reklama

Ciąża po 40

anka-jak nie musze,jak muszę:-D.Właśnie teraz muszę,bo nie mam juz nadziei,że dziecko ze mnie wyciągnie- skończyły się dobre czasy karmienia,teraz trzeba się pilnować:baffled::-(
a co do "kopniaczków",to mojego M. długo nie było ze mną akurat wtedy,bo pracuje za granicą:-(.Dopiero jak przyjechał,ale to juz był 6 miesiąc:tak:

reklama
Majuska, ale skoro przysypia po krotkim spaniu, to jest leniuch maly i tyle. Gdyby byla glodna, to by ssala. Bo na pewno nie jest zbyt slaba zeby dobrze ssac. Tylko nie trzymaj jej za dlugo przy piersi bo Ci brodawki zmaceruje. Mozesz ja budzic przy piersi i prowokowac ssanie.

Kłaczku, ale powiedz jak obudzić ssaka śpiącego przy cycu i zmusić go do ssania... Moja czasem zasypia po 5 minutach i potem jest głodna. Co prawda zdarza się to coraz rzadziej ale zdarza. I nie mam sposobu, żeby obudzić, bo newet chyba potrząśnięcie za te malutkie ramionka by jej nie obudziło, nie mówiąc o tym, żeby zaczęła ssać.

A na marginesie - wiecie co mnie najbardziej wzrusza u mojej malutkiej? Jak się przeciąga z łapkami w górze - ona ma takie króciutkie rączki, sięgają tuż za głowę - i tak zabawnie i rozbrajająco wygląda kiedy macha nimi za główką :)

Barbara, po prostu zabieralam piers. Nie ma cyca zamiast smoczka, nie bawimy sie jedzeniem. ;-) Mozna prowokowac odruch szukania miziajac po policzku obok ustek dziecia - glodne, zwykle zaczyna wowczas szukac piersi. Jesli zasypia twardo, mozna przyjac, ze bylo bardziej spiace i spragnione kontaktu niz glodne. Te male ssaki sa calkiem cwane. :-D Mnie zawsze rozwalalo jak sie te lapiny rozcapierzaly i takie maluskie paluszki pokazywaly. Takie maluskie miniaturki doroslych dloni...

Teraz porządnie possałą, tylko nie wiem ile zjadła, iletego było, czy sie najadła?? Mam chwilkę bo córa ją trzyma, ale ogólnie powiem Wam, że nie jest to dziecię które nakarmisz i odkładasz do łóżeczka:no:..nie poleży tam niestety za długo...
Basiu można podczas ssania uciskać lub masować palcami wewnętrzną stronę dłodni maluszka, tam są receptory odpowiedzialne za odruch ssania, może cokolwiek pomoże, ja tak swojej uciskam...

Dziewczyny wciąz mi się wysokie ciśnienie utrzymuje , skoczyło mi w dniu porodu i do teraz mam 150/90, czasem nawet dochodzi do 160/95, nie wiem czy coś z tym robić, w szpitalu też takie miałam, tam dostawałąm tabletke pod język na to, ale w sumie wychodząc nie kazali mi nic brać na to, nie wiem czy przejdzie, czy co?? Łeb mnie też boli od tego.

Kłaczku, zabierając pierś i prowokując ssanie karmiłabym ją non stop ;) Bo zanim się wybudzi i oprzytomnieje to minie z piętnaście minut do pół godziny - no bo jednak coś tam zje i nie jest wściekle głodna. A jak zaśnia twardo - nienajedzona - to też szybko się budzi. Ale na szczęście takich problemów coraz mniej.
A dzisiaj to już w ogóle tak ładnie śpi, że aż miło :) I kolki nie było :)
A masować dłoni maluszka nie próbowałam, trzeba będzie przy najbliższym karmieniu spróbować - dzięki Majuska.

Dzięki Basiu muszę iść do lekarza ale też nie sądzę żeby coś mądrego wymyśliła ... no chyba że da mi skierowanie do neurologa dziecięcego ... ech ... zobaczymy co dalej i jak dalej to będzie się rozwijało ...
U nas było Aniu jeszcze "lepiej" ... tak naprawdę to Młody siedział jak mysz pod miotła - mnie czasem głośniej kiszki marsza grają niż on brykał ... zdecydowanie uaktywnił się pod sam koniec ... noce bezsenne moje i falowanie brzucha, kopniaki mało subtelne ... M. oczywiście nie czuł nic a nic :baffled: ja krzyczałam: TERAZ a on: JUŻ :szok: nic nie czułem :baffled:

Dzień dobry wszystkim:-)
Basiu- super,że kolek nie było wczoraj:tak::happy:
A co do tego ssania,to tez ile dzieci,tyle sposobów jedzenia.Pamietam,jak mój pierwszy synek ssał łapczywie,długo,póki sie nie najadł.A i ja pokarmu miałam tyle,że dosłownie tryskał z piersi.Ale juz młodszy i teraz Amelka to leniuszki były- przysypiały przy cycu,musiałam laktatora używac,by pobudzic laktację,bo jakbym miała liczyc na dzieci,to szybko by się to karmienie zakończyło.Nie chciało im sie "pracować" nad piersią.Mimo to Maksia karmiłam 17 mcy.Amelke juz tylko 7.Zrezygnowałam zwyczajnie z lenistwa.A i ona jakas specjalnie do cyca przywiązana nie była- z chęcią zaakceptowała butelkę.Nie powiem,czasem mi było żal,ze juz nie,bo taka słodka była,jak się tak ufnie wtulała we mnie....

Dzień dobry ...
Młody ma dwa scenariusze: sen po kąpieli - pobudka ok. 1-2 a potem kolejne kilka godzin snu ...
albo scenariusz wczorajszy ... po kąpieli drzemka ok. 30 minut i ... brykanie, jedzenia, gaworzenia do północy i spanie do ... dziś do 9:00 ... wciagnął 120 ml + zawartość biustu, pogadał z karuzelą i podsypia dalej ... Pytałąm znajomej - bo te 7-9 godzin snu to dla mnie nieco za długo ... ale mnie pocieszyła, że gdyby był głodny to na 100% zrobiłby pobudkę ... czy też jakby miał mokro...
Majuska, Basiu - mnie lekarka kazałą "szczypać" młodego w policzki bo on zasypiał i zasypia i na cycu i na butli - a butle ma tommee tippee aktualnie - też cięzko leci, zresztą u niego jest o tyle fajnie że jemu ma "lecieć" a jak i z czego to już mało ważne :-D Ja karmiłam i karmie: 10 minut i koniec bo nie ma zabawy jedzeniem ;-) jak chce sie poprzytulać to bez cyca w ustach.
Basiu może to faktycznie wina przetworów mlecznych w diecie?? jeśli to TO to kup delicol - on jest przede wszystkim "na laktozę".
A Młody za 7 dni kończy 3 miesiące ... z jednej strony zleciało nie wiadomo kiedy, a z drugiej ... wieki całe. Ale nie mogę się doczekać aż skończy 4 miesiące i zacznie "normalnie" jeść :-D

reklama
Odfajkowalam polozna. Wyniki krzywej cukrowej ok.:-) Maly kopaczek ustawiony w bloczkach startowych, dno macicy w gornej strefie stanow wysokich - miesci sie jeszcze w normie, ale ledwie ledwie. Jesli wyskoczy ponad norme, bedziemy robic scan oceniajacy wielkosc dziecka. Wszystkie wyniki wygladaja dobrze - pytalam czemu w takim razie lekarka z szpitalu tak mnie straszyla czym mogla... "Bo jak oni nie uprzedza o wszelkich mozliwych zagrozeniach, a cos sie zdarzy to ich ludzie pozywaja do sadu." OMG! To lepiej ciezarnej napedzic strachu na wszelki wypadek?? Najwazniejsze ze wszystko wyglada wzorcowo i tak jak powinno byc.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry