reklama

cos pysznego zjadla(by)m.....

Temat na forum 'Dzieci urodzone we wrześniu 2008' rozpoczęty przez onna, 5 Luty 2008.

  1. onna

    onna Fanka BB :)

    tadam!!!!
    niniejszym inauguruję nowy wątek kulinarny.Szczerze mówiąc w zamyśle miałam dzielenie się pomysłami na komponowanie diety, tak żeby była ona zdrowa, np przegląda przez posiłki całego dnia (mobilizujące, żeby nie opychać się;) )
    Idąc za Waszymi podpowiedziami proponuję zamieszczać tu przepisy na dobre i zdrowe jedzonko (czasem szybkie, bo jak ktos nie może patrzeć na kuchnię, albo sił nie ma...) Ale - dla zbliżenia się do zamiarów moich proszę kto tylko może spróbowac odnaleźć jakie witaminki, minerałki i inne są w podawanych potrawach, (tudzież inne ich walory, np "na zachciankę" ;-), zgoda? Ja na przykład potrzebuję takiej mobilizacji, żeby pilnowac co i jak jem, co powinnam jeśc i jakoś czuwać nad moją dietką :0
    a teraz czekamy na przepisy,które czekały na nas :tak:
     
  2. ewa_ll

    ewa_ll Mama Julci i Oleńki-:)

    ok to ja pierwsza

    moje codzienne śnaidaniowe/kolacyjne sałatki:

    pierwsza:
    1/4 kapusty pekińskiej
    1 pomidorek bez skórki
    1/2 ogórka zielonego
    pół papryki (jak akurat mam)
    troszkę kukurydzy z puszki
    koperek suszony

    wszystko drobno kroję, rzucam do miski, dodaje ze 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę pieprzu, soli, bazylii, ziół prowensalskich i wuala - pyszna porcja witaminek gotowa:tak::tak:

    druga:
    2 pomidorki bez skórki
    ser mozarella
    czarne oliwki

    kroje w kostkę pomidorki i mozarelle, dodaje oliwki (przekrojone na pół), wsypuje łyżeczkę bazylii, trochę oliwy z oliwek i pieprzu - gotowe!!! pychota:tak: ulubiona sałatka mojej córci:-)
     
  3. reklama
  4. onna

    onna Fanka BB :)

    brzmi pysznie... szkoda że dziś już nie zrobię takiej sałateczki. Ostatnio z bardziej wyszukanych dan robiłam naleśniczki ze szpinakiem. Ale Wy to chyba macie zdłości na smą myśl o szpinaku???
     
  5. inkainka

    inkainka Wrześniowe mamy'08

    szpinak mniam! ja mam wogole jakies zapotrzebowanie na zielone ostatnio!raz zjadlam cala torebke 750g mrozonego szpinaku a dzien bez salaty jest dniem straconym.tez jestem fanka salatek takich jak ewa mozna wymieszac wszystko !i z utesknieniem czekam na nowalijki jakies nie pryskane ;-).
    a dzis zrobilam bardzo szybkie szwedzkie ciasto czekoladowe naladowane tym czego nie wolno ale co tam raz na czas mozna!!
    3jaja miksujemy z ok 300g cukru(uwaga slodkie!) +lyzeczka cukru waniliowego,225g margaryny topimy i studzimy,do jaj dodajemy 150g maki 7 lyzek kakao i na koniec tluszcz tortownica 24cm pikarnik 225 stopni ok 25 minut.nie wyrasta duze ale w srodku jest mokre ma sie wrazenie ze zakalec ale jesli ktos lubi slodkie to polecam!
     
  6. Kkasiulka

    Kkasiulka Wrześniowe mamy'08

    Szpinak...ble....!! :eek::baffled::no: Jak lubie jeść, to szpinak należy do rzeczy których nie potrafię przełknąć - a są tylko 3 takie rzeczy: wspomniany szpinak (wielu próbowało, na wiele sposobób podać, fuj!), oliwki i ser feta....Wszystko inne połykam ;)

    W ciąży bardzo potrzebuję zup - najlepiej takich konkretnych, ogórkowej, pomidorowej, kapuściak, no i pieczarkowa, a nade wszystko rosołek....mniam!

    I wiecie czego mi się chce od kilku dni? Babeczek magdalenek...mmmm....mniam! A nigdzie u mnie w sklepie nie ma :no::-(

    Mama usilnie chce mnie karmić sałatkami takimi jak ewa proponuje, z kapusty pekińskiej, ale cos mi nie podchodzi....no zjem...tak do obiadku, ale na tym koniec.

    A ciasto od inki brzmi pyyyyyszniutko!! :-)
     
  7. wiewio

    wiewio Fanka BB :)

    Ja mam przestraszną ochotę na wszelkie słodkości i zupki mleczne.... Co się ze mną dzieje? ;-)
     
  8. inkainka

    inkainka Wrześniowe mamy'08

    wiewo-moze ty w ciazy jestes hihi.
    ja wlasciwie nie mam smakow na nic konkretnego moze w polsce mi przyjdzie apetyt bo szwedzkie jedzenie juz mi sie znudzilo.
     
  9. aqua1-23

    aqua1-23 Mama Marcowa 06` Wrześniowe mamy'08

    Ewa - zrobiłam Twoją sałatke - jak dla mnie superrrrr - uwielbiam ser, pomidory i oliwki - mniammmm szybko i pysznie
     
  10. reklama
  11. isunia

    isunia Fanka BB :)

    obiecana rybka zapiekana w piekarniku

    kilka filetow rybnych (ja biore mrozonki, tylko trzeba dobrze z wody odsaczyc, najlepiej na papierze papierowym)
    smietane mieszamy z przyprawa do ryb KAMIS - ilosc zalezy jak kto przyprawione lubi, ja sypie gora dwie lyzeczki - choc bardziej na oko daje ;-)
    do smietany dodajemy z jedna, dwie lyzki maki i rozbijamy tak zeby calosc dosc gesta byla (ja wczoraj z racji przeziebienia dodalam kilka zabkow rozgniecionego czosnku)

    ukladamy rybe w naczyniu zaroodpornym (ja ja wczoraj posypalam bulka tarka - co by reszte tej wody wchlonela) i zalewamy smietana choc bardziej to wyglada na smarowanie - sos smietanowy jest dosc gesty

    to jest wersja podstawa do zapiekanki czesto dodaje jakies warzywa (nie wszyskie naraz oczywiscie choc tez mozna pewno): por, cebule, czosnek, brokuly, kukurydze, seler, marchewke, pieczarki itp

    wstawiamy do piekarnika na jakies 180 stp C na okolo godzine - trzeba pilnowac, ja wiekszosc potraw gotuje na oko wiec ciezko mi napisac dokladnie :zawstydzona/y: sorki
    aha i tej rybki nie przykrywamy, zacznie puszczac wode i bedzie mocno wodnista ;-)
     
  12. ewa_ll

    ewa_ll Mama Julci i Oleńki-:)

    isuniu- dziękuje za przepis!!! brzmi baaardzo pysznie -w piątek wypróbuje:tak:
     

Poleć forum