reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Cukrzyca ciążowa – problem z cukrem na czczo

Kitka1111

Początkująca w BB
Hej dziewczyny,
czy któraś z Was też ma problem z cukrem na czczo?
U mnie od kilku dni wyniki to 99–100 mg/dl i już zaczynam się stresować, bo w ciągu dnia cukry są ładne, a ten poranny uparcie wysoki…

Jem naprawdę bardzo zdrowo – niskowęglowodanowo, zero białego chleba, bułek, mąki, ryżu, makaronu, słodyczy czy napojów słodzonych.

Macie może jakieś sprawdzone sposoby na obniżenie cukru na czczo?
Czy to możliwe, że nie da się go opanować dietą i wtedy diabetolog przepisuje insulinę?
Jak to wygląda – kiedy ją wprowadzają i jak się ją podaje?

Np. dziś rano na czczo 100
Śniadanie ,( kromka chleba żytniego, bzik ( ser biały z jajkami awokado cebulką szczypiorkiem ) 300 g pół pomidora, plaster sera żółtego

Cukier po 1h 134
Po 2h 102

Bardzo mnie to martwi, bo naprawdę się staram i pilnuję diety, a czuję się trochę bezradna 😔
Chętnie poczytam, co u Was się sprawdzało, co jadłyście, a mimo to cukry były dobre.

reklama
O której jesz ostatni posiłek ? Ja jadłam tak ok 21 lub po. Kanapka z jajkiem albo jogurt naturalny.
Miałam cukrzycę stwierdzoną od 13tc a insulina wjechała w 25tc
Dużo ruchu, spacery i woda

Ja po prostu mam taki "urok" że mimo że cukry w ciągu dnia lepsze niż być powinny to rano zawsze lekko podwyższone. Wlasnie w granicach do 100. U mnie pomogła ostatecznie insulina bo ani dieta ani spożywanie ogromnych ilości płynów nic nie zmieniły. Warto spożywać mała drugą kolację przed snem, coś lekkiego, np. jogurt naturalny i przede wszystkim pic dużo płynów. Trzymam kciuki! :)

Hej dziewczyny,
U mnie od kilku dni wyniki to 99–100 mg/dl i już zaczynam się stresować, bo w ciągu dnia cukry są ładne, a ten poranny uparcie wysoki…

Jem naprawdę bardzo zdrowo – niskowęglowodanowo, zero białego chleba, bułek, mąki, ryżu, makaronu, słodyczy czy napojów słodzonych.

Czy to możliwe, że nie da się go opanować dietą i wtedy diabetolog przepisuje insulinę?

Śniadanie ,( kromka chleba żytniego, bzik ( ser biały z jajkami awokado cebulką szczypiorkiem ) 300 g pół pomidora, plaster sera żółtego

Cukier po 1h 134
Po 2h 102

Bardzo mnie to martwi, bo naprawdę się staram i pilnuję diety, a czuję się trochę bezradna 😔
Chętnie poczytam, co u Was się sprawdzało, co jadłyście, a mimo to cukry były dobre.
Spróbuj skrócić nocną przerwę do 8 h chyba że już taka masz to do 7-6

Hej dziewczyny,

Cukier po 1h 134
Po 2h 102

Ja musze jeść ok 23. Inaczej nawet o 10 większe na czczo. Mam już insulinę na noc (na czczo niższe) i do kolacji bo po niej też mi wyskakuje.
Makarony pełnoziarniste możesz jeść. Wiadomo, nie pół kg ale w rozsądnych ilościach.

W którym tygodniu jesteś?
Po 30 tygodniu cukry mogą wariować bardziej niż do tej pory.
Byłam na insulinie na noc, po 30 tygodniu zaczęły się wariacje, a po 36 wszystko się stabilizowało i schodziłam z ilości jednostek na noc, z 14 zeszłam do 2
Jedz ostatnio posiłek o 21-22 oczywiście zgodny z dietą.
Spokojny sen ma duży wpływ na cukier rano.
Mi po każdej źle przespanej nocy wywalało, a jak dobrze spałam było ok.
Nawadniaj organizm, jeśli masz wątpliwości konsultuj z lekarzem.

Jestem dopiero w 24 Tc, bardzo Wam dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Zastosuje się do rad może to pomoże.

Jestem dopiero w 24 Tc, bardzo Wam dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Zastosuje się do rad może to pomoże.
Ja mam insulinę na noc w tej ciąży jakoś od 10tc. W pierwszej udało się dietą, w drugiej gdzieś w połowie insulina weszła. U mnie cukrzyca się kończy po porodzie. Spokojnie. Będzie dobrze 😌

reklama
Hej dziewczyny,

Cukier po 1h 134
Po 2h 102

Ja tak miałam i dostałam insulinę.

Do góry