reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Co polecacie dla maluszka?

As ja mam wielką prośbę, mogłabyś upiąc taka pieluszkę na mini i pokazac nam tu fotkę? Bo ja upinam ale jakos kosmicznie mi to wygląda, moze przedobrzyłam albo tylko mi sie wydaje
i jeszcze powiedz mi ile zaplanowąlas na początek pieluszek a ile wkładów?

reklama
As ja mam wielką prośbę, mogłabyś upiąc taka pieluszkę na mini i pokazac nam tu fotkę? Bo ja upinam ale jakos kosmicznie mi to wygląda, moze przedobrzyłam albo tylko mi sie wydaje
i jeszcze powiedz mi ile zaplanowąlas na początek pieluszek a ile wkładów?
Jasne ,że mogę spiąć na mini i zrobić fotki ,ale to jutro ,bo dziś D. Kubusia w sypialni usypia teraz ,więc ja się na chwilę jeszcze do kompa ewakuowałam. :-D:-D
Kupiłam 20 kieszonek w tym 5 MINKEE i 15 ALVA ,do tego mam 25 wkładek i uważam ,że spokojnie mi wystarczy .
W razie czego zawsze się można tetrą ratować ,a tej też muszę kupić z 10 -15 sztuk i full.;-)
A jakie Ty masz te kieszonki?
Jaka firma i czy mają dodatkowe napki między napkami tymi na górze?

Prawde mowiac wymienianie tylko wkladu w pieluszce-kieszonce jest jak zostawianie pampersa na kilka "sikow". Jakos mi ta opcja nie lezy... Owszem - pupa ma sucho, ale to tylko uczycie, a mocz i tak sie styka z pupcia. Po przeczytaniu masy roznych opinii, zdecydowalam sie na Essentials Pack BUNDLE DEAL SALE (Newborn) - to wychodzi razem z praniem cena tanszych jednorazowek na pierwsze 3 miesiace. A potem zobacze, czy dokupic takie same kolejne rozmiary, czy kieszonki, czy skule glowe i przejde na jednorazowki ;)

Ostatnia edycja:
As 25 dodatkowo do tych które są w komplecie?
a mam Alva zdaje się
o te PIELUCHY PIELUSZKI WIELORAZOWE ALVA DODATKOWE NAPY (2005392873) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
tylko patrze, ze te moje nie maja naszytej metki :sorry2: jakies podróby kupilam czy co?
a czym właściwie minke różnia się od alvy?

edit; wikasik, bo pampki sa na kilka sików. Jak dziekco siknie w pampersa to nie czuje, mozesz nawet takiego pampka przyłożyć sobie do policzka i tez nie poczujesz. Siknie kilka razy i zmieniasz. Maluszki sikają wiele razy po troszku

Ostatnia edycja:
Prawde mowiac wymienianie tylko wkladu w pieluszce-kieszonce jest jak zostawianie pampersa na kilka "sikow". Jakos mi ta opcja nie lezy... Owszem - pupa ma sucho, ale to tylko uczycie, a mocz i tak sie styka z pupcia. Po przeczytaniu masy roznych opinii, zdecydowalam sie na Essentials Pack BUNDLE DEAL SALE (Newborn) - to wychodzi razem z praniem cena tanszych jednorazowek na pierwsze 3 miesiace. A potem zobacze, czy dokupic takie same kolejne rozmiary, czy kieszonki, czy skule glowe i przejde na jednorazowki ;)
Dokładnie tak jest ,że pampers jest na kilka razy ,a nie na raz .
Noworodek potrafi sikać nawet co 15 -20 minut i praktycznie musiałabyś za każdym razem zmieniać pampersa ,a nawet tego nie wyczujesz ,bo noworedek sika malutko .
Te pieluszki ,które tu pokazałaś to nie pampersy tylko otulacze .
Różnią się tym ,że te rzeczywiście trzeba zmieniać naokrągło ,bo tu jest kontakt moczu ze skórą .
Dlatego ja się na nie nie zdecydowałam .
Do tych otulaczy dla noworodka w zupełności wystarczy dobra tetra ,nawet nie musisz kupować pieluch z mikrofibry czy tych formowanych .

As 25 dodatkowo do tych które są w komplecie?
a mam Alva zdaje się
o te PIELUCHY PIELUSZKI WIELORAZOWE ALVA DODATKOWE NAPY (2005392873) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
tylko patrze, ze te moje nie maja naszytej metki :sorry2: jakies podróby kupilam czy co?
a czym właściwie minke różnia się od alvy?

edit; wikasik, bo pampki sa na kilka sików. Jak dziekco siknie w pampersa to nie czuje, mozesz nawet takiego pampka przyłożyć sobie do policzka i tez nie poczujesz. Siknie kilka razy i zmieniasz. Maluszki sikają wiele razy po troszku
Kupowałam u tego samego allegrowicza co Ty .
Różnica między Minkee i Alva jest taka:
Minkee są pluszowe i mają po 2 wkładki ,a Alva są z materiału ,mają 1 wkładkę ,ale dodatkowe napki przy nóżkach i na brzuszku ,co czyni je bardziej dopasowanymi do dziecka .
Obie pieluszki mają działanie pełne chłonności pampersa na około 3 godziny .
Jak chcesz dłużej lub na noc dla starszego dziecka to po prostu dajesz 2 wkładki do środka i masz podwójną chłonność .;-)
Mam w sumie wszystkich wkładek 25 -nie dokupowałam oddzielnie ,bo uważam ,że one tak szybko schną ,że jeszcze i z tych zapas będzie .;-)

aha no tak.
Cóż nie łudze się,z e moje dzieko będzie przesypiac cąle noce :-) wiec na te 2-3 godizny to tak samo jak w dzien. Musze dokupc tych pieluch ale chyba sie wstrzymam do becikowego :-)

Tak przy okazji link do watku o pieluchach wielorazowych: https://www.babyboom.pl/forum/pielegnacja-f310/pieluchy-wielorazowe-19626/
As, w tym komplecie jest wszystko - otulacze + prefoldy i kupkowe papierki. Do suchej pupy moge dodac wkladke z mikropolaru i bedzie identyczny efekt jak w kieszonce.
Zreszta chyba za wczesnie na licytacje i przekonywanie do swoich opcji - zadna z nas nie uzywala jeszcze wielorazowek :p To tez wplywa na moja decyzje, zeby zaczac od tanszej opcji niz kieszonki, poza tym jednorozmiarowki to super pomysl, ale roznie z tym bywa, jak czytam w wielu opiniach. Czesto najmniejsze maluszki topia sie w nich i dopiero kolo 4-4.5kg jest lepiej.
Dobrze, ze wybieramy rozne opcje, bedzie co porownywac za pare miesiecy :)

Tak przy okazji link do watku o pieluchach wielorazowych: https://www.babyboom.pl/forum/pielegnacja-f310/pieluchy-wielorazowe-19626/
As, w tym komplecie jest wszystko - otulacze + prefoldy i kupkowe papierki. Do suchej pupy moge dodac wkladke z mikropolaru i bedzie identyczny efekt jak w kieszonce.
Zreszta chyba za wczesnie na licytacje i przekonywanie do swoich opcji - zadna z nas nie uzywala jeszcze wielorazowek :p To tez wplywa na moja decyzje, zeby zaczac od tanszej opcji niz kieszonki, poza tym jednorozmiarowki to super pomysl, ale roznie z tym bywa, jak czytam w wielu opiniach. Czesto najmniejsze maluszki topia sie w nich i dopiero kolo 4-4.5kg jest lepiej.
Dobrze, ze wybieramy rozne opcje, bedzie co porownywac za pare miesiecy :)
No widzisz ...
Dla mnie otulacz i tetra lub pieluszka formowana to nie to samo co kieszonka ...:no:
Powód jest prosty .
W tetrze i pieluszce formowanej moczy się całość czyli nie tylko jak w przypadku kieszonki wkład między nóżkami .
Co za tym idzie?
Papierek lub wkład sucha pielucha nie zdaje egzaminu przy większym przemoczeniu ,bo dziecko jednak bokami ma kontakt z pieluszką i jest narażone na uczucie mokrego .
Po za tym obydwoje moich szkrabów miało uczulenie na tetrę ,więc bankrutowałam wtedy na pampersy ...
Teraz pampersy już są bardziej w przystępnej cenie i mogłabym w sumie sobie spokojnie na nie znów pozwolić ,ale teraz stawiam na zdrowie i komfort dla malucha i dlatego kieszonki.
Wszędzie na forach piszą ,że na spacer ,do snu i na dłuższe przebywanie dziecka w pieluszce to właśnie najlepsze są kieszonki .
A tetra czy formowane to do poleżenia i przebywania w domu .
Bez sensu więc wydawać podwójnie pieniądze moim zdaniem ,kupując i to i to ....
;-):-):-)
Wklejam fotki upiętej pieluszki Alva na rozmiar XS czyli mini mini (wcześniak lub bardzo chudziutki noworodek)
i na noworodek klasyczny rozmiar S

Załączniki

• IMG_0190.jpg
    IMG_0190.jpg
    14,9 KB · Wyświetleń: 103
  • IMG_0189.jpg
    IMG_0189.jpg
    16,2 KB · Wyświetleń: 99
Dziękuje bardzo!
Przetrenwalam i juz wiem na czym polegał mój bład a mianowicie najpierw wlożyłam wkłąd a póxniej zapinałam - błąd. As mi poradziala bym najpierw zapięła poziome napy a później wlozyła wkład i faktycznie pielucha przestała wyglądac kosmicznie :-)

reklama
Dziękuje bardzo!
Przetrenwalam i juz wiem na czym polegał mój bład a mianowicie najpierw wlożyłam wkłąd a póxniej zapinałam - błąd. As mi poradziala bym najpierw zapięła poziome napy a później wlozyła wkład i faktycznie pielucha przestała wyglądac kosmicznie :-)
Cieszę się ,że mogłam pomóc .;-):-):-)

Do góry