reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Badania, normy - nasze watpliwości i pytania

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
a.jas25 - współczuję -rety kobieta idzie do lekarza jak do człowieka a on przez drzwi jej recepte wydaje bez uprzedniej konsultacji ani głupiej rozmowy i wyjaśnienia to jest chyba nie fair!!!:wściekła/y:Ja w przyszłym tyg. idę do gina i również chce juz dostać zwolnienie, jak mnie odeśle z plikiem recept do realizacji to się wkurze nie na żarty!!!!!!!!!:tak::dry:No i mam nadzieję , że usłyszę od niego jakieś ciepłe słowo a nie suchy komentarz albo nie daj boże reprymende bo coś tam się mu nie spodoba:-p

tt2004553fltt.gif

dev010prs__.png

reklama
ja chodze prywatnie i lekarz łaski nie robi w koncu kase bierze.. ale skąd innąd on jest sympatyczny i bardzo dba o zdrowie i opoczynek swoich podopiecznych.. w poprzedniej ciązy był az zły na ,mnie ze nie chciałam zwolnienia jak mi je kazał brac bo ja chciałam jeszcze sprawy pozamykać iiśc na zwolnienie dopiero za 2 dni...
Jezeli lekarz prywatny robi łskę to idziesz do nastepnego i tyle.. nie te czasy ze masz jedna poradnie K na całe miasto..

to co poza normą to:
glukoza na czczo 50 (70-105 norma)
glukoza 50g - 122 mg/dl (70-105 norma) (tę wytrzymałam)
glukoza 75 ?? - nie zbadały
Krew:
RBC 3,4 (3,8-5,8)
HCT 29,1 (35-50)

najpierw krew :

HCT - hematokryt - norma w ciąży to 30 - 37 %
HCT zależy od ilości wszystkich elementów morfologicznych krwi; niższa wartość występuje przy niedokrwistości, a wyższa podczas stanów odwodnienia.
myślę, że z wynikiem 29,1 nie masz się co martwić;

RBC - wskaźnik ilości krwinek czerownych (erytrocytów): 3,5 - 4,5 mln/mikrolitr;
okresowe obniżenie ich ilości jest w ciąży fizjologiczne;
wartość poniżej normy może wynikać z utraty krwi, niedoboru witaminy B12, kwasu foliowego, żelaza.
myśle, że nie powinnaś się przejmować;

Glukoza
- na czczo 70-105 mg%
- stężenie glukozy w surowicy krwi, oznaczone 60 minut po zażyciu 50g glukozy, poniżej 140 mg% jest wartością prawidłową;
przy poziomach cukru między 140 a 180 mg% należy wykonać test obciążenia 75g glukozy;
- jeżeli test przesiewowy (obciążenie 50g glukozy) jest nieprawidłowy, a wynik testu diagnostycznego (obciążenie 75g glukozy) jest prawidłowy – należy wykonać w 32. tygodniu ciąży ponowny test diagnostyczny.

co do niskiej glukozy na czczo - często jest to naturalne, że poziom glukozy, na czczo u kobiety w ciąży obniża się wskutek poboru glukozy przez płód - nie wiem jaka jest dolna granica;
niski poziom glukozy jest również wynikiem diety niskowęglowodanowej (lub ogólnie głodówek);
Anika - wydaje mi się, że Twój niski poziom glukozy na czczo może być wynikiem tego, że ostatnio nie najlepiej się odżywiasz. objawami takiego niskiego poziomu są również zmęczenie - a Ty ostatnio pisałaś, że nie najlepiej się czujesz i jesteś śpiąca;

cześć dziewczynki! ja właśnie po glukozie jestem - nie było tak źle :tak: nawet smakowało mi i żadnych odruchów wymiotnych nie miałam :-p tylko faktycznie pod koniec siedzenia strasznie mnie zmuliło i marzyłam o śniadanku - ale teraz jest dobrze :-) jutro będę mieć wyniki to sie pochwalę - mam nadzieję, że będą dobre ;-)

wiesz Madziu, u nas w tak małej miejscowości jak Busko to nie wszystkie badania od razu na miejscu są robione, część jest wysyłane do Kielc - np z toksoplazmoza tak miałam - tu mi pobierali krew a tam robili badania, poza tym to jest mały gabinet, gdzie jedna kobietka pracuje, więc sama wszystkiemu nie podoła tak od razu - i tak dobrze, że na jutro już będę je mieć :tak: ale oczywiście to gabinet prywatny, więc mogłaby sie postarać, no ale cóż - nie narzekam ;-)

właśnie się zmobilizowałam i zadzwoniłam do laboratorium zapytać o test obciążenia glukozą po śniadaniu
icon_rolleyes.gif

pan, który odebrał, nie był aż taki zdziwiony tego rodzaju badaniem.
powiedział, że mam zjeść śniadanie, przyjść do laboratorium, tam mi rozrobią glukozę i pobiorą krew po godzinie. glukozy nie muszę kupować, bo sami robią napój.

z tego wszystkiego otępiałam i nie zapytałam jakie to mam zjeść śniadanie ?
takie jak chłop od kosy, czy może podziubać jak ptaszek ?

ratunku
icon+shock2.gif

jak myślicie - co za śniadanie zjeść ?

reklama
mamjakty u nas robią badanie cukru zawsze na glukometrze pobierają z palca krew i za chwilke jest wynik Nie robia glukozy z żyły.. Nawet jak robisz inne badania to opani reszte wysyła do laboratorium a glukoze robi sama.. Dlatego maoje zdziwienie w tej kwestii. W prywatnum laboratoeium gdzie robie pozoistałe badania tez tak jest.. (na glukoze nie chce mi sie jeżdzić specjalnie do katowic skoro mam poradnie 5 min spacerem od domu)

Aga ja bym śniadania nie jadła w koncu ccelem tego badania jest sprawdzenie poziomu cukru na czczo a nastepnie jak zostaje wchłaniany i przetwarzany po spożyciu odpowiedniej ilości glukozy (50 lub 75)
Mnie nawet lekąrz powiedzia zebym wieczorem nie jadła słodyczy ani owoców bo moze to zmienic faktyczny wynik..

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry