reklama

Co gotują wrześniowe mamusie

Temat na forum 'Dzieci urodzone we wrześniu 2015' rozpoczęty przez kaha91, 12 Maj 2015.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. kaha91

    kaha91 Fanka BB :)

    no więc jak w temacie ;) ja chętnie przygarnę przepisy na wszelkiego rodzaju zapiekanki do piekarnika:D ziemniaczane i makaronowe:)
     
  2. aneta1991

    aneta1991 Fanka BB :)

    kaha91 żadnego fajnego przepisu na zapiekanki nie mam, bo zazwyczaj daję to co mam pod ręką (brokuły, marchew, ziemniak/makaron, ser żółty, szparagi, kiełbasa/szynka/mięso mielone, cebula, pieczarki, papryka, pomidory z puszki) - oczywiście nie wszystko na raz, zależy od dnia :-)
    osobiście chciałam się pochwalić wygrzebanym przepisem na fajny, miękki schab :
    Składniki:

    • 4 kotlety ze schabu,
    • 5 -6 średnich marchewek,
    • 3 cebule,
    • 15 dag sera żółtego,
    • kilka łyżek majonezu,
    • sól, pieprz, wegeta

    Sposób przygotowania:

    1. Mięso opłukać, lekko rozbić, oprószyć z obu stron wegetą i pieprzem
    2. Marchewki obrać, pokroić w plasterki, cebulę pokroić w półtalarki.
    3. W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć plasterki z 4 marchewek i 2 cebul. Naczynia niczym nie smarujemy, nie podlewamy oliwą - z sera i majonezu wytopi się naprawdę sporo tłuszczu.
    4. Warzywa przykryć plastrami mięsa. Na nich rozłożyć pozostałe plasterki marchewki i cebuli. Oprószyć solą lub wegetą.
    5. Całość dania posypać startym żółtym serem, na wierzchu rozsmarować majonez
    6. Potrawę przykryć folią aluminiową.
    7. Wstawić do chłodnego piekarnika. Piec w 180 stopniach C przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać bez przykrycia kolejne pół godziny (ja, po zdjęciu folii, obłożyłam danie ćwiartkami ugotowanych ziemniaków, aby lekko się podpiekły).
    8. Podawać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, ryżem lub jako samodzielne danie z pieczywem.

    Sprawdzone wiele razy, robi się samo, a smakuje pyyyyyysznie ! Polecam :)
     
  3. reklama
  4. aneta1991

    aneta1991 Fanka BB :)

    Ps. Gdyby któraś z dziewczyn uwielbiała arbuzy to w Carrefour są po 2,99zł/kg. Ja właśnie swój kawałek skończyłam. Pyszota ! :-D:-);-):tak::-p:laugh2::happy:
     
  5. atagaa

    atagaa Fanka BB :)

    Aneta1991 - robi się samo, a gdyby tak jeszcze rzeczywiście ktoś zrobił i podał to o ile bardziej by smakowało :-)
    ja to ogólnie jestem na etapie fazy na frytki :rofl2: tak jak wcześniej były mi obojętne tak teraz mmm :-)
     
  6. Tulka

    Tulka Fanka BB :)

    Oooo na arbuza mam mega chęć od kilku dni, chyba zaraz gdzieś wyskoczę po kawałek. A tak naprawdę to nie mogę sie doczekać polskich truskawek. Już śnią mi się po nocach koktajle truskawkowe i biszkopt z galaretką:-D. A dziś u mnie na obiad botwinka, uwielbiam i czekam na nią zawsze cały rok:-)
     
  7. Anula09

    Anula09 Fanka BB :)

    Prosze o szybki przepis na sprawdzoną botwinkę bo marze o niej od kilku dni ;)
     
  8. kaha91

    kaha91 Fanka BB :)

    podbijam też chcę przepis na botwinkę!

    a mamuśki robicie niekiedy jakieś zapiekanki w piekarniku na bułkach? pieczarki-ser np. robicie z czymś jeszcze potrzebuje jakiegoś pomysłu na kolację :D
     
  9. atagaa

    atagaa Fanka BB :)

    nas ostatnio jak wzięło na zapiekanki to zrobiliśmy sobie bułki ala subway ... dodaliśmy sałatę lodową, oliwki, papryczki, ogórki kiszone i świeży, pomidorka, cebulę czerwoną, salami i do tego sosik - jogurt naturalny połączony z majonezem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi :p pychotka :D
    szukałam ostatnio gotowych zapiekanek na mieście ale Norwegia chyba ich nie zna bo nie znaleźliśmy ... a w Gdańsku co krok :p
     
  10. reklama
  11. Tulka

    Tulka Fanka BB :)

    Dziewczyny, najprostszy sposób na botwinkę jaki znam: wrzucam kawał mięsa do gara z wodą, dodaję 2 lub 3 marchewki. Doprowadzam do wrzenia. Jak się zagotuje wsypuję łychę vegety, kilka kulek angielskiego ziela i kilka laurowych listków. Gotuję na małym ogniu jakieś pół godziny (lub do miękkości mięsa). Myję dokładnie botwinkę i siekam na paski. Po pół godzinie wyjmuję marchewkę i kroję na talarki. Wrzucam botwinkę i pokrojoną marchewkę. Od razu doprawiam octem i cukrem, żeby nie stracić ładnego buraczkowego koloru. Gotuję 10-15 minut, żeby buraczki zmiękły. Dodaję do smaku jeszcze octu, cukru, vegety, pieprzu i maggi, żeby była taka, jak lubię. Na końcu dodaję śmietanki. Podaję z ziemniaczkami z masłem i koperkiem na oddzielnym talerzyku, do zupy dodaję jajko na twardo pokrojone w ćwiartki. Nie znam innego przepisu, ten jest najprostszy i mi smakuje:-D
     
  12. aneta1991

    aneta1991 Fanka BB :)

    Czy wrześniowe mamusie nie gotują ?? :( Coś nam wątek zamilkł ..
     
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum