reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Badanie pappa

nie bada, bo to nie test diagnostyczny. Określa jest jedynie ryzyko. Wartość predykcyjna jest wiarygodna dla 3 podstawowych trisomii. Dla pozostałych deklarowanych przez producentów delecji etc jest dużo, dużo niższa i nie ma żadnej wartości diagnostycznej. To chwyt marketingowy 🤷 sama robiłam nipt, nawet przed pappą, więc nie jestem anty, ale jednak warto mieć świadomość tego: 1) jak wykonywane jest badanie (wcale nie badana dna płodu), 2) jaka jest wartość predykcyjna dla poszczególnych chorób o zespołów

No właśnie skąd się wzięła ta obiegowa opinia że nipty bada DNA płodu i ma taką wielką skuteczność? Też się na to dałam nabrać i dopiero lekarz prowadzący mnie wyprowadził z błędu

reklama
No właśnie skąd się wzięła ta obiegowa opinia że nipty bada DNA płodu i ma taką wielką skuteczność? Też się na to dałam nabrać i dopiero lekarz prowadzący mnie wyprowadził z błędu
Bo bada wolne płpdowe DNA. Fragmenty DNA znajdujące się we krwi matki, ale to nie jest całe DNA płodu. Więc jest możliwość błędu.

Zespół Edwardsa (trisomia 18) jest wadą letalną. Dzieci nawet jeśli się urodzą żywe, to nie żyją długo.

Pappa określa jedynie prawdopodobieństwo wystąpienia wystąpienia tej trisomii. Jeśli nie chcesz robić amniopunkcji, to pozostaje czekać. Wynik oznacza, że jedna na 151 kobiet z takimi wynikami miała dziecko z tą wadą. Czy u Ciebie tak będzie? No nikt z nas tego nie wie. To obecnie może potwierdzić jedynie amniopunkcja.

Na USG na tym etapie może być wszystko dobrze. Na pewno więcej będzie wiadomo po USG połówkowym, które oceni narządy wewnętrzne (a przede wszystkim serduszko).

Trzymam kciuki by statystyka była dla Ciebie łaskawa.
Witam!!!
Ja na Twoim miejscu zrobiłabym amniopunkcję potwierdza w 100%. Ja miałam 2 lata temu taką sytuację niestety w moim przypadkuamniopunkcja potwierdziła wadę ale dzięki temu że wiedziałam mogłam się lepiej przygotować.Jak chcesz więcej wiedzieć pisz priv. Serdecznie pozdrawiam.

Witam!!!
Ja na Twoim miejscu zrobiłabym amniopunkcję potwierdza w 100%. Ja miałam 2 lata temu taką sytuację niestety w moim przypadkuamniopunkcja potwierdziła wadę ale dzięki temu że wiedziałam mogłam się lepiej przygotować.Jak chcesz więcej wiedzieć pisz priv. Serdecznie pozdrawiam.
No chętnie porozmawiam na priv

Drogie Panie jestem załamana dostałam wynik pappa i nie chce robic amniponkcji a boję się strasznie powiedzcie czy to przesądza wszystko ... na usg wszystko idealnie
Witajcie to znowu ja !!!! Chciałam sie z wami podzielić moimi odczuciami tak jak pisałam w poście moje wyniki wyszły że wysokie ryzyko ... moja ginekolog kazała zrobic amniopunkcję trudno było mi sie zdecydować ale skoro sie zdecydowałam ok .... trudno... przyjeżdżając na amniopunkcję lekarz który ja mial robic powiedzial że nie jest fanem robienia w 21/22 tygodniu ciazy takiego badania .... z resztą mimo że procent jaki podają że 1% odpłynięcia wód to lekarz powiedział mi że.no to pappa to takie badanie..... Ja w szoku kazał sie kłaść na usg wszystko mowi widzi dobrze .... ale jak bym chciała dla spokoju to żebym.zrobila to z krwi.... nifty... ok myślę niech dzieje sie co chce zrobie to przyszedł wlasnie wynik zdrowa.dziewczynka !!!!! Także drogie mamy jeżeli byla bym w 3 ciazy nie zdecydowała bym sie na to pappa....i nie przejmujcie sie tak!!!!

Witajcie to znowu ja !!!! Chciałam sie z wami podzielić moimi odczuciami tak jak pisałam w poście moje wyniki wyszły że wysokie ryzyko ... moja ginekolog kazała zrobic amniopunkcję trudno było mi sie zdecydować ale skoro sie zdecydowałam ok .... trudno... przyjeżdżając na amniopunkcję lekarz który ja mial robic powiedzial że nie jest fanem robienia w 21/22 tygodniu ciazy takiego badania .... z resztą mimo że procent jaki podają że 1% odpłynięcia wód to lekarz powiedział mi że.no to pappa to takie badanie..... Ja w szoku kazał sie kłaść na usg wszystko mowi widzi dobrze .... ale jak bym chciała dla spokoju to żebym.zrobila to z krwi.... nifty... ok myślę niech dzieje sie co chce zrobie to przyszedł wlasnie wynik zdrowa.dziewczynka !!!!! Także drogie mamy jeżeli byla bym w 3 ciazy nie zdecydowała bym sie na to pappa....i nie przejmujcie sie tak!!!!
Wszystko super, ale jak można odradzać pappe to już nie rozumiem..wiesz, że nifty to taka sama statystyka jak pappa? Wiesz, że są przypadki gdzie nifty się myli? Przy wysokim ryzyku TYLKO amniopunkcja Ci powie w 100% czy dziecko jest zdrowe czy nie,przynajmniej na podstawowe 3 trisomie.
Natomiast pappa to bardzo ważne badanie.

nie rozumiem. To w końcu miałaś amniopunkcję czy zrobiłaś nifty?

Ale to w ogole chore, że idzie się do lekarza na amnio a lekarz nie chce jej zrobić 🤷‍♀️ dla mnie to się nadaje na zgłoszenie do izby lekarskiej i RPP, nie moze być tak, że lekarz powoduje tylko więcej niepokoju.

reklama
Do góry