reklama

Ciąża po 40

Majuska, od razu lepiej jak weszlas. Co do karmienia... Mialam to samo, aczkolwiek mlody chetnie cyca doil - przerwy mial srednio polgodzinne miedzy karmieniami, bywalo ze zasypial i za chwilke juz chcial doic. Urok duzego dziecka, jak to lekarz powiedzial. Po prostu potrzeby energetyczne sa wieksze, a energetyka pokarmu jest jaka jest i dziecko musi sobie czesciej pocigagnac. Wlacz napar z anyzku - pobudza laktacje, a z koprem wloskim daje oslone przed kolkami u dziecka. Mlody byl o 10dag mniejszy od Twojej cory, wiec roznica niewielka - udalo mi sie go utrzymac bez flachy az do wprowadzenia warzyw, zupek itd., byl wrecz tlusty jako niemowle, mimo karmienia wylacznie piersia bardzo przybieral na wadze. Tylko ze faktycznie dyndal na cycu co chwile... No i pogratulowac formy - po mlodym mialam zakzone szwy i dupsko tygodniami dawalo popalic w malo wysublimowany sposob. O, rany... Ona nawet wyglada jak Adas! Pucki, ciemny irokezik... Pulpeciatko maluskie.:biggrin2:

reklama
Kłaczek ja to samo słyszałam przy młodym - że masa urodzeniowa niska i będzie wisiał przy cycu dopóki nie nabierze ciała ... bo ma potrzeby energetyczne większe ... wniosek nasuwa się jeden: obojętne ile TWÓJ SMOK waży i tak wyssie z Ciebie wszystko :-D

Misiu no fakt, jeszcze się nie przewraca sama. To to już nie mam rady, ewentualnie mogę pediatrę zapytać, to Ci napiszę. I dzięki za kropelki, je się stosuje cały czas, czy tylko doraźnie, jak boli brzuszek?

Z jedzeniem to na pocieszenie - moja na początku też najchętniej by wisiała cały czas, ale od jakiegoś czasu dwie, trzy godzinki wytrzymuje a w nocy to spokojnie cztery albo i pięć :) Tak, że - będzie dobrze :)

My dajemy prawie do każdego karmienia - jest określone ilość max i tak dajemy. Natomiast COLINOX po jedzeniu ale ostanio nam zginęły - na 100% Bazylia je ukradła i gdzieś leżą pod łóżkiem :-( już kilka razy tak ukradła ... ale tym razem musiała je gdzieś porządniej ukryć :-( Zresztą Bazylia kradnie wszystko: smoki młodego, ostatnio kolejny pogryzła, butelkę po karmieniu ... czapeczkę :-( wystarczy głowę odwrócić i już nie ma ani smoka ani Bazyliady :-(
aaa i jeszcze: mnie moja pediatra zasugerowała że Młody może mieć nietolerancję laktozy więc żebym zrezygnowała z przetworów mlecznych ... po 3 dniach eksperymentu nie zauwazyłąm żadnej poprawy więc wróciłam do twarożków na śniadanko.
Basiu będę Ci wdzięczna jak Twój pediatra coś podpowie bo my wybieramy się do lekarza doppiero na szczepienie czyli po 21 listopada.

Kłaczek ja to samo słyszałam przy młodym - że masa urodzeniowa niska i będzie wisiał przy cycu dopóki nie nabierze ciała ... bo ma potrzeby energetyczne większe ... wniosek nasuwa się jeden: obojętne ile TWÓJ SMOK waży i tak wyssie z Ciebie wszystko :-D
No pacz pani... Mnie kiedys tlumaczyl pediatra, ze takie malutkie noworodki szybciej rosna, sa zdrowsze w sumie od tych wielkich, ale zeby cos o zwiekszonym ssaniu to nawet sie nie zajaknal. Owszem, mowil ze rzadziej lapia problemy z drogami oddechowymi i ze jak cos to latwiej je przechodza...
A co do ssania - a niech ssie ile chce, byle zdrowo roslo!

Happybety ja osobiście Socka nie lubię - jak dla mnie ma za surowe metody wychowania dzieciaczków ale ja mam wersję sprzed 15 lat:):) może teraz coś"zmiękczył"

Basiu czyli ty tylko cały czas piersią karmisz?

Gosiu
karmienie mieszane: bebilon dla dizeci kolkowych i mój cyc. Kolejność różna - czasem najpiew cyc a potem butla, czasem butla potem cyc a czasem tylko jedna opcja :-D Z butlą łatwiej bo wiem ile wciąga - z cyca ... cóż marki nie posiadam :-D
wyjdę na potwora ale jestem za chłodnym chowem - bo jak patrzę na tych rozmemłanych małych facetów to mnie coś trafia ...
Mamoblizniaków: mój gin mając na uwadzę mój przypadek powiedział swej pacjentce - kobiecie lat 39 że nie musi się w sumie spieszyć z zajściem w ciążę bo ma jeszcze 5 lat :-D jak w górze jest zapisane że będziesz miała dziecko po 40 to je będziesz miała :-D a artykuł przeczytam po spacerze - u mnie słońce sobie świeci :-)

Ostatnia edycja:
Misiu, to żebym dobrze zapytała - mały ma 3 miesiące, już odwraca się sam na brzuszek i patrzy głównie w prawą stronę, tak? I dzięki za info.
A moja Misica już drugi tydzień ma wysypkę na buzi - to raczej nie pomidory, które odstawiłam jako pierwsze, teraz odstawiam mleko. Lekarz mówił, że alergen może uczulać nawet po odstawieniu do dwóch tygodni, muszę czekać...
Tak Gosiu, tylko piersią - i dzisiaj się dowiem czy dobrze przybywa jej wagi, ale sądząc z tego co czuję w rękach to raczej rośnie :)

reklama
Basiu on 17 kończy 3 miesiace, z boku przekręca się na plecy ... na brzuch jak mu się coś pomyli :-D ale nie lubi, oj nie lubi :-D rozwija się tak jak ksiązki piszą choć głowę podnosił wcześniej no i odpycha się od podłoża stopami ... podciąga się jak mu złapiesz ręce ... i zdecydowanie preferuje prawą stronę :-D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry