reklama

Butelkowe maluszki

Hej,

od dluzszego czasu czytam wasze wypowiedzi na forum...tez jestem mama sierpniowa...i stad zapewn to zainteresowanie ...porownywanie???

Chcialabym podzielic sie swoim zdaniem na kilka tematow ~

number uno... Kleik oraz karmianie stalymi pokarmami...

Przerazil mnie fakt, ze az tak wiele mlodych mam wiaze nasycenie dziecka z jego spaniem...nie od dzis wiadomo, ze ilosc przespanych godzin przez maluszka nie ma nic wspolnego z tym ile zje wieczorem i napewno czy to bedzie kaszka, klesik, mleko...nie ma znaczenia...nie kazde 3 miesieczne dziecko potrafi przespac cala noc bez karmienia, jedne ucza sie przesypiac cala noc wczesniej inne dopiero w 5,6 miesiacu a inne nawet majac 12 miesiecy .
Przyczyna budzenia w nocy nie jest glod.

A co do wprowadzania stalych pokarmow jak zupki i takie tam...
Dla mnie oczywisty jest fakt, ze uklad pokarmowy dziecka 3 miesiecznego nie jest na tyle rozwiniety aby dobrze trawic pokarmy stale...Kolezanka z UK Azorek 84...
...napisala liste znakow , ktore mowia, ze dziecko jest gotowe na wprowadzanie stalych pokarmow...tak jak napisla, ze trudno jest jej tlumaczyc z angielskiego na polski ...ROZUMIEM, ze nie doczytala na tej liscie albo nie zrozumiala , (liste ktora rowniez posiadam) , ze jest bezwzgledny zakaz karmienia dzieci ponizej 17 tygodnia zycia a nawet wskazane jest przez WHO wprowadzanie stalych pokarmow od 6 miesiaca...

No i jeszcze witaminy...

Na pudelku mleka modyfikowanego jest zawata informacja o ilosci zawartych witamin i mineralow itp. Dobrze jest wiedziec jakie jest dzienne zapotrzebowanie malucha na taka witamine, jesli 100ml mleka zawiera 20% dziennego zapotrzebowania vit d3 to skoro Nasze dzieci pija okolo 500ml ...rachuba jest prosta...

Osobiście nie zgadzam się z tym co napisałaś.

Każdy poważny krok w rozwoju mojego dziecka konsultuje z lekarzem i dietetykiem, więc nie widze nic złego w podawaniu 3 miesięcznemu dziecku stałego pokarmu czy kleiku.
Witaminy również podaję w dawce jaką zalecił lekarz pediatra.

Większość z nas każdy krok konsultuje z fachową siłą , więc nie wiem skąd tyle ostrych słów w naszym kierunku??

reklama
Miteml Monika z wyraziła swoje zdanie na pewno nie chciała nikogo urazić. My się możemy z nią zgodzić lub nie. Twoja Martynka po mleczku nie śpi w nocy tylko się budzi po kleiku śpi jak Aniołek :). Moja od dawna tylko na mleczku przesypia całe noce. Jak dla mnie wszystko zależy od dziecka.

Co do wit D3 Monika w Londynie nie jest ona podawana dziecku, poza tym dawka jest uzależniona od ciemiączka dziecka. Dlatego np. ja mam nie dawać częściej niż co 2 dzień. I małe sprostowanie nie w każdym mleczku jest wit. D3.

Co do stałych pokarmów dziecka. Jedne dzieci 3 miesięczne mają układ lepiej rozwinięty drugie gorzej dlatego podajemy pomału obiadki czy deserki po jednej łyżeczce dziecku i obserwujemy je.

Rozumiem, ja tez konsultuje sie z ludzmi, ktorzy zajmuja sie zawodowo niemowlakami, rozumiem rowniez Twoje zdanie Mitemil. Kazdy rowniez ma swoj rozum i zna swoje dziecko najlepiej...
Zwiazku z moja profesja medyczna, ktora sie zawodowo zajmuje, dla mnie ,autorytetem jest Swiatowa Organizacja Zdrowia czyli WHO, ktora wyraznie mowi ,ze wprowadzanie stalych pokarmow dla dzieci karmionych butelka powinno odbywac sie po 5 miesiacu zycia a dla dzieci karmionych piersia po 4 miesiacu zycia!
To,ze mam inne zdanie nie jest krytyka ludzi, ktorzy inaczej mysla!!!

Zwiazku z moja profesja medyczna, ktora sie zawodowo zajmuje, dla mnie ,autorytetem jest Swiatowa Organizacja Zdrowia czyli WHO, ktora wyraznie mowi ,ze wprowadzanie stalych pokarmow dla dzieci karmionych butelka powinno odbywac sie po 5 miesiacu zycia a dla dzieci karmionych piersia po 4 miesiacu zycia!
Zawsze słyszałam od lekarzy, ze wcześniej podaje się posiłki stałe dzieciom na butli, a nie na piersi.

Z 4 miesiacem zycia dziecka zwieksza sie zapotrzebowanie na zelazo, w ktore kobiece mleko jest ubogie. Dzienna dawka zelaza zawarta w mleku matki jest niewystarczajaca do prawidlowego rozwoju, zatem wskazane jest wprowadzanie skladnikow bogatych w zelazo po 4 miesiacu.

Z 4 miesiacem zycia dziecka zwieksza sie zapotrzebowanie na zelazo, w ktore kobiece mleko jest ubogie. Dzienna dawka zelaza zawarta w mleku matki jest niewystarczajaca do prawidlowego rozwoju, zatem wskazane jest wprowadzanie skladnikow bogatych w zelazo po 4 miesiacu.

Co osoba to inna opinia. Wszędzie czytałam, że dziecko powinno być karmione wyłącznie piersią do 6 mc życia. Tak zalecają lekarze :-). Więc myślę, ze nie ma co dyskutować na ten temat. Każda z nas robi tak jak uważa, że będzie najlepsze dla jej dziecka :tak:.

http://www.biomedical.pl/dziecko/karmienie-piersia-91.html
Cyt z tej stronki: Wyłączne karmienie piersią, bez dopajania i podawania innego pożywienia, należy utrzymywać przez 6 miesięcy życia dziecka.

Po 6 miesiącu można rozpocząć podawanie owoców, jarzyn i ich przetworów, bezglutenowych zbóż (kukurydza, niektóre gatunki gryki, ryż), następnie mięsa.

Ostatnia edycja:
Co osoba to inna opinia. Wszędzie czytałam, że dziecko powinno być karmione wyłącznie piersią do 6 mc życia. Tak zalecają lekarze :-). Więc myślę, ze nie ma co dyskutować na ten temat. Każda z nas robi tak jak uważa, że będzie najlepsze dla jej dziecka :tak:.

Karmienie piersią
Cyt z tej stronki: Wyłączne karmienie piersią, bez dopajania i podawania innego pożywienia, należy utrzymywać przez 6 miesięcy życia dziecka.

Po 6 miesiącu można rozpocząć podawanie owoców, jarzyn i ich przetworów, bezglutenowych zbóż (kukurydza, niektóre gatunki gryki, ryż), następnie mięsa.
Tak, jak zauwazylas...kazdy z Nas kieruje sie innymi ,,zaleceniami,, , kazdy z nas posiada odmienne informacje na temat karmienia , dokarmiania, dopajania...kazdy lekarz , polozna, pediatra ma inne zdanie ...inaczej pokieruje rozwojem naszych dzieci...zapewne rowniez kraj w ktorym wychowujemy dzieci narzuca swoje normy...
Naprawde nie krytykuje nikogo, kto decyduje sie na dokarmianie dziecka wczesniej niz ,,norma mowi,,... ja wybieram bezpieczenstwo...

Ostatnia edycja:
dla mnie ,autorytetem jest Swiatowa Organizacja Zdrowia czyli WHO, ktora wyraznie mowi ,ze wprowadzanie stalych pokarmow dla dzieci karmionych butelka powinno odbywac sie po 5 miesiacu zycia a dla dzieci karmionych piersia po 4 miesiacu zycia!
"Według Światowej Organizacji Zdrowia, wyłączne karmienie piersią powinno być kontynuowane do 6 miesiąca życia." i jednak kazda strona informuje inaczej:tak:mnie tu tez mowiono ze dzieci na sztucznym mleczku-po 4mcu a na piersi po 6mcu:tak:
Hej,
tak jak napisla, ze trudno jest jej tlumaczyc z angielskiego na polski ...ROZUMIEM, ze nie doczytala na tej liscie albo nie zrozumiala , (liste ktora rowniez posiadam) , ze jest bezwzgledny zakaz karmienia dzieci ponizej 17 tygodnia zycia a nawet wskazane jest przez WHO wprowadzanie stalych pokarmow od 6 miesiaca...
Nasze dzieci pija okolo 500ml ...rachuba jest prosta...
Hej.ciezko mi czasem przetlumaczyc bo polska jezyk trudna jezyk i czaeem moge namotac;-):tak:(jezyk angielski znam bardzo dobrze) to ze tu pisza ze po 17 tyg-TO TEZ JEST UZALEZNIONE OD DZIECKA i tego jakie znaki daje.niektore szybciej inne pozniej. jesli wasze dzieci jak napisalas zjadaja ok 500ml mleka to super. moj glodomorek wpyla prawie litr dziennie w 5 posilkach!!!lekarz zlapal sie za glowe jak to uslyszal wiec mamy jeden posilek(warzywka) zamiast mleczka:tak:health visitor wie ze karmimy mala konkrecikiem i mamy tylko obserwowac czy wysypki nie ma bo moze to oznaczac alergie na jakis skladnik.
a Mitemil sie nie dziwie ze Twoje wypowiedzi odebrala ostro bo jesli chcesz to mozesz lagodnie sie wypowiedziec a niestety (szczegolnie pierwszy)posty ktore napisalas odbiera sie inaczej:tak:pozdrawiam

Azorek moja je codziennie między 750 a 900 ml i od narodzin wszyscy się za głowę łapali ile moja kruszka je :))). Słoiczki pozwolił nam wprowadzić lekarz, ale nie dlatego, bo tyle je, ale że malusi jest już gotowa na to, a mleczka dalej pije tyle co piła, bo słoiczka 1 łyżeczkę dostaje, a to dla niej prawie nic :)))).

monika z dokłądnie tak jak napisałaś. Co kraj to obyczaj, co lekarz to inne zdanie.

reklama
u nas wychodzi 2x210 i 3x180ml wiec 960ml na dobe:szok:taka malusia i gdzie ona to miesci??;-):-Dhehehe ale cieszy sie ze moze z lyzeczki posoirbac:):-Daaa Deli jak sie krzeselko sprawuje??? zapomnialam zapytac:zawstydzona/y:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry