• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Ciążowe L4 a umowa zlecenie

SmoczyKwiat69

Fanka BB :)
Cześć. Od lipca pracuje na umowie zlecenie.
Opłacane składki na ubezpieczenie emerytalne i rentowe, chorobowe i wypadkowe, zdrowotne. Sprawdzałam regularnie na ezus.
Czy w momencie przejścia na L4 będzie mi się należał płatny zasiłek chorobowy?

reklama
Masz pewność opłacania składki chorobowej? Ona jest dobrowolna, więc musiałaś złożyć o to wniosek.
Jeśli tak, to będzie Ci przysługiwać zasiłek. Ale nie jesteś w żaden sposób chroniona, więc zleceniodawca może Ci wypowiedzieć umowę - a nawet ostatnio się dowiedziałam, że nawet powinien, bo nie jesteś zdolna do wykonywania zlecenia.

edit. no i oczywiście to zależy jak długo opłacasz składkę chorobową, bo okres karencji wynosi 90 dni.

Cześć. Od lipca pracuje na umowie zlecenie.
Opłacane składki na ubezpieczenie emerytalne i rentowe, chorobowe i wypadkowe, zdrowotne. Sprawdzałam regularnie na ezus.
Czy w momencie przejścia na L4 będzie mi się należał płatny zasiłek chorobowy?
Tak o ile będziesz miała umowę i sa odprowadzane składki chorobowe, pracujesz od lipca i jesli jest ciągłość w opłacaniu składek to okres karencji zachowany.

Tak, należy się zasiłek chorobowy, sama taki pobierałam, ale sama się zwolniłam, żeby w pewnym momencie nie odebrać telefonu, że rezygnują ze mnie. Po prostu pobieram świadczenie rodzicielskie, zamiast zasiłku macierzyńskiego.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry