reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

BECIKOWE

A jeszcze mi się przypomniało jak dzisiaj w tv widziałam fragment smiesznego programu dokumentalnego - rozmowy z kobietkami, które trafiły do szpitala 31.12 i rozmowa czy wytrzymają z porodem (liczy się moment odcięcia pępowiny) do 01.01 żeby dostać becikowe...jedna parka to nawet wyglądało że dzielnie będzie czekać, tatuś wierzył że żona doczeka...i chyba gdzieś o 23.50 dzidzuś się urodził ;)

reklama
w Belgii jak sie jest ubezpieczonym to sie dostaje premie urodzeniowa, zalezy ale tak od 200euro
tego calego becikowego jestem ciekawa, bo mam nadzieje, ze studentow rowniez bedzie dotyczyc i ze nie wymysla czegos, zeby ich olac :/
prace mam bardzo nieregularna wiec narazie licze na to, ze bez zlobka sie obedzie, ale babcia blisko to by sie czasem przydala, a tak to bedzie trzeba jakas opiekunke czasem skombinowac. Sama nie wiem jak to bedzie wszystko wygladalo po narodzinach dzidziusia. Na studiach juz mnie sie spytali co bede robic w przyszlym roku skoro bede miala dziecko....a to sa studia artystyczne, czasem jakies wyklady, pracowac mozna w domu, dla mnie da sie to pogodzic z byciem mama,a przynajmniej sie starac.
wkurza mnie jak slysze rzeczy typu: "uuu, jestes w ciazy, czyli przerywasz studia?"

My obydwoje z mężem jesteśmy ubezpieczeni, więc dostaniemy około 2000 zł dla Malucha. Moja koleżanka, a szefowa kadr u męża w pracy coś wspominała, że okres karencji dla ubezpieczeń jest 1-3 miesięcy, więc jeszcze może zdążycie się ubezpieczyć, żeby dostać pieniądze na Szkraba... Ale trzeba sprawdzić, czy dla ciąży też to obowiązuje - koleżanka twierdziła, że tak, ale ja nie jestem przekonana... Ja płacę co miesiąc ok. 40 zł, a mąż 30 - ja dostanę ok. 1300, on 700... Zawsze to dodatkowy pieniądz... I jakaś alternatywa dla becikowego :)

Zgadzam się, że jako element polityki prorodzinnej becikowe jest po prostu do bani. Lepiej wydłużyć urlopy, zagwarantować bezpieczny powrót do pracy, jakieś sensownie otwarte żłobki i przedszkola. Ale jeśli ktos decyduje się na dziecko to przy naszych normalnych zarobkach nie wierzę, że te pieniądze się nie przydadzą. Ale niech nie mówią, że to jest coś co ma skłonić do rodzenia dzieci. Ot tak po prostu rodzaj małego podziekowania ze strony państwa, że nowy obywatel sie pojawił. Ale powinno to dotyczyć wszystkich bez względu na dochody. A swoją drogą ciekawa jestem czy podpisze, a jeśli tak to ile ile będą płacić 1000 czy 2000 jak mówią niektóre komentarze.

Trzeba poczekac bo narazie to tylko projekty ustaw, niewiadomo czy wejda w życie....... W styczniu sie wszystko okaze......:))))

No z tego co juz wiem to prezydent podpisal ustawe ze osoby najbiedniejsze tzn te ktorych dochod nie przekracza 504 zl. na czlonka rodziny dostana 1000 (i poza tym zasilek rodzinny co miesiac).
o wydluzeniu urlopu macierzynskiego o 2 tygodnie ( z 16 na 18 przy pierwszym i z 18 na 20 przy kolejnych - nie wiem jak z blizniakami) cisza...
przez senat przeszla jeszcze ustawa o becikowym 1000 dla KAZDEGO i dodatkowo jeszcze 1000 dla tych najbiedniejszych (patrz wyzej) czyli: ci co maja niej niz te 504 zl. dostana 2000 a reszta 1000 Niestety jest ale a polega ono na tym ze prezydent teraz sie zastanawia nad podpisaniem tego...i wiecie juz pewnie jak bedzie??pewnie nie podpisze.
no ale dla tych z Was ktore maja mniej niz te 504 na glowe to becikowe bedzie.Ja sie niestety nie lapie ale zgadzam sie z opinia ze ten 1000 nie pozwoli mi lepiej dziecka wychowac, milosci wiecej nie dostanie (2 tygodnie maciezynskiego to juz cos)...Ale skoro panstwo cos daje ta ja chce bo przeznaczenie dla 1000 sie znajdzi migiem jak juz dzidzia bedzie.
pozdrawiam

Ale super nawet nie wiedziałam. Zobaczcie jaki mamy mądre dzieciaczki że zechcą się urodzić bogatsze o tysiączek ;D ;D ;D ;D

ha- to nam sie dziewczeta udało:)- ba naszym Malenstwom:)..to juz tysiaczek pójdzie na łóżeczko i posciel:)
a własnie odnosnie poscieli..hmm..ale to spytam na innym wątku- "szalenstwa zakupowe", - tematycznie:)

reklama
Do góry