reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Badanie pappa

Pappa i Nify to badania przesiewowe, co oznacza, że nie są diagnostyczne, ale pozwalają zidentyfikować podwyższone ryzyko, które wymaga dalszych, bardziej szczegółowych badań.
To że Nifty wyszło ok, to nie znaczy, że w amniopunkcji też by tak było. Z tego co wiem, Nifty nie wykryje np. mozaik. Za kasę, którą przeznaczyłaś na Nifty, lepiej było zrobić amniopunkcję z mikromacierzami.

reklama
Pappa i Nify to badania przesiewowe, co oznacza, że nie są diagnostyczne, ale pozwalają zidentyfikować podwyższone ryzyko, które wymaga dalszych, bardziej szczegółowych badań.
To że Nifty wyszło ok, to nie znaczy, że w amniopunkcji też by tak było. Z tego co wiem, Nifty nie wykryje np. mozaik. Za kasę, którą przeznaczyłaś na Nifty, lepiej było zrobić amniopunkcję z mikromacierzami.
Nie ma.co dyskutować, koleżanka jest przekonana do swoich racji i raczej nic tego nie zmieni 😏

dokładnie. Najwidoczniej z lekarza taki profesor, że takie badanie jak amniopunkcja go przerasta i lepiej się wykręcić niż je zrobić. Swego czasu w IMID w Warszawie amnio z mikromacierzami było na NFZ, nie wiem jak jest teraz. I tam nikt nie robił takich wykładów i nie namawiał na kolejne statystyki.

Znowu moja znajoma miała odwrotną sytuację. PAPP-a mocno wpłynęła na ryzyka trisomii, a jej wyniki kwalifikowały się już pod amniopunkcje. Panicznie się jej bała, więc postanowiła, że na własną rękę zrobi Nifty no i co - ponownie wyszły jej duże ryzyka trisomii. Ostatecznie wykonała amniopunkcję i się okazało, że zdrowa dziewczynka. Tak więc to potwierdza tylko jak mylące mogą być te testy typu NIPT. Tylko wydana kasa, a jeszcze więcej nerwów no i nadal brak 100%odpowiedzi.

Uważam, że skoro ryzyka po PAPP-a kwalifikują się do amnio to powinna być wykonana i tyle w temacie. W tych czasach ryzyko powikłań jest naprawdę znikome. Ważne jest trafić do lekarza który się w tym specjalizuje.

Dodam tylko, że Nifty rzadko się myli, ale jednak się myli. A może nawet nie tyle, co się myli, bo w końcu wynikiem jest tylko prawdopodobieństwo.
Nie chciałabym się znaleźć w tym ułamku procenta, w którym prawdopodobieństwo się nie sprawdziło.

Dodam tylko, że Nifty rzadko się myli, ale jednak się myli. A może nawet nie tyle, co się myli, bo w końcu wynikiem jest tylko prawdopodobieństwo.
Nie chciałabym się znaleźć w tym ułamku procenta, w którym prawdopodobieństwo się nie sprawdziło.
no dokładnie. To tylko statystyka. Tak samo jak Pappa. Może i NIPT są dokładniejsze, ale nadal nie jest to wynik na 100%.

Jak chcesz zasiewać niepokój w przyszłych mamach swoimi komentarzami to dobrze ci idzie bravo..... owszem nic nie zmieni tego że będzie okey!!! Tyle tematu.....
Słucham? Jaki niepokój? Ty za to siejesz dezinformację negując bardzo ważne badanie, które pokazuje czy potrzebna jest dalsza diagnostyka czy nie, wiem co mówię, bo sama jestem po amniopunkcji.
Wydaje mi się, że nie do końca rozumiesz co to jest pappa i tyle w temacie.

Bardziej mnie zastanawia, skąd ten pesymizm wobec Pappy, a taki optymizm wobec nifty. 😄 Jedno się myli, ale drugie już nie. Nifty nieomylne, mimo że to ten sam shit tylko rozbudowany.
Nie można się zdiagnozować statystyką. Diagnoza następuje przez badania inwazyjne. Jeśli masz na tyle dużo ryzyko, że masz wskazanie na amnio to czego się boisz? Szansa poronienia przy amnio skorygowana to 1:1000. To dużo?

reklama
No nie wiem ale mi prowadząca powiedziała że jeśliby pappa wraz z USG połówkowym wyszły niepokojąco to jedyne co da nam odpowiedź to amniopunkcja i ja jej ufam 🤷‍♀️
Każdy ceniący się ginekolog tak powie, przecież to też rozmowa z genetykiem jak ryzyka wyjdą wysokie lub średnie...nie tylko sam ginekolog tutaj nas kieruje na amniopunkcję.

Do góry