reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Celiakia czy ktos pomoze ?

Niepewna91

Początkująca w BB
Dołączył(a)
26 Październik 2021
Postów
28
Witam czy ktoś pomoże mi zinterpretować wyniki? Czy to celiakia? Mam problem z zajście w ciaze, przynajmniej 3 razy poroniłam. Lekarz skierował mnie na wyniki I wyszky takie.
 

Załączniki

  • 20221027_202117.jpg
    20221027_202117.jpg
    1,9 MB · Wyświetleń: 224
reklama
A czy jesz gluten, czy jesteś na diecie?

Jeśli jesz, to te wyniki bardziej pasują do nietolerancji/nadwrażliwości niż celiakii. Może udałoby Ci się zdobyć skierowanie na gastroskopię. Można jeszcze zrobić badanie genetyczne.
 
Tak do tej pory jadłam nie zwracając uwagi na gluten. Po wizycie u lekarza, lekarz kazał odstawić gluten . Nigdy nie miałam żadnej wysypki ani nic co by mogło mnie zaniepokoic
 
Dopiero po wizycie u lekarza odstawiłam gluten
Ale wiesz, że w ten sposób nigdy nie dowiesz się, czy miałaś zaburzenia wchlaniania z powodu glutenu? Tylko gastroskopia podczas niezmienionej diety jest w stanie wykryć uszkodzenie jelit. Nie będziesz miała diagnozy i Twoja dieta będzie poddawana pod wątpliwość np. w szpitalu. Teraz twoim celem jest ciąża i urodzenie dziecka, na pewno zmobilizujesz się i będziesz się pilnować, ale co później? Będziesz łamać dietę czy zostaniesz na niej do końca zycia?Poza tym, jeśli decydujesz się na dietę bezglutenowa, to zrób to w oparciu o materiały dietetyczne lub z pomocą dietetyka. Bo sama eliminacja powoduje niedobory witamin z grupy B a zastępowanie mąki glutenowej popularnymi bglut (ryżowa, ziemniaczana, kukurydziana) pompuje indeks glikemiczny.

Nie piszę złośliwie, osobiście jestem na diecie całe życie, diagnozowalam tez dzieci w kierunku celiakii.
 
reklama
Do góry