reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Archiwum ciążowe-dolegliwości,porody,ciąża przenoszona,cesarka,wieści i nieobecności

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Modroklejko,na tym etapie ciazy juz na pewno nie dostaniesz fenoterolu hihi:tak:
Teraz to juz zmniejszaja dawki,mnie w szpitalu powiedzieli jak bylam w 35tc ze juz nalezy powoli odstawiac.Zmniejszyli mi dawki i od jutra mam sobie sama zmniejszac powoli w zaleznosci od tego jak sie bede czula.
Moja ginka jak i polozne szpitalne mowily mi ze ciaza donoszona jest poczawszy od skonczonego 37tc czyli np 37tc i 1 dzien to juz ciaza donoszona (skonczony 37tc i wkroczenie w 38).Rowniez terminy licza tylko z OM,jak sie mnie spytaly ktory tydz a ja zapytalam czy wg OM czy USG to az wzniosly oczy do nieba mowiaz ze liczy sie wg OM-czyli ten podany na 1szej stronie karty ciazy:tak:
W sumie jakis sens to ma bo jesli dzidzia jest po prostu genetycznie duza i np w 36 tc wyglada jak w 38 tc ale plucka ma rozwiniete na 36 tc to lepiej nie wypuszczac jej za szybko z brzuszka.Ale wierze ze rozni lekarze roznie licza.

reklama
mi właśnie teraz zaczeła się dyskoteka w brzuchu moja córa chyba będzie tancerką:)KasiulkaWdopytaj lekarza o te twardnienia bo ja pytałam ale konkretnej odpowiedzi nieotrzymałam. Napiszcie dziewczynki coś o waszych dziąsłach czy macie krwawienia bo u mnie jest tragedia zwłaszcza przy myciu zębów jak sobie radzicie?aha i napiszcie jak to jest z tym obniżaniem się brzucha ile czasu przed porodem ma to nastąpić tak mniej więcej...

Ostatnia edycja:
kingula ja miałam problemy z krwawieniem dziąseł ale w 5-6 miesiącu, teraz o dziwo, odpukać, nie jest strasznie:tak: Ale podobno ogólnie to normalne...
A co do obniżenia brzucha to niby 2-3 tygodnie przed terminem się powinien obnizyć, ale tu też jestem wyjątkiem bo obnizył się już w 30-31 tygodniu:szok: ale to chyba od stresu i od tamtego czasu mam leżanko zalecane:tak:

Wczoraj dostałąm smsa od Trudy23
"Hej jestem w szpitalu 2 razy ktg bo małej w 1 serducho zwolniło, w 2 juz ok wszycho. skurcze słabsze po kroplówce ale w ktg pierwszym juz wykazały. jak teraz urodze to nic juz nie grozi małej. dam znac jutro co i jak. ps. ale laska sie drze na porodówce obok-szok!"

z tym liczeniem to jest troche inaczej-rzeczywiscie 40 tyg +/- 2 tyg ale od OM-czyli tak naprawde 38 tyg +/- 2 tyg....bo zapłodnienie następuje mniej wiecej po 14 dniach...tak wiec juz 36+1 uwaza sie za donoszoną....bratówka urodziła synka w 36+2 i ma wpisane ze ciaza donoszona

Mnie też się brzuch dużo wcześniej obniżył ale to chyba z powodu że jestem wieloródką :rofl2:
Wczoraj miałam uczucie kłucia w dole tak jakbym zaraz miała eksplodować straszne gwałtowne parcie na pęcherz moczowy aż kilka razy skoczyłam (mąż stwierdził a ty co robisz?) może i smiesznie to wyglądało dziś już brzusio miękki :rofl2:

z tym liczeniem to jest troche inaczej-rzeczywiscie 40 tyg +/- 2 tyg ale od OM-czyli tak naprawde 38 tyg +/- 2 tyg....bo zapłodnienie następuje mniej wiecej po 14 dniach...tak wiec juz 36+1 uwaza sie za donoszoną....bratówka urodziła synka w 36+2 i ma wpisane ze ciaza donoszona

Mordoklejka zgadzam sie z Toba. Ja w pierwszej ciazy nie bardzo wiedzialam o co chodzi: raz mowili ze ciaza trwa 38 tyg., a raz ze 40 tyg.

Teraz zastanawialysmy sie w zasadzie nad tym ile tyg trzeba miec skonczonych, zeby mozna bylo uznac ciaze za donoszona. Wg 40tyg+/-2tyg wychodzi ze 38 tyg, natomiast niektorym lekarze mowia ze ukonczone 37 tyg to ciaza donoszona (no chyba ze uzywaja terminu od zaplodnienia, a nie z MO:)

o kurcze Truda w szpitalu.:-( Oby jeszcze chwilę potrzymała-zawsze to coś.
Dziewczyny trzymamy kciuki:-) Całuski dla niej!!

Truda - trzymam kciuki! Niech jeszcze Twoje Maleństwo chwilkę posiedzi w brzuszku, ale skoro mówią, że już sobie da radę w pojedynkę, to super - możesz spokojnie czekać:tak:

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry