• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Brak gestu wskazywania palcem

Ania919

Aktywna w BB
Witam, drogie mamy synek właśnie skończył 16 miesięcy, zaczęłam się trochę martwić ponieważ, praktycznie nie ma u niego gestu wskazywania palcem.tzn jest jeśli zapytam np gdzie masz oczko Pokaze palcem wskazującym , pokaże na ucho , nos i nic poza tym.Ogólnie jest bardzo radosny, ciągle się śmieje, jest kontakt wzrokowy , reaguje na swoje imię , przyniesie zabawkę jaka mu się pokaże .. Mówi mama tata baba kaka inne słowa po swojemu. pierwszy syn chyba też dosyć późno zaczął wskazywać , ale nie wiem czy aż tak.. Synek jeżeli chce coś pokazać albo pójść z reguły wyciąga całą rączke, a nie właśnie palec. Palcem pokaże tylko części ciała , czy mam powód do niepokoju czy przesadzam ? Tyle się teraz wszystkiego czyta , że potem głową boli i człowiek tylko siedzi i myśli .... Z góry, dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam

reklama
@Ania919 Twój synek rozumie intencję komunikacyjną, czyli wie, że może coś pokazać i robi to wyciągając rączkę. Wskazywanie palcem rozwija się typowo między 9-16 miesiącem, ale zakres normy sięga do 18 miesięcy. I sporo dzieci najpierw wskazuje całą dłonią - to normalny etap rozwojowy. Wszystkie kluczowe rzeczy są na plus: kontakt wzrokowy, reakcja na imię, rozumie polecenia, mówi mama tata baba, itd.
To, że chce Ci coś pokazać, że szuka z kontaktu i dzieli się tym, co go zaciekawiło jest ważniejsze niż to, czy robi to palcem czy całą ręką. Jeśli do 18 miesiąca nie pojawi się więcej wskazywania, warto o tym wspomnieć pediatrze, może warto nawet wcześniej dla twojego zdrowia psychicznego ;)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry