• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Badania tarczycy - wynik

Aneczka2021

Fanka BB :)
W załączniku dodaje wynik tsh, ft3 ft4. Proszę o podpowiedź czy te wyniki sa wporzadku dla kobiety starającej sie o pierwsze dziecko?

Załączniki

• IMG_20211127_200039.jpg
    IMG_20211127_200039.jpg
    29,7 KB · Wyświetleń: 470
reklama
Nie znam się ale też chętnie się dowiem bo ft3 i ft4 mam identyczne, natomiast tsh mam 2.5 ... obawiam się że może być lekko za wysokie chociaz lekarz nic nie powiedział

@Aneczka2021 tak, bardzo ok są :) Powodzenia.

@Bibi89 tak, trochę za wysokie. Jeśli zajdziesz w ciążę to od razu kontroluj, nie czekaj na zalecenie lekarza, bo może szybko się podnieść i trzeba będzie szybko hormon tarczycy włączyć :)
Oooo bardzo dziękuję za info bo nawet o tym nie myslalam... muszę skontrolować znowu w najbliższym czasie. Mialam usg tarczycy jakieś pół roku temu i wszystko było ok ... no ale to się lubi zmieniać w czasie .

Są jakieś domowe sposoby na ogarniecie TSH?

Nie znam się ale też chętnie się dowiem bo ft3 i ft4 mam identyczne, natomiast tsh mam 2.5 ... obawiam się że może być lekko za wysokie chociaz lekarz nic nie powiedział
Ja miałam takie TSH w 4tc jak robiłam pierwsze badania po potwierdzeniu ciąży. Ładnie spadło samo w pierwszym trymestrze, dopiero w trzecim skoczyło mi do 4,2 nagle i trzeba było włączyć tabletki na niedoczynnosci 😊 Kontrolowałam TSH, ft 3 i 4 co miesiąc dla endokrynologa

Oooo bardzo dziękuję za info bo nawet o tym nie myslalam... muszę skontrolować znowu w najbliższym czasie. Mialam usg tarczycy jakieś pół roku temu i wszystko było ok ... no ale to się lubi zmieniać w czasie .

Są jakieś domowe sposoby na ogarniecie TSH?
Nie, nie ma :) Oczywiście poza takimi podstawami jak wyspanie itp ;) Ja mam Hashimoto akurat i zachodziłam w ciążę z TSH około 1, a już w 4 tygodniu ciąży (2 dni po pozytywnym teście) miałam 2,8. Nie każdemu tak skoczy, wraz ze wzrostem bety często spada, ale warto sprawdzać od razu :)

najlepiej mieć w okolicy 1 i do tego dążyć, ja miałam 2,3 ale mam Hashimoto i włączony hormon, który mi to zbijał i się udało. Zbadaj jeszcze atpo o atg 😊

reklama
@Aneczka2021 tak, bardzo ok są :) Powodzenia.

@Bibi89 tak, trochę za wysokie. Jeśli zajdziesz w ciążę to od razu kontroluj, nie czekaj na zalecenie lekarza, bo może szybko się podnieść i trzeba będzie szybko hormon tarczycy włączyć :)
Jod wpływa na TSH
Co do zachodzenia w ciążę - we wszystkich miałam TSH w granicach 4.0 (3.5-3.8)... Po ciąży zresztą też...
Teraz mam 1.950 - w ciąży w 12tc badanie...

Łykam tylko jod w suple dla kobiet w ciąży... w dodatku Anty- mam przekroczone podwójnie, ale endokrynolog powiedziała, że póki TSH jest poniżej 2, a ft3, ft4 w normie nie wchodzi z żadnymi lekami...

Zresztą w żadnej ciąży nie miałam zaleconych hormonów.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry