reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

CLO/duphaston/luteina/bromergon i inne farmakologiczne wspomagacze staranek...

Po ilu cyklach z CLO zaszlas w ciaze??

• Wszystkich głosujących
    28
  • Ankieta zamknięta .
Hej!

Jak super, że dzisiaj piątek!!! W końcu się wyśpię :)))) a dzisiaj wybieram się do kosmetyczki (depilacja - w pon czeka mnie wizyta u nowego gin - faceta ;))), henna na rzęsy i może jakaś maska nawilżająca na twarz bo mi skóra się wysuszyła...

Błonka, teraz tak będzie coraz częściej, chyba musisz się przyzwyczaić albo czym prędzej Zośkę wypchnąć ;)

reklama
Hej Kobitki :)
Pobranie krwi z Nadziejką to dramat krzyczała i biła pielęgniarkę jak mnie kuła(ale wstyd) i wrzeszczała -"nie mama kuj ":sorry2:
No ,ale więcej się naśmiałyśmy z pielęgniarką,że mała bohaterka broni mamy hehe.
Kupiłam dziś pierwszą paczkę pampersów dla maluszka i w płyn do prania dla niemowląt wiec od poniedziałku biorę się za pranie malutkich ciuszków :)
jestem zła bo mamy 20 , a szef Mojego Partnera dalej nam kasy nie wysłał (a powinien do 15).. 4 dni temu jak się przypomnieliśmy to powiedział,że wyśle następnego dnia i nic ..Już nie wiem co robić ...:crazy:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Pachnąca - w 12 tyg ciąży robi się badanie przezierności karkowej - to już standard i na tej podstawie oraz kilku innych wskaźniów wyznacza sie ryzyko trzech najczęstszych zespołów genetycznych. Jeżeli te wskaźniki są kiepskie lekarz sugeruje pogłębienie badań i zrobienie testu pappa (z krwi, nieinwazyjny ale płatny przed 35-tym r.ż.) lub/oraz testów prenatalnych (tych jest kilka i są inwazyjne, wiążą się z nakłuwaniem brzuszka, łożyska). Ogólnie mamy już tak dobre usg żę większość problemów najpoważniejszych jakie moga się zdarzyć wykryjemy na rutynowych badaniach. Test pappa możesz też zrobić we własnym zakresie jeśli ma to pomóc w naszym wewnętrznym spokoju.

JA nie chciałam żadnych bada jak przeziernośc wyszła świetna. Tak długo czekałam na tą dzidzię że niezależnie co by wskazały kolejne badania i tak urodzimy (tak postanowiliśmy z mężem). Natomiast mam przygotowanie merytoryczne w diagnozowaniu i rehabilitacji niemowląt cięzko zaburzonych dlatego jeżeli jest coś nie w porządku nie ma to dla mnie żadnego znaczenia.

Błonka - tak się chciałas rozpakowywać juz a tu przyszedł jeden skurcz i jednak lepiej w dwupaku zostać :))) Chyba żadna z nas pierworódek nie zdaje sobie spawy jaki ból i wysiłek nas czeka!!! w nagrodę za nasze oczekiwania na fasolki powinnyśmy rodzić bezboleśnie!!!!!!!!!

gryzon a ty sie boisz? :p
ja slyszalam ze im wiecej przepowiadaczy tym latwiejszy porod wiec mam nadzieje ze nie bedzie tak zle :)
zrobilam sobie maly spacerek i brzuch mi stwardnial ale juz przeszlo :) zjadlam troche porzeczek :) moze jakas kolacja hmmmmm

Kurczę Dziewczyny ja jestem nienormalna chyba .. Non stop czytam o wadach letalnych (tych śmiertelnych)
natknęłam się na wadę o nazwie anacefalia (bezmózgowie) i inne
i zaczynam sobie wkręcać ,że może moje dziecko ma którąś z tych wad i lekarz jej nie zauważył - wiem to mało prawdopodobne ,ale normalnie mam takiego stresa ,ze aż mi się ryczeć chce ..jeszcze natknęłam się na stronę ze zdjęciami tych dzieci z bezmózgowiem i je jak głupia oglądam :zawstydzona/y::no:

Ech ech kamii... Lepiej nie czytać takich rzeczy, bo to tylko niepotrzebny stres.
Co do badań prenatalnych to i usg i test podwójny jest na nfz, jeśli ma się odpowiednie skierowanie. Ja z racji tego, że Zuzia zmarła dostałam od mojego lekarza i przy pierwszym prenatalnym miałam od razu krew pobraną. Drugie prenatalne też ma być bezpłatne, nie wiem co z trzecim. Na pewno jednak nie decydowałabym się na punkcję pachnąca. Choć to znikome prawdopodobieństwo, ale jednak zawsze, że przy pobieraniu płynu mogą zakazić płyn owodniowy albo uszkodzić maluszka.
Błonka hmmmm w sumie ja też jechałam na czymś na wzór fenoterolu na skurcze, bo miałam je o wiele za wcześnie, więc moja macica tyle potrenowała, że przy porodzie nie miała problemów :-p
Kruszka powodzenia dla mamy. Na pewno będzie wszystko dobrze. A co do tego urlopu ojcowskiego/tacierzyńskiego (jak kto woli), to była u nas klientka i o tym mówiła. Więc od razu w neta i tu np. pisze: Tatusiowie dłużej z dzieckiem? – od 2013 roku zmiany w urlopach ojcowskich? :: Urlop Ojcowski 2012, wniosek o urlop ojcowski

reklama
Błonka pewnie że się boję, mam takie przeczucie że będę rodziła w wielkich bólach i mega długo.

Kamii - na pewno lekarz wykryłby tak poważne wady. A może zrób sobie usg u jeszcze jednego lekarza tak dla spokojnośći. Na pewno żaden lekarz nie odmówi jeżeli powiesz jak bardzo sie stresujesz.

Pachnąca
ja tez mierzyłam tepm około 7 rano zawsze (najgorzej było w weekend ale nastawiałam budzik a potem szłam spać dalej). Zawsze w pochwie zawsze tym samym termometrem i koniecznie rtęciowym. Nie ufam tym elektrycznym, np jak juz byłam w 8 tyg ciąży na rtęciowym miałam 37,3 czyli tak jak mam w ciąży cały czas a na elektronicznym było 36,6 - nowym dopiero rospakowanym ze sklepu.
W trakcie @ przez 3 dni nie mierzyłam. Zauważyłam że w okolicach owulacji temp wzrastała do 37 i wyżej. W dniu okresu spadała poniżej 37 i w ten sposób to kontrolowałam. A od kiedy jestem w ciąży cały czas 37,3 :)))))

Do góry