reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cesarskie cięcie

No właśnie... co z tym pasem? Jedni piszą, żeby go nie używać, bo "rozleniwia" mięśnie brzucha, a inni zaś zachwalają. Po co właściwie jest ten pas? Lepiej się z nim funkcjonuje po cc?

reklama
Ja w sumie nie wiem jakie argumenty istnieja przeciwko temu pasowi, ale mysle ze jednak biorac pod uwage ze bedzie lato to postaram sie zdobyc taki pas... nie wyobrazam sobie lazic z tą obwislą skórą na wierzchu niemalze, bo przeciez cienka koszulka tego nie zakryje

Ja to myślę, że nie chodzi tu o względy estetyczne, a zdrowotne. Tak na mój chłopski rozum :-p, biorąc pod uwagę moje dotychczasowe doświadczenie w posiadaniu zszywanych ran - taki pas utrzymuje w bezruchu ranę po cesarce. Chociaż w sumie nigdy takiego pasa nie widziałam i nie wiem za bardzo jak wygląda - jest to dla mnie jedyne wytłumaczenie tego, że polecają go w szpitalu. Szpitale raczej nie zajmują się wyglądem a zdrowiem. Więc raz - utrzymuje ranę w bezruchu, dwa - dzięki temu być może rana mniej boli, brzuch jest trzymany na miejscu i nie przeciąża się nadmiernie, stabilizuje okolice rany przez co nie robi się niektórych zbędnych ruchów.
Jeśli się mylę - niech mnie ktoś poprawi :-).

Mi się to wydaje całkiem logiczne :-p;-) ja bym sie na pewno bardzo bała o tą rane gdyby nie byla ona porzadnie zakryta..nawet cos tam chcialam o tym wspomniec, ale zdawalo mi sie ze chyba niekoniecznie bede miec racje, bo chyba rana ciagle jest zaklejona opatrunkiem. Ale no, zgadzam sie całkowicie z Tobą, dzag ;)

Ale ja też tu tylko swoje przypuszczenia wylałam :-). Chociaż zapewne taki pas ma też wpływ na estetykę. No bo pewnie pomaga naciągniętym do tej pory mięśniom wrócić do normalności...

Dziewczyny ten pas w niewielkim stopniu szczerze mówiąc przypomina bieliznę wyszczuplającą (a też na to liczyłam :p) i raczej pod cienką koszulką będzie się odznaczał... mi tłumaczono, że to po to, żeby się nie zrobiła przepuklina podczas np podnoszenia dzidzi no i nie oszukujmy się - to nie jest tylko cięcie skóry. Szwy są przecież też na macicy, tkance tłuszczowej i otrzewnej.

Ale docelowo faktycznie, i coś z estetyki w tym jest :) Bo przecież chodzi o to, żeby nam się wszystko trzymało "w kupie" i nie rozłaziło :p Ja go nosiłam przez pierwsze ok dwa tygodnie, tydzień prawie bez przerwy, a później np podczas wchodzenia po schodach (mieszkam na drugim piętrze) i przy większym wysiłku.

Ewusia, a jak ten pas wygląda? Można go znaleźć na Allegro? Jak sobie dobrać rozmiar?
Ja będę mieszkała na 4 piętrze, więc dzidzię będę znosić i wnosić, to pas pewnie mi się przyda :)

i jeszcze jedno z estetyki, Brzuch nie będzie Wam wyglądał jak sflaczały balonik. Będzie po prostu większy ot taki jak w 4-5 miesiącu ciąży ale dość napięty także dalej bluzki ciążowe i będziecie wyglądać bosko.

reklama
Kakakarolina dobrze pisze, brzuch wam nie obwiśnie nagle, tylko się zmniejszy do takich rozmiarów z 5miesiąca ciązy gdzieś.
A co do pasa, ja poprzednio nie używałam a wchłonął mi cały brzuch przepięknie, byłam naprawdę zdziwiona bo mojej znajomej po cesarce został taki nadmiar skóry na brzuchu nad blizną a u mnie nic. Poza małą oponką z tłuszczu brzuch płaski:tak: więc nie wiem jak to jestm wyadje mi się że nie ma zasady, chociaż ja więcej słyszałam złego niż dobrego o tych pasach. W każdym razie po swoim przykładzie wiem że da radę obejść się bez. W pierwszych dniach tylko przy kaszlu czy śmiechu trzymałam poduszkę na ranie i to pomagało.
Swoją drogą co do śmiechu, pamiętam jak leżałyśmy w sali 5cio osobowej , wszytskie kobitki po CC i dobrze wiedziałysmy że najmniejszy ruch powoduje mega ból a śmiałyśmy w kułak z każdej pierdoły, wszystkie z tymi poduszkami przyciśniętymi do brzuchów. Widok niezły:-)

Do góry