reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ciuszki i rzeczy dla dzidziusia

A ja już dostałam 6 wielkich reklamówek ciuszków dla dziewczynki. Do tego nosidełko i fotelik do auta (razem z bujaczkiem) :tak: Ale gdyby się jednak okazało,że będzie chłopiec, to chętnie was obdarzę tymi ubrankami :-)

reklama
Laski ale Wam fajnie :-p
Ja się wybieram do tesco tam ponoć fajne ubranka, może uda mi się mojego namówić
na zakup :sorry:

Fiolka. W Tesco mają bawełniane dobrej jakości śpiochy i bodziaki. Ja dla mojego starszaka tylko tam kupowałam. Nie rozciągają się, nie spierają, mają trwałe zapięcia. Teraz też planuję tam kupować.
Wczoraj wyczaiłam śpiworek w swoich rzeczach do wystawienia i już go nie oddam. W prawdzie jest różowy ale mi to nie przeszkadza nawet jak będzie chłopczyk. Mam sporo ubranek dla niemowlaczków do wystawienia, ale się dopiero do tego przybieram.

Ubranka:
- 5 bawełnianychśpioszków, najlepiej na zatrzaski w kroku (2 pary w roz. 56/ 3 na 62)
- 5 body; z długim i krótkim rękawem ( rozm. 0-3 miesięcy)
- 5 bawełnianychkaftaników, koszulek;
- 4 pajacyki; do spania (dwie sztuki na 56, a reszta na 62)
- 2 pary skarpetekbawełnianych lub buciki bawełniane;
- 2 sweterki,spodenki;
- czapeczki - ze dwiecienkie i ze dwie grube na dwór
- 2 czapeczki bawełniane, które stosujesz po kąpieli;
- Rękawiczkibawełniane, które zapobiegają bolesnym zadrapaniom;
- Kombinezon zimowy,jednoczęściowy- najlepiej jakby rozpinał się do samego dołu, bo wtedy łatwiejdzidzię zapakować

Do kąpieli :
- wanienka - są z bajerami i podkładkami, ale ja miałamzwykłą i dawaliśmy radę
- do kąpieli ja używałam z Jonhsona takiego płynu w białejbutelce z pompką, a dwa razy w tygodniu Oliatum
- 2 ręczniki kąpielowe z kapturem;
- Szczotka do włosów z miękkiego włosia;
- Termometr do wody
- Mydełko dziecięce;
- Oliwka dlaniemowląt;

Higiena:
- kilka pieluch terowych - 15 szt. - przydają się dowycierania buźki czy podłożenia w kąpieli
- pieluchy - na początek polecam oryginalne pampersa - jednąpaczkę newborn, a potem już rozm. 2 - na początku pampers za sztukę niewychodzi drogo, bo jest ich w paczce więcej - od 3 chyba zaczęłam szukaćtańszych
- termometr - taki doucha, bo przyda się naprawdę na długo z gerathermm
- nożyczki dopazurków z z zaokrąglonymi końcami z babyono
- krem do pupy - polecam Bephanten, a na odparzenia Sudocrem
- Sterylne gaziki;
- Spirytus 70 %(wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się goprzegotowaną wodą w stosunku 2:1);
- Sól fizjologicznado przemywania oczu lub czyszczenia noska;
- Waciki zbezpiecznymi końcówkami do czyszczenia uszu;
- Aspirator do noskaz filierkami lub gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa.
- Podkłady do przewijania wielorazowe lub jednorazowe. Toszalenie przydatne akcesoria w trakcie wszelkich wyjść, gdzie nie maprzewijaka, możesz wówczas przewijać swoje dziecko bez obawy, że zniszczycieczyjąś kanapę;
- Chusteczki nawilżane Na początek polecam zakup tychdroższych-lepszej firmy.Noworodki mają bardzo wrażliwą skórę.
- Patyczki do uszu
- Proszek do prania ubranek dziecięcych
- Smoczek 0-3 m + ewentualnie łancuszek do niego

Akcesoria:
- Podgrzewacz dopokarmu;
- Sterylizator dobutelek;
- Zestaw szczotek doczyszczenia butelek i smoczków;
- Termo opakowanie.
- Butelka do podawania picia lub karmienia ze smoczkiem omałym przepływie, traktuj to, jako rezerwę na wypadek gdyby były problemy zlaktacją;
- Mini butelka ze sm- Niania elektroniczna, przydatnaszczególnie, gdy dziecko śpi w innym pokoju niż spisz Ty, również wtedy, gdydom jest duży lub posiadasz ogródek, w którym dziecko może spać chronione przezelektryczną, zmyślną „nianię”;oczkiem lub specjalna łyżeczka do podawanialekarstw

- Wózek;
- Foliaprzeciwdeszczowa do wózka;
- Również moskitieraprzeciwko owadom;
- Fotelik samochodowyadekwatny z wiekiem i wagą dziecka;
- Proszek do praniaubranek, pościeli i pieluszek malucha.

Na razie mam tyle. będę to modyfikować
druknę i będę kupować według listy.

Macie pomyły co dopisać?

Ja przy pierwszej ciąży też sobie taka liste wydrukowałam i na cos sie na pewno przydała ... ale i tak wszystkie braki wyszły jak Alan sie urodził i trzeba było szybko latac po sklepach i dokupować ...tzn ja nie latałam bo byłam w szpitalu po cc ale mąż latał ;-)

Na liście brakuje pieluszek flanelowych przynajmniej 3 szt przydają sie np do przykrycia dzidziusia mozna tez polozyc na kanapie i przewijac na nich :)

Uważam że sterylizator do butelek jest tu zbędny .... butelke mozna wrzucic do garnka z gotujaca sie wodą i wsio... po co niepotrzebnie kase wydawać

Ostatnia edycja:
Ja do pupy polecam zwykłą mąke ziemniaczana :-) I na miejsca fałdkowe (pachwiny, szyja, wewnętrzna strona łokci). Na długo starcza i jest bardzo tania :-p:-D

Proszek sie powtarza :-)
Folie bym wyrzuciła :-p (teraz razem z wózkiem są ;-)
Patyczki do uszu się powtarzają :-)

A ja powiem, że zastanawiam się nad proszkiem :-) Laurze prałam w Loveli do drugiego roku życia...
A i tak ciuszki prasuje i tak...

Na wlasnie ja na swojej liscie tez mam sterylizator ale w punkcie, rzeczy przydatne ale nie konieczne albo na prezent. Wiec pewnie nie bede kupowac. Tak jak radzi Lilith wygotuje w garnku i tyle. No chyba ze ktos sprezentuje:-)

Powiedzcie czy laktator warto kupic i kiedy? Jeszcze przed czy juz jak dzidzia sie urodzi. Bo tak naprawde to niewiadomo czy sie go bedzie potrzebowac.

reklama
Nie nie
Fiolka pisałąś ze wersja do druku :-)
To pokazałam tylko żeby nie potrzebnie kase tracić :-) Co mi sie udało wyłapać to wyłapałam :-)

lili taa :-) NAjważniejsze to nie zmieniać proszku jak nic się nie dzieje :-) Czy nawet płynów do płukania :-)

Cinamona i sama sobie odpowiedziałaś na pytanie :-D
Ja nie kupowałam :-) Dostałam 2 po dwóch tygodniach po porodzie, ale wtedy to już musowo potrzebowałam, bo chciałam ściągać pokarm, żeby po operacji mieć... Ale nie wrócił... Więc u mnie by sie obyło i bez niego... Ale to też zależy na kiedy planujesz powrót do pracy i jak dużo będziesz mieć mleka ;-)

Ostatnia edycja:
Do góry