Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Bo kto nie ma w głowie ten ma w nogachHej dziewczyny
Ja właśnie po zakupach,ale oczywiście zapomniałam paru rzeczy i muszę lecieć drugi raz![]()
Nieee :/ kurna sama byłam ciekawa co u Ciebie siedziDziewczyny szkoda gadać pierwszy raz taka sytuacja że usg pojechalo na przegląd więc nadal nie wiem jaka płeć masakra jakas))) chtna dowiem się na porodówce dopiero hehehhe
![]()
Nie slyszalam o tym ale zapytam mojej endokrynolog dzieki za informacje!Ja na poczatku ciazy mialam tsh 3,20 potem zbilam do 2,10 a teraz mam 0,5.Najwazniejsze jest branie tyroksyny na poczatku dopoki dziecku nie wyksztalci sie tarczyca i samo nie zacznie wytwarzac hormonu.Odebrałam wyniki TSH - 2,5... niedużo spadło (było 3,15 a norma dla kobiet w ciąży to 2,35). Lekarz zwiększył mi dawkę leku z 50 g do 75 g... po usg tarczycy okazało się że mam guzek 7 mm. Na razie nie groźny, ale po porodzie trzeba będzie zrobić biopsję.
Pierwszy raz w ogóle trafiłam na takiego szczegółowego i dociekliwego endokrynologa. Siedziałam u niego prawie godzinę, dokładnie omawialiśmy moje wszystkie wyniki, historię chorób i wyobraźcie sobie, że jedną z przyczyn mojego szybkiego nabierania wagi przed ciążą mogła być choroba autoimmulogiczna, która z kolei wywołała stan zapalny tarczycy. Ta choroba mogła wziąć się z bardzo dużego stresu po śmierci bliskiej mi osoby (1,5 roku temu). W szoku byłam...
Poprzedni lekarz u ktorego byłam miesiąc temu nic nie widział na usg i stwierdził, że taki poziom TSH (miałam 3,15) jest niegroźny. A figa... nieleczona tarczyca w ciąży może skutkować utratą ciąży i gdybym wtedy nie dostałam leku teraz miałabym ponad 6-7..
A i jeszcze jedna sprawa ważna dla dziewczynek tarczycowych.. w okolicach 20 tc lekarz kazał mi zrobić badania TRAb, ponieważ choroba matki może wpływać na rozwój dziecka i spowodować u niego problemy z tarczycą. Tak więc dziewczynki, które leczą wysokie TSh popytajcie swoich lekarzy o badania na przeciwciała TRAb.
Nie slyszalam o tym ale zapytam mojej endokrynolog dzieki za informacje!Ja na poczatku ciazy mialam tsh 3,20 potem zbilam do 2,10 a teraz mam 0,5.Najwazniejsze jest branie tyroksyny na poczatku dopoki dziecku nie wyksztalci sie tarczyca i samo nie zacznie wytwarzac hormonu.