reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Chrzciny- przydatne informacje,porady-menu- zdjecia - BEZ KOMENTARZA

Tetina, Evelad- ja też grzesznica na kocią łapę ale ze starszą jakoś nam poszło (tyle że w czwartym kościele się dopiero zgodzili, a wczesniej pokazywali zapisy i własne interpretacje kościelne np: Pan powiedział: łączcie się (że niby to znaczy ŻEŃĆIE) a dopiero później rozmnażajcie. Tym razem mamy jeszcze gorszy problem: nie mamy chcresnych WOLNYCH LUB ZE ŚLUBEM KOŚCIELNYM, a rozwodnicy czy po cywilnym ODPADAJĄ CAŁKOWICIE (podobno w każdym kościele)!!!
Kama- moja siostra po cywilnym chcrziła u dominikanów- oni są bardziej tolerancyjni na pewne "grzeszki"

reklama
ja nie mam ojca chrzestnego bo jest po cywilnym i idę w przyszłym tyg się dowiedzieć czy może byś świadkiem chrztu.

my chcemy robić chrzciny pod koniec sierpnia, tylko póki co brak nam kandydatki na chrzestną:confused2:

supcio- cena to na prawdę indywidualna kwestia. Zależy od m.in

1 opłaty w kościele - u mnie ksiądz w moim kosciele jak chrzciłam Oliwkę wzioł tylko 50 zł i wiecej nie chciał a juz moja znajoma w innym musiała zapłacic 500zł
2 przyjecie- mozna zrobić w domu tylko dla chrzesnych czy najblizszej rodziny a mozna i w restauracji wiec koszty tez rozne.
3 ubranie- dla dzidzi,siebie, M i ewentualnego rodzenstwa.
4 fotograf- czesto płaci za to chrzesny ale nie zawsze wiec kolejne koszty choć mozna i zdjęcia zrobic samemu.
5 inne wydatki - jezeli chcemy do tego wliczyc fryzjera dla siebie i inne wydatki
6 dewoncjonalia-- czyli różaniec , chusteczka, świeca- czesto kupuje to chrzesna ale tez nie zawsze.

Tak wiec supcio chrzest moze kosztować naprawde nie wiele- ja robiłam Oliwce np. przyjecie w domu i to bez specjałów na stole i nie kosztował mnei dużo ale teraz bede musiała pomyslec nad restauracją bo mam mniejszy pokój i nie zmieściłabym nikogo poza chrzesnymi, a gdzie rodzeństwo, dziadek, babcia wiec i koszty beda wieksze. Na szczescie za , fotografa, ubranko i te dodatki do chrztu nie płaciłam bo wzieli to na swoje barki chrzesni idąc za tradycją

To tak jak ze slubem- najpierw trzeba się zastanowić na ile nas stać i jakbyśmy sobie to wyobrazali a pozniej podliczyc koszty.

emih
- juz pomijajac fakt bycia grzesznicą to nasz przyszły chrzesny najpierw sam musi wziąśc komunie i bierzmowanie:eek::-D. A jak nie weźmie i się nie znajdzie księdza który by na to poszedł to akurat w przypadku facetów mamy w czym wybierac.ale z tego co słyszałam to w duzej ilości kosciołów jest to kwestia sumy. Brak tylko chrzesnej.

U nas też pod górkę bo dwójkę będziemy chrzcili( Szymonek mały diabełek jeszcze nie ochrzczony:zawstydzona/y: a ,że mamy tylko cywilny to znowu schody się zaczynają.Ustaliliśmy z emkiem,że obydwoje jesteśmy zdecydowani na kościelny.Najprawdopodobniej w styczniu stanę przed ołtarzem, tylko najpierw chrzciny dzieciaczków i bierzmowanie M, bo niestety ten grzesznik nawet tego jeszcze nie załatwił;-)Myślę,że jak najpierw ustalimy datę ślubu to ksiądz nie będzie robił problemu z chrzcinami.
I skąd ja tylu chrzestnych wezmę???:szok: I jeszcze świadków do ślubu na dodatek:crazy:

U nas problem z chrzestnym i z chrzestną. Chciałabym ochrzcić Andrzeja we wrześniu. Księdza mam tolerancyjnego, nawet w sobotę udziela chrztów. Co do imprezy to tylko najbliższa rodzina plus chrzestni. Uroczystość będzie w domu.

reklama
My chrzciny planujemy na koniec sierpnia lub początek września. I dzisiaj wpadła mi w ręce kartka z podsumowanymi wydatkami z chrzcin synka(2 lata temu) robionymi w lokalu(15 osób dorosłych) ze wszystkim (ubranko, świeca, kościół, tort, wina, soki, owoce) wyniosło nas 1500zł...no i teraz się zastanawiamy czy robić też w lokalu czy w domu...jeszcze decyzji nie podjęliśmy.

Do góry