reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Ciąża bliźniacza

Ewaw1 ty po ifv jestes tu pod jakas specjalna opieka? Jakas klinika?
aaa no i ciebie nie mam na fb...

Karola ja bylam spakowana w jedna duza torbe.Najpierw mialam dwie a potem sie jednak zdecydowalam na jedna.O rzeczy sie nie martw przeciez jka cos zapomnisz to ci ktos przyniesie.Apropo ja poszlam z jedna torba a wrocilam z dwoma i plecakiem:-D
Co do ciuchow dla ciebe to ci nie doradze za bardzo bo u nas pogoda i klimat troszke inny.Ale dobrze by bylo zebys oprocz koszul wziela sobie szlafrok poprostu.Sweter mysle jest zbedny.Szlafrok jest ok.
Nie wiem jak kto woli ale ja tam wole pizamy niz koszule nocne.
Jak mialam koszule to mi po nogach cieklo, a tak w pizamie jakos bezpieczniej.Wogole zauwazylam ze u nas w szpitalu zadko ktos mial koszuline,wszystkie w pizamach lazily.

Ostatnia edycja:
reklama
ja mam niskie cisnienie 85/43 a puls 107 wiec kawy nie moge nawet wypic bo mi srducho wyskoczy... ;(

Milenka mi się takie sensacje z ciśnieniem i tętnem zaczęły jakoś w 30tc i byłam u kilku lekarzy bo nie wiedziałam co się ze mną dzieje najgorzej było rano trzymało nawet 2h tętno ponad 115 a potem samo spadało i po wszystkich badaniach wyszło że to efekt ciązy, do 32tc rośnie max ilość krwi w naszym krwiobiegu później się to stabilizuje,
to co mi pomagało: dużo wody mineralnej, raczej stanie niż leżenie i przebywanie na balkonie, ewen przy otwartym oknie
wiem ze to strasznie niemiłe uczucie ale dasz rade i to nie zagraza maluchom

ewaw1 ogólnie clexan, fraxiparinę, apap podaje się w ciąży żeby był lepsze ukrwienie łożyska - lepszy przepływ krwi do dzieci i można to całą ciążę stosować, czyli następuje rozrzedzenie krwi po tych preparatach, jednakze nie znam się na tych polimerach moze sprawdz w necie bo faktycznie moze nie koniecznie mozna je stosować przy jakiś wynikach z krwi

gastone no właśnie ja też uwielbiam piżamy ale jakiś wymóg jest zeby koszule miec - moze chodzi o szybki podgląd pacjentki zeby nie zdejmowała spodni:)

z tym szlafrokiem to też lipa bo kupiłam do szpitala taki cieniutki z 3/4 rękawkiem - takie nic:(

no to muszę jakieś dużej torby poszukać

Milena23uk ciesze sie, ze wszystko ok po usg, zanim sie obejrzysz a maluchy przekrocza 2kg :).
Ja sie strasznie zdenerwowałam, bo miałam wizyte z lekarzem w szpitalu i kazał mi przestac brac clexane, bo d-dimery maja wszytskie kobiety w ciąży podwyzszone..
kasiek do Ciebie pytanie mam..czy masz robioną krzepliwosc krwi przy braniu clexane?Mi wyszedł za niski czas protrombinowy i nie wiem co to znaczy, ze mam za rzadką krew czy za gęstą?

Wiesz mi tez tak mówili ze wszystkie maja podwyzszone, ale mi nie kazali przestac, ja ostatnio d-dimery mialam 1840 wiec duzo, podobno zaczynaja sie przejmowac ponad 2000 a nawet 2500, ale heparyna jest dobra bo rozrzedza krew i nie wiadomo co by bylo gdyby sie przestalo. Krzepliwość robie mniej wiecej co 3 tygodnie. Za niski to znaczy skrócony i ze jest za gesta. Normy INR to 0,9 -1,3 wiec jak masz ponizej 0,9 to znaczy ze za gesta. Ja tez mam zazwyczaj na granicy 0,9 mimo brania zastrzyków wiec nawet nie chce myslec co by było bez. Ja bym nie przestawala na twoim miejscu szczególnie w takim tygodniu, gdzie jeszcze maluchy nie sa bezpieczne.

Acha a ten czas protrombinowy to co konkretnie bo jest INR i wskaznik protrombinowy? Ja mam badane INR.

Milena Jakie duze te twoje gwiazdy-super ze wszystko ok., moje starsze a takie okruszki.

Ostatnia edycja:
Milenka mi się takie sensacje z ciśnieniem i tętnem zaczęły jakoś w 30tc i byłam u kilku lekarzy bo nie wiedziałam co się ze mną dzieje najgorzej było rano trzymało nawet 2h tętno ponad 115 a potem samo spadało i po wszystkich badaniach wyszło że to efekt ciązy, do 32tc rośnie max ilość krwi w naszym krwiobiegu później się to stabilizuje,
to co mi pomagało: dużo wody mineralnej, raczej stanie niż leżenie i przebywanie na balkonie, ewen przy otwartym oknie
wiem ze to strasznie niemiłe uczucie ale dasz rade i to nie zagraza maluchom

Ja mam cały czas niskie cisnienie a wysokie tetno nawet 120 kardiolog powiedzial ze nie ma sie czym przejmowac taki urok ciazy i to jeszcze bliźniaczej i powinnam sie cieszyc ze mam niskie cisnienie bo wiadomo czym grozi wysokie.

karola dzieki za rade , ja juz nie wiem co mam ze soba zrobic, tak mam zazwyczaj rano a po poludniu sie stabilizuje...
co do torby i ubran - to ubrania proponowalabym Ci wziac takie w ktorych ty sie czujesz dobrze i nie bedziesz sie czula skrepowana... najwazniejsze zeby tobie bylo wygodnie...
ja osobiscie biore dwie torby. dla dzieciaczkow mam torbe ktora bede uzywac jako torba do wozka/przewijania i w niej mam ubranka pol paczki pampersow i husteczki, natomiast dla siebie mam malutka walizeczke na kolkach w ktorej mam swoje ubrania, przyborytoaletowe, dwa malutkie kocyki dla maluszkow-zamiast rozkow, i druga polowa paczki pampersow. zostaly mi tylko rzeczy do spakowania na ostatnia chwile jak aparat ladowarki itp...

Jejku ja jescze nie spakowana musze wkoncu sie do tego zabrac.
Ja dla maluchów nie biore ze soba bo w szpitalu nie kazali dopiero na wyjscie. Wiec po prostu ktos je potem przywiezie.

Ostatnia edycja:
ja już mam częściowo spakowaną torbę dla siebie....jeżeli chodzi o ubranka dla dzieciaków to też na wyjście muszę mieć...więc wezmę pampersy chusteczki i kocyki...a na wyjście mi przywiozą ciuszki....

reklama
Do góry