reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

choroby dzieciaczków :(

A wiec tak!
Teraz slicznie zasnela jak zawsze tylko nocys ie boje (bo rano wyjezdam i Jacek z nia zostaje a powinna wstac kolo 10 i sie boje ze go nie obudzi).Temperatura wzrosla do 38.7. Przygladlam sie tym zabka i zauwazylam na jezyku naloty.no tak to plesniawki kuzwa tylko z czego???!!!! wypedzlowalam juz Nystatyna w plynie :) I jak ANZk pisze tez miala takie niebieskie popekane i na tym sie jej dodatkowo zrobilo:( Ale nie widze by szly trojki czy jakies inne a lekarz tak kurde:(
Co do lapania sie to ja wiem ze to tez moze byc od zabkow ale ona ma jeszcze chore te uszy i boje sie ze sie nie pogorszylo:( bo niestety katar nadal ma po tej chorobie i kaszel.faktycznie marudzi i wyje caly czas.ale wiecie ona sie zawsze makabrycznie slinila na zabki i jak ta 2 sie wybijala to tez a teraz nic.jak sie wybila koniec....
dalam jej Ibum ale zas goraczka sie nie zbija ( jak przy chorobie az dostala pyralgine w czopkach)...
Jutro jak wroce to lecimy z nia do lekarza...
A Biedronka pow jakie ona powinna miec te sluzowki? bo ma takie szkliste oczka ciagle lzawiace ostatnio....albo w gardelku jak to powinno wygladac?
Myslicie tez zeby poprosic lekarza o cos z zelazem na wszelki wypadek? bo jak ona juz od 2 tyg ledwo co mleko i kaszki zje to moze sie wkoncu nabawic tej anemi...

strasznie sie martwie....
dziekuje dziewczyny ze tyle mi napisalyscie! to bardzo pomaga bo ja jestem mega panikara!!!

reklama
anemi to sie. tak szybko nie nabawi - spokojnie. Ja na towim miejscu bym jej dała tak za 3 godzi ny następna dawke Ibumu żeby zbijać tą temperature a jutro leć do lekarza i spokojnie. Pamietaj ze dziecko wyczywa twoje nerwy. Wiem ze to okropne bo sama pamietam jaka byłam zdenrowana jak Marysia miała powyzej 39 stopni. A oczka się jej błyszczą os gorączki . nAlot na buzi moze mieć od chorby- moze to angina nie daj boże?

Gluszku na moja eferalgan i panadole nie dzialaja.ona ibuprofen musi.ale i on kiepsko:( a uwazam ze sama nie powinnam dawac pyralginy jeszcze.jak bedzie takla jazda jak ostatnio ze sie zbuijala tylko na godzine do dwoch i to dopiero po poltorej godzinie to dam.tak to sie boje.
I wiem jak sie okresla czy dziecko ma anemie:) oby nie miala bo ja mam cale zycie i nie wesolo mi z tym:(
Co do uszek to jak miala wczesniej za 1 razem takie chore to nie zachowywala sie az tak.teraz tez jejs ie odnowilo ale ostatnio bylo juz duuuuzo lepiej.wiec watpie by nagle sie pogorszyly...choc bardzo sie tego boje.
mam nadzieje ze to zabki choc jestem w wielkim szoku ze wczesniej nie bolaly a teraz tak.

Nie nie angina nie!!! w piatek bylysmy na kontroli przeciez antybiotyk odstawic!! dlatego tak panikuje ze zas sie cos przyplatalo:(
kaszle ale to nic dziwnego jak co chwilke marudzi i placze...a od darcia gardelkos ie zdziera:(
To pocieszylas mnie tez z ta anemia!!! ale nie zaszkodzi zrobic morfologi bo i tak mocz trzeba!
A co do nalotu to wczesniej przy innych chorobach moze tez powinna byla go miec? choc mi sie wydaje ze to typowo plesniawkowe.

Sory o tej anemi nie mialam zamiaru żeby to ise zabrzmiało jak wymądrzanie. Wiem, ze wiesz bo pewnie kazda z nas wie. CZasem tak mam ze się tak wymadrzę ale bez zamiaru wymadrzania tylko tak wyjdzie :zawstydzona/y:

lilith nie wiem jakie powinny być te sluzówki...prykro mi,ale ewa jak miała anemię to miała po prostu bledziutki, w ogóle nie zaróżowione...ona sprawdzal tak,że po prostu odciągała dolną powiekę i widziała i głuszku owszem tylko przez badanie posiomu żelaza,zeby stwierdzić czy anemia ma podłoze własnie z braku żelaza, tylko,że moja ewa miała hemoglobinę niską,a żelazo w normie,a i tak kazali jej dawać żelazo...więc nie wiem na czym to polega...żelaza nie daje się profilaktycznie lilith i polecam ferrum,a nie hemofer w kroplach...chociaż moja bardzo źle znosiła ferrum,ale od hemoferu ponoć ząbki ciemnieją,dlatego nie zaleca się dzieciom z zębami,choc ponoć ciemnieją czasowo tylko,ale zamotałam co?:)
a co do gorączki to na ewę nie dziala nNIC poza pyralginą właśnie,ja mam czopki na wszelki wypadek,bo ewa ma zawsze b wysoką gorączkę i w momencie skala się kończy i nie mam na co czekać,bo ma skłonność do drgawek...ale ja też nie podaję ot tak dostała 3 razy w życiu po 1/3 czopka (taką dawkę jej zalecili jak była mała i tego się trzymamy,mimo,że waży więcej zawsze wystarcza)a co do ibuprofenu i paracetamolu to baba mi kiedyś powiedziała,że jak ma b wysoką gorączkę to mogę podać jakby podwójną dawkę,ale nigdy nie dałam,bo się bałam:)
a co do pleśniawek to ja tam nie mam pojęcia jak to jest u dzieci,ale ja zawsze miałam,bo obgryzałam pazury i może tak jak mówiłaś lilith skórką od chcleba gdzieś się skaleczyła,a potem łapki wmontowała i gotowe... nie wiem ciotka ja bym poleciała do doktora...
głuszek gratuluję odpadnięcia nie-kurzajki:)
a Kini zaś jakieś parchy wyskoczyły znaczy to na ramieniu ma ciagle,teraz drugie takie się zrobiło na przedramieniu drugiej łapki i w zgięciu szyjki też coś ma...często jej się tam coś robiło,ale zrazu znikało,a teraz ma już chyba 4 dni i nic taki suchy mocno red placek i was ist das????????????

eeeeeeeeee nic zlego nie napisalas ani przez chwile nie pomyslalam ze sie wymadrzasz glutasie:):)
nawet jak cos wiem a ktos napisze to sie ciesze bo odrazus ie uspokajam a wiesz...ja sobie cos nawymyslam i sama sobie nie przetlumacze:)

Biedronko nic ci nie stety nie poradze bo nawet z tych nerwow nie wiem o co ci chodzi:(

CO do paracetamolu itd tez mi zalecili czesciej albo wiecej ale ja tez sie boje.Nawet tak jak Gluszek pisze zeby dac szybciej...a jak jej zaszkodzi?kurde no...
co do czopkow tez mam dawkowanie 1/3.ja dalam tylko 2 razy te - tzn ciotka Trini dawala.niestety dwa bo pierwszy kawalek wysrala odrazu:):) jak nie przejdzie jej do rana to chyba maz poda...bo napewno nie zaszkodzi tylko raczje pomoze.
O tym zelazie jak co bede pamietac.a czemu to 1 tak zle znosila?i czy to nier jest czasem syropek?

No nic pojde jutro kolo 13-14 do lekarza i zobaczymy:(

reklama
Do góry