• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

****************Bydgoszcz ReAkTyWaCjA ***************

• Starter tematu Starter tematu Melanie
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
reklama
U mnie w mieszkaniu 18,5 stopni to jest non stop. My wszyscy jakoś nie przyzwyczajeni do cieplejszych temperatur i mały tez nie za bardzo lubi jak jest cieplej.
A propo wiosny to tak planuję, że jak będzie ładna pogoda to się w sobotę do parku wybiorę. Myślałam o tym na Placu Wolności, tak około 11:30. Może ktoś się dołączy?
madziara już zapisuję, sobota 11.30 pl wolności, jak nic niespodziewanego nie wyniknie to ja się zgłaszam :)

dziewczyny pilnie potrzebuje namiary na naprawde dobrego alergologa.... wiem ze chyba juz tu były pisane ale zapisałam i gdzies mi kartka wsiąkła... sprawa pilna, mikiego znów wysypało...

Rybcia, jak nic mi nie wypadnie w ostatnim momencie to będę w kinie.
Kto jeszcze??
Reniferku, zaraz Ci wyślę sms z nr tel. Ta pani jest pediatrą alergologiem, przyjmuje na Gajowej (terminy straszne) i prywatnie, ale też trzeba czekać.

Renifer nie denerwuj sie tak od razu.....wiem łatwo powiedzieć :baffled:.
Musisz odstawić to co zjadłaś w ciągu ostatnich 24 h i co ci najbardziej podpada. Nie wiem czy takiemu maleństwu można zrobić testy z surowicy krwi na obecność przeciwciał alergicznych. Bo skórne na pewno odpadają - dopiero powyżej 3 lat. A bez jakiegoś testu nie będziesz na 100 % pewna co go uczula. Zostaje jedynie dieta eliminacyjna i obserwacja. Albo przejdź na mleko dla alergików i wtedy sie wyjaśni czy to pokarmy czy może jak piszesz roztocza.
Nam alergolog kazała wyrzucić dywany, codziennie odkurzać, co tydzień prać maskotki i pościel, żadnych firan, rolet itp.........po wyjściu z gabinetu postukałam sie w głowę jedynie. Franek miał mocne uczulenie na mleko i coś tam jeszcze ale nie wiem co bo mało go sypało więc nie sprawdzałam. Na pewno miał i ma na ananasa. Jak był mały to całego go obsypywało.

Co do atopowej skóry to Fran ma skłonności. Objawia się to tym, że nie mogę go myć zwykłym mydłem ani nawet tym nowym Nivea Sensitive, bo ma tak suchą skórę, że zaraz jakieś szorstkie krostki mu wyłażą na udach, przedramionach. Myję go więc w żelu SVR Topialise. I jest spokój.
Jak był taki mały jak twój Miki to myliśmy go tylko w Oilatum i smarowałam diprobazą i był spokój nawet przy alergii na mleko.

A apropos tego katarku w łóżeczku to może on być objawem alergii ale nie koniecznie na roztocza. Maluch jak leży to mu ten katar uwięźnie w noso-gardle i ma kluchę a jak go ponosisz to mu swobodnie spłynie i wydaje ci się, że jest ok.

Głowa do góry.

arabella jeszcze raz dzieki

jj wszystko sie zgadza, ale ja od 3 dni jem ryz, wieprzowine, pieczywo i jabłka i dzis mały od nowa wysypany.... od dzis sam ryz i woda, ale boje sie o moje mleko...

Renifer strasznie ci współczuje tylu problemów z maluszkiem, staraj się jednak zachować spokój. Napiszę ci tyle co wiem. Raczej alergie wziewne (czyli na roztocza,sierść, pyłki) nie ujawniają się u niemowlaków, ale jeżeli ma alergie na pokarmy to może się to potem przekształcić w alergię wziewną (a nawet astmę) ale nie martw się na zapas. Syn mojej kuzynki ma łagodną astmę która jest nastepstwem alergii na białko mleka, z tym że zarówna ona jak i jej mąż są okropnymi alergikami. Ale astma ujawniła się dopiero jak poszedł do szkoły ( przy wysiłku ) Niestety nie miał on AZS, a zmiany na skórze miał tylko po zdjedzeniu czegoś mlecznego ( najpierw na szyi, brzuszku i pod pachami a jak był większy to na rękach między palcami) Alergia na mleko mineła jak miał ok 2,5 - 3 lat.
Akurat wczoraj z nią gadałam na gg, więc przy okazji wypytałam o wszystko;-)
Na początku karmiła cały czas piersią i eliminowała po kolei alergeny, ale okazało się to bardzo trudne bo mały był strasznie czuły.ale po ok miesiącu wiedziała czgo musi unikać ( ryba, cytrusy, banany, pomidory, czekolada, orzechy, mleko, wszelkie sztuczne kostki, maggi itp..) generalnie delikatna dieta
:baffled: Wytrzymała do pół roku a potem był na mieszance bezmlecznej i pierwsze jedzonko wprowadzała bardzo ostrożnie, teraz to są specjalne słoiki jednoskładnikowe ale 7 lat temu...
No i oprócz wysypki Mateusz miał często zapalenie oskrzeli i kolki

Troszkę mnie dziwi to że lekarz tak od razu stwiedził AZS, przecież trzeba trochę czasu na to żeby być pewnym że zmiany skórne nie są od tego co zjadłaś albo od jakiś innych alergenów (proszek??) wydaje mi się że teraz tak łatwo jest podciągnąć pod "popularne" diagnozy.
Ja za spokojny to autyzm, jak za energiczny to ADHD:eek:

A tak poza nawiasem to wczoraj w trójce mówili o tym, że we Włoszech pediatrzy apelują żeby RZADZIEJ myc dzieci :szok:bo jest tam bardzo dużo alergików, dzieci nie mają stycznosci z drobnoustrojami i często chorują. Byłam w Italii i wiem że to prawda, tam latem dzieci myją 2 razy dziennie i co chwilkę zmieniają ubranka:-)

arabella jeszcze raz dzieki

jj wszystko sie zgadza, ale ja od 3 dni jem ryz, wieprzowine, pieczywo i jabłka i dzis mały od nowa wysypany.... od dzis sam ryz i woda, ale boje sie o moje mleko...
Daj Mikiemu troche czasu na te zmiany, jego organizm też musi sobie z tym poradzić, nie możesz eliminować pokarmów codziennie, odczekaj trochę :)

reklama
Musisz odstawić to co zjadłaś w ciągu ostatnich 24 h i co ci najbardziej podpada
Nie koniecznie :no: Reakcja na alergen wcale nie musi się pojawić w ciągu doby, może pojawić się nawet w ciągu paru dni. Natomiast po usunięciu alergenu z organizmu zmiany mają prawo się jeszcze utrzymywać przez 3 tygodnie. Także Renifer nie nastawiaj się na to, że w ciągu paru dni odkryjesz na co mały jest uczulony. Sama przez to przeszłam. Oli jest uczulona ma białko krowie. Krostki zeszły Oliwce po prawie 3 tygodniach po odstawieniu przeze mnie wszelkich potraw z białkiem krowim (a więc mleka, serów, twarogów, ale też pasztetów i niektórych wędlin, do których białko krowie jest dodawane jako stabilizator).
Już myślałam, że wyrosła, niestety ostatnio na nowo ma wysypane policzki :-(

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry