na początku i spadła wiec coś jest na rzeczy , może faktycznie zrobię te badania bo graves gravesem ale może jakieś inne przeciwciała są..

reklama
Do góry