reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

bajki na dobranoc czyli regulowanie trybu nocnego maluszków

reklama
Mój synek budzi się regularnie co 2,5 do 3 godzin na jedzonko. Jak narazie nie mogę próbowac go regulować po swojemu, bo jest wcześniakiem i jak powiedziała położna i lekarz takie dzieci jedzą częściej a mniej. Tak więc nocne wstawanie jak narazie nieuniknione. Raz zaspał tylko i dał pospać 5 godzin.

u mnie Misio śpi przez cały dzień po 3-4 godziny, potem tylko cycam i odkładam do łóżeczka , aktywny robi się tak ok.18.00 , a potem do po kąpieli (19.00) cyca i już jest problem - gdybym brała go do łózka - śpi jak anioł - jeśli go odkładam do kołyski - płacze , dopiero o 3.00 można go legalnie odłożyć - i potem już śpi znowu aż do wieczora z przerwami na cycanie - nie mam pojęcia co zrobić, by przestawił sobie czuwanie na dzień, chyba dam mu pospać z nami kilka nocy, a potem zacznę wybudzać w dzień :-(

Oliwier budzi się w nocy co 3 godz na jedzonko i wypija średnio po 90 ml z tym że jemy odbijamy i odkładam go do kołyski gdzie już sam zasypia:tak: Przez dzień na szczeście nie w nocy mamy kolki i męczą nas zaparcia wiec nie za bardzo ja mogę odespać to nocne wstawanie. Jak na razie dążymy do wydłużenia przerw między jedzeniem choć z czasem myśle że jest gorzej niż lepiej:eek:

mamba spokojnie to dopiero niecale 4 tyg pomalutku jak bedzi epochlaniac wieksze ilosci mleka pory miedzy karmieniami sie wydluz i nicne wstawanie bedzie mniej uciazliwe. my powoli wkraczamy z rutynka kapielowa. codziennie mycie Olivki flaszka i spac i tak do upadlego az zatrybi roznice dzien i noc. przy amelce sie sprawdzilowiec mam nadzieje ze teraz tez zadziala:tak:

My z Antosiem pracujemy nad dniem i nocą króciutko ale już zauważyłam że w dzień z zegarkiem w ręku od 8-9 rano karmię go piersią co 3 godziny, odkładam i on zasypia. Wieczorkiem ok 19:30 kąpiel i spanie ale już nie tak spokojne jak w dzień. Trochę sobie pomruczy w łóżeczku, zawoła, possie smoczka, prześpi z godzinkę i tak gdzieś do 00:00. W tym czasie raz się przewijamy. Potem karmienie i najczęściej do 3:00 śpimy, karmienie 5-6 i od rana śpimy znowu po 3 godzinki. Nie jest źle. Odsypiam w dzień gdy śpi tak regularnie. Tata też nam pomaga. A dzisiaj i wczoraj po karmieniu ma właśnie w tej chwili okres ok 1 godziny gdzie leży w bujaczku, nie śpi tylko cichutko się rozgląda:)

U mnie wczoraj była położna środowiskowa i powiedziała że tak. Antoś spędza w bujaczku ok 10 godzin na dobę więc całkiem sporo ale bujaczek przeznaczony dla noworodków. 2 wysokości- na płasko i z niewielkim uniesieniem.

wiec posiadam ebooki jak ktos potrzebuje to dajcie na priv emaila wysle chetnie.
moja mini biblioteczka zawiera:
USNIJ WRESZCIE
JEZYK NIEMOWLAT
MACIERZYNSTWO
MASAZ SHANTALA-dla niemowlat
ODPIELUCHOWANIE BEZ PRZEMOCY
ZABAWY DLA NIEMOWLAT 0-12
ZABAWY RUCHOWE Z POKAZYWANIEM
ZABAWY OD ROKU

reklama
Hej
Ja stosuje od ok 1,5 tyg rady z książki "Uśnij wreszcie".
Musze powiedzieć ze metoda działa. Ale mam problem z małą po kąpieli(ok 19:00). Normalnie dzieci zasypiają po kąpieli i cycku. Moja mała (widzę) jest zmęczona ale nie usypia i po ok 1,5-2h chce znowu jeść. I tak m/w trwa to do 24:00. Potem usypia z reguły na 5-7h. W dzień ma ok 3 drzemek po ok 1-1,5h. Chciałabym żeby usypiała wcześniej. Wiem że dzieci w tym wieku powinny spać ok 15h/24h ale ona śpi 12-13h. To chyba za mało... Ktoś ma jakieś rady? :)

Do góry