reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Co polecacie dla maluszka?

Co do smoczka - będę używała, nawet jeden już zakupiłam :-D to moje pierwsze dzieciątko, ale jakoś po rozmowie z moją mamą doszłam do wniosku, że smoczek nie jest taki zły, tym bardziej, że piszecie, iż maluch może mi cały dzień na cycu wisieć - tego wolałabym uniknąć :confused2: co do pieluszek, raczej zainwestujemy w pampersy... Dopiero później w pieluszki wielorazowe, na samym początku wolę te jednorazowe, tym bardziej, że ich ceny na szczęście nie są już tak ogromne (pamiętam ceny pampersów, kiedy mój brat był niemowlakiem :eek: to był towar luksusowy....)

reklama
Dziewczyny, a jak się sprawy mają z pielęgnacją noworodka???
Do kąpieli płyn do kąpieli albo jakiś emolient. Ja zdecydowałam się na emolient, nie wiem może Oliatum, chociaż są tańsze np. ziajka.
A po kąpieli??? oliwka, balsam, krem, czy po emoliencie już nic??? Znalazłam coś takiego:
1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg
Do buzi krem ochronny tylko kiedy idziemy na spacer???
a maść na odparzenia np sudocrem za każdą zmianą pieluszki zapobiegawczo czy leczniczo?po umyciu oczywiście???

Co do proszku do prania, wczoraj oglądałam w makro i jest do wyboru lovela, dzidziuś, biały jeleń i jelp.
Najlepsze opinie zbiera dzidziuś.
Dodajecie do proszku vanisha? tego od bakterii???

http://www.mamazone.pl/artykuly/male-dziecko/niemowle/opieka-i-pielegnacja,,3.aspx jak dla mnie kopalnia wiedzy.Oprócz naszego forum

i jeszcze jedno nasunęło mi się pytanie?
Wiadomo, że każda gondolka wyposażona jest w materacyk, czy na ten materacyk jakaś pościel, czy może być wyścielona kocykiem i na kocyk bobasa? Jak praktykujecie?

Ostatnia edycja:
Ja od pierwszego dnia kapalam malego w oilatumie potem wcieralam w skore oliwke po calosci wlacznie z glowa.Po jakichs 2 m-cach kupilam plyn do kapieli od penathena i balsam po kapieli i tez jechalam po calosci wlacznie w wlosami.Maly nigdy niemial ciemieniuchy! a wloski nigdy nie byly przetluszczone.Do tej pory myjemy sie plynami penathena i balsamujemy choc juz nie po kazdej kapieli.
Grunt to zdrowy rozsadek!!
Jezeli chodzi o pupsko to nie smarowalam niczym oprocz balsamu do puki nic sie nie dzialo.Moj synek ma szlachetna pupke bo mozemy tylko pampersow uzywac na inne ma uczulenie i sie odparza.Na odparzenia najlepszy jest sudokrem chociaz trzeba uwazac bo strasznie wysusza skore...Smarowac tylko na chora skore.

Ostatnia edycja:
Kosmetyki do pielęgnacji mam obiecane od teściowej, która jest lekarzem - mają dojechać do mnie w przyszłą niedzielę, napiszę co dokładnie dostałam. Póki co, zostałam zaopatrzona w emulsję Atoperal Baby i Cetaphil. To pierwsze trzymam dla mojego maleństwa, Cetaphilu używam sama od dłuższego czasu (chyba już półtora roku będzie) - nie ma nic lepszego. Stosuję go zamiast balsamu po kąpieli i jako krem do twarzy na noc:tak: i w razie czego synka też będę nim smarowała :tak:

Oilatum do kąpieli jest bardzo dobry - wypróbowałam na sobie, myślę, że Mały też będzie w niego zaopatrzony. Przetestuję też kosmetyki z Musteli (są drogie, ale dostałam kilka próbek ostatnio podczas zakupów w aptece) - ciekawe, czy są aż tak dobre, jak wskazywałaby na to ich cena ;-)

Anik ja też dostanę kosmetyki od teściowej, więc narazie kupiłam tylko z musteli (oprócz kremów dla siebie) krem na odparzenia, mydełko i chusteczki do buźki. Resztę pewnie dostanę, więc cierpliwie czekam:) Zastanawiam się tylko, czy jak od początku używa się kosmetyków zalecanych do skóry bardzo suchej i atopowej (mam tu na myśli m.in. oilatum, emolium) to potem nie będzie problemu z "normalnymi" kosmetykami? Muszę zapytać o zdanie na ten temat teściowej.

Kurczę ja jakoś oliwki się boję, bo wiem, że są strasznie uczulające (sama byłam tego przykładem jakiś miesiąc temu). Miałam strasznie swędzące krostki i nie mogłam wytrzymać - nie wyobrażam sobie, żeby moją malutką miało tak swędzieć:/

annte
tesciowa mi wysle Aksamitne mleczko nawilzajace NIVEA BABY - tym bede smarowala po kapieli, Krem na kazda pogode NIVEA BABY - to jak wyjdziemy na podworko,
Lagodny szampon i plyn do kapieli 2 w 1 NIVEA BABY - a tym bede go myła.
sudocrem uzywałam przy Xav po kazdej zmianie pieluchy ale tym razem planuje go tylko uzyc w razie potrzeby.
proszek planowalam kupic non - bio ale chyba zdecyduje sie na normalny taki jaki my uzywamy, jesli bedzie mial uczulenie to dopiero kupimy specjalny proszek dla dziecka.
do wozka zawsze kladłam najpierw kocyk a potem dziecko.

Dila myślę, że nie powinno być problemu, bo one są lepsze od oliwki tym, że nie są tłuste, a nawilżają. No i są hypoalergiczne, ale faktycznie - podpytam teściową. Rozmawiałam z nią na temat chusteczek oczyszczających, powiedziała, że w razie czego zamiast nich można używać Cetaphilu emulsji... ale myślę, że takie chusteczki też się przydadzą (np. w podróży czy w gościach).

As, dzieki. Rozumiem, ze planujesz tylko kieszonki. Nie boisz sie, ze na poczatek beda za duze, choc sa niby jednorozmiarowe? Wczoraj jeszcze szperalam i chyba jednak kupie wszystko w AU. Cenowo troszke drozej, ale nie sa to jakiej kosmiczne sumy, a przesylka swoje kosztuje i jeszcze musze komus nia zawracac glowe.

As, dzieki. Rozumiem, ze planujesz tylko kieszonki. Nie boisz sie, ze na poczatek beda za duze, choc sa niby jednorozmiarowe? Wczoraj jeszcze szperalam i chyba jednak kupie wszystko w AU. Cenowo troszke drozej, ale nie sa to jakiej kosmiczne sumy, a przesylka swoje kosztuje i jeszcze musze komus nia zawracac glowe.
Wikasik te pieluszki Alva można na takie malutkie spiąć ,że nawet na wcześniaka będą dobre.
Ten facet z allegro ,co ja zamawiałam wysyła również paczki za granicę .
Może u niego spróbuj zamówić .
Dostałam jeszcze gratis worek do prania kieszonek .;-):-):-)
PIELUCHY PIELUSZKI WIELORAZOWE ALVA DODATKOWE NAPY (2107855370) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

reklama
Dzieki As, juz sama nie wiem. Jakos nie umiem sobie do konca wyobrazic tego pospinania - musze potestowac z ta jedna pieluszka, ktora juz mam. Przewaznie ludzie pisza, ze kieszonki to tak od 4kg, nie wiem, ile moje dziecko bedzie mialo, ale zakladam, ze mniej, dlatego myslalam, zeby na poczatek wziac malutkie otulacze i formowanki/prefoldy/tetre, a potem na kieszonki sie przerzucic.

Do góry