reklama

Co dalej z glutenem?

Temat na forum 'Żywienie dzieci - porady' rozpoczęty przez wika8, 13 Październik 2010.

  1. wika8

    wika8 Mamusia Igusia i Wojtusia

    Witam,

    jestem mamą 8-miesięcznego Igora. Od skończonego 5 miesiąca dodaje mu do 100 ml kaszki jaglanej bezglutenowej pół łyżeczki kaszki glutenowej. I moje pytanie brzmi: Czy mogę już podać Igorowi np. 100 ml kaszki glutenowej? Czy dalej mam go przyzwyczajać do glutenu? Dodam jeszcze, że do tej pory nie wystąpiły żadne niepokojące reakcje organizmu na gluten.

    Mam jeszcze wątpliwości co do jadłospisu Igora. Mały jest cały czas na piersi i jego menu wygląda tak:

    ok. 7.00- pierś
    ok. 10.15- 150 ml. kaszki bezmlecznej z dodatkiem pół słoiczka owoców
    ok. 13.30 - obiadek (ok. 150 ml)
    ok. 16.30 - mleko z piersi
    ok. 20.00- mleko z piersi

    W międzyczasie Igor memła chrupki kukurydziane, chlebek, dostaje raz jabłuszko, raz gruszkę, banana. Do picia dostaje tylko wodę. Żadne herbatki, soczki nie podchodzą mu.

    Niestety budzi się w nocy, ostatnio aż 3 razy (do tej pory tylko raz). I nie wiem teraz, czy może przez to że w dzień za mało je i nadrabia w nocy???

    Proszę mi powiedzieć, co ewentualnie mogłabym zmienić w jadłospisie mojego brzdąca.

    Pozdrawiam
     
  2. reklama
  3. Agnieszka Kozioł-Kozakowska

    Agnieszka Kozioł-Kozakowska Ekspert BB. Specjalista żywienia

    [FONT=&quot]Obecnie nie ma naukowych danych, które umożliwiałyby określenie dokładnego schematu wprowadzania glutenu do diety niemowlęcia. Aktualne zalecenia żywieniowe mówią o konieczności stopniowego wprowadzania glutenu bez sprecyzowania odstępów czasowych. W tym wieku jednak najczęściej mamy podają już kaszki glutenowe jeśli nie było niepokojących objawów.
    Synek je faktycznie zbyt mało, należałoby rozdzielić deserek owocowy od kaszki i wprowadzić jako oddzielny posiłek kaszkę mleczną np. ok godz. 10.00 a po obiedzie deserek.
    [/FONT]
     

Poleć forum