mitemil
spełniona żona i mama
Hej,
od dluzszego czasu czytam wasze wypowiedzi na forum...tez jestem mama sierpniowa...i stad zapewn to zainteresowanie ...porownywanie???
Chcialabym podzielic sie swoim zdaniem na kilka tematow ~
number uno... Kleik oraz karmianie stalymi pokarmami...
Przerazil mnie fakt, ze az tak wiele mlodych mam wiaze nasycenie dziecka z jego spaniem...nie od dzis wiadomo, ze ilosc przespanych godzin przez maluszka nie ma nic wspolnego z tym ile zje wieczorem i napewno czy to bedzie kaszka, klesik, mleko...nie ma znaczenia...nie kazde 3 miesieczne dziecko potrafi przespac cala noc bez karmienia, jedne ucza sie przesypiac cala noc wczesniej inne dopiero w 5,6 miesiacu a inne nawet majac 12 miesiecy .
Przyczyna budzenia w nocy nie jest glod.
A co do wprowadzania stalych pokarmow jak zupki i takie tam...
Dla mnie oczywisty jest fakt, ze uklad pokarmowy dziecka 3 miesiecznego nie jest na tyle rozwiniety aby dobrze trawic pokarmy stale...Kolezanka z UK Azorek 84...
...napisala liste znakow , ktore mowia, ze dziecko jest gotowe na wprowadzanie stalych pokarmow...tak jak napisla, ze trudno jest jej tlumaczyc z angielskiego na polski ...ROZUMIEM, ze nie doczytala na tej liscie albo nie zrozumiala , (liste ktora rowniez posiadam) , ze jest bezwzgledny zakaz karmienia dzieci ponizej 17 tygodnia zycia a nawet wskazane jest przez WHO wprowadzanie stalych pokarmow od 6 miesiaca...
No i jeszcze witaminy...
Na pudelku mleka modyfikowanego jest zawata informacja o ilosci zawartych witamin i mineralow itp. Dobrze jest wiedziec jakie jest dzienne zapotrzebowanie malucha na taka witamine, jesli 100ml mleka zawiera 20% dziennego zapotrzebowania vit d3 to skoro Nasze dzieci pija okolo 500ml ...rachuba jest prosta...
Osobiście nie zgadzam się z tym co napisałaś.
Każdy poważny krok w rozwoju mojego dziecka konsultuje z lekarzem i dietetykiem, więc nie widze nic złego w podawaniu 3 miesięcznemu dziecku stałego pokarmu czy kleiku.
Witaminy również podaję w dawce jaką zalecił lekarz pediatra.
Większość z nas każdy krok konsultuje z fachową siłą , więc nie wiem skąd tyle ostrych słów w naszym kierunku??
.
taka malusia i gdzie ona to miesci??;-)
hehehe ale cieszy sie ze moze z lyzeczki posoirbac