• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Ból w okolicy pachwiny i kości łonowej :(

mirkaszu

Początkująca w BB
Witam, jestem w 32 tygodniu ciąży. Dwa tygodnie temu pochyliłam się by sięgnąć buty... Nagle poczułam bardzo silny ból w okolicy pachwiny i kości łonowej. Trudno jest mi to sprecyzować gdyż ból jest promieniujący, czasami do dolnej części brzucha. Boli mnie już przez 2 tygodnie ale tylko w momencie gdy próbuję wstać, obrócić się w łóżku, leżąc a plecach lub gdy dłużej chodzę. Ból jest dość mocny jeżeli leże cichutko bez ruchu mija, ale jak tylko staram si ruszyć noga - wraca :( Ginekolog zbadał to BARDZO powierzchownie twierdząc że to może być od kręgosłupa. Jakoś mam mieszane uczucia - czy może któraś z Was miała coś podobnego ?

reklama
Rozwiązanie
A i ja ma mam pytanie -> mam ból pachwin i ból krzyżowy (powinnam dostać okres) -> czy to się często zdarza ? Miałam kiedyś takie ataki tego bólu, że ledwo chodziłam (jakies 2 lata temu) ; ginekolog mi powiedział, ze to bóle ovulacyjne (hm...) ; ortopeda mnie zbadał ..i to nie od kręgosłupa.
Na szczęście te "ataki" znacznej bolesności pachwin zniknęły.
Teraz jednak czasami mnie boli (ale nie jest to regularne) koło @.

Przed porodem (ok 5 lat temu) nie miałam takich dolegliwości.
Dziękuję za odpowiedź.
Endometriozę mam wykluczoną :)
Mam to chyba gdzieś od połowy ciąży, przynajmniej z opisu to wygląda to tak samo, bo jak jest naprawdę to nie wiem oczywiście ;) więzadła macicy-one mogą boleć. Plus rozchodzące się spojenie łonowe. Więzadła nie są żadnym problemem, szerokość spojenia można kontrolować ale dopóki "tylko" boli to znaczy że jest w normie tylko się poszerza co jest też normalne.

Być może babyboomowy artykuł o tym, jak się zmienia ciało w ciąży trochę cię uspokoi. Jeśli ból cię niepokoi podjedź do szpitala, bo to ty masz się czuć komfortowo, a nie lekarz. Z opisu wygląda, że to co się dzieje jest efektem działania relaksyny i rozluźniania mięśni i rozszerzania się miednicy. Być może podczas ruchu coś naciągnęłaś i stąd ból, ale najlepiej jednak skonsultować się z lekarzem.

Rwa kulszowa to nie jest gdyż miałam więc wiem jak boli ;) Ale uspokoiły mnie Wsze wypowiedzi... Naprawdę bardzo dziękuję! Kolejną wizytę mam 18 lipca więc powiem ponownie swojemu lekarzowi o tym. Artykuł który podała aniaslu bardzo pasuje do moich objawów - więc pewnie to jest właśnie to.

A i ja ma mam pytanie -> mam ból pachwin i ból krzyżowy (powinnam dostać okres) -> czy to się często zdarza ? Miałam kiedyś takie ataki tego bólu, że ledwo chodziłam (jakies 2 lata temu) ; ginekolog mi powiedział, ze to bóle ovulacyjne (hm...) ; ortopeda mnie zbadał ..i to nie od kręgosłupa.

reklama
To mogą być bóle owulacyjne, czasami kobiety mają tak silne, że nie są w stanie normalnie funkcjonować. Jeśli masz je przed okresem może warto skonsultować się ponownie z lekarzem? Czasem może być przyczyną endometrioza i warto jej jak najszybciej się pozbyć, albo jest to jeden z objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Dużo dziewczyn mówi, że jeśli miały mocno stresujący miesiąc, to dużo silniej odczuwają bóle przedmiesiączkowe. Tak, czy siak - warto sprawdzić, nie warto cierpieć:)

reklama

Dziękuję za odpowiedź.
Endometriozę mam wykluczoną :)

Rozwiązanie

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry