reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Czerwcowe mamy 2026

Jestem już po, trafiłam na genialną lekarkę, która tak o mnie zadbała na tych prenatalnych, że stres od razu minął po przekroczeniu drzwi. A więc tak, ciąża wyszła starsza niż jest, miałam 12+1, a jest 12+5tc. Na 70% będzie dziewczynka, ale nie dało się dobrze zobrazować. Skakała jak szalona w brzuchu, lekarka się śmiała, że na zabawy ją akurat wzięło. Wstępnie niskie ryzyka Downa itp, ale wyszedł mi bardzo wysoki - stan przedrzucawkowy, bo mam wysokie ciśnienie, wysoka waga(ok.95kg)+ wiek(29). Pojechałam po badaniu do diagnostyki, żeby mi pobrali badanie krwi, około tydzień i dostanę całe zestawienie. Jeśli okaże się, że stan przedrzucawkowy dalej będzie wysoki to mam zacząć przyjmować acard. Nie nakręcam się, nie mam zamiaru się zamartwiać na zapas i czytać, bo tak jak uznałam wcześniej stres nie jest mi dodatkowo potrzebny i będę się już tylko cieszyć tym stanem. Dziękuję za trzymanie kciuków! Życzę wam udanych przyszłych wizyt i prenatalnych. :)

reklama
Jestem już po, trafiłam na genialną lekarkę, która tak o mnie zadbała na tych prenatalnych, że stres od razu minął po przekroczeniu drzwi. A więc tak, ciąża wyszła starsza niż jest, miałam 12+1, a jest 12+5tc. Na 70% będzie dziewczynka, ale nie dało się dobrze zobrazować. Skakała jak szalona w brzuchu, lekarka się śmiała, że na zabawy ją akurat wzięło. Wstępnie niskie ryzyka Downa itp, ale wyszedł mi bardzo wysoki - stan przedrzucawkowy, bo mam wysokie ciśnienie, wysoka waga(ok.95kg)+ wiek(29). Pojechałam po badaniu do diagnostyki, żeby mi pobrali badanie krwi, około tydzień i dostanę całe zestawienie. Jeśli okaże się, że stan przedrzucawkowy dalej będzie wysoki to mam zacząć przyjmować acard. Nie nakręcam się, nie mam zamiaru się zamartwiać na zapas i czytać, bo tak jak uznałam wcześniej stres nie jest mi dodatkowo potrzebny i będę się już tylko cieszyć tym stanem. Dziękuję za trzymanie kciuków! Życzę wam udanych przyszłych wizyt i prenatalnych. :)
A jakie masz ciśnienie?

super, że z bobasem w porządku. dbaj o siebie :* miejmy nadzieję, że to ciśnienie to z emocji w gabinetach. sprawdzaj w domu! :)

Nie mam żadnej kartki aktualnie, tylko zdjęcia USG, ale mówiła, że wysokie i sprawdzała 3 razy na lewej i prawej ręce. Na swoich wizytach też mam wysokie, ale moja główna lekarka zawsze mówi, że to pewnie przez stres. Mam kupić cisniomierz i mierzyć sobie w domu dwa razy dziennie.
Ja np mam zawsze nadcisnienie wysok9e na wizytach:) dlatego lekarka każe mi w domu mierzyć i zapisywać i pokazywać na wizycie bo mowi że po co mam brac leki na nadcisnienie skoro go tak naprawdę nie mam.

U mnie po wizycie ok. Ciąża o tydzień starsza. Kiedy ginekolożka robiła sesje zdjęciową bobasowi to zauważyłam coś między nogami. Pytam czy już może powiedzieć jaka płeć, mówi, że zwykle się tak wcześnie nie mówi, ale wyrostek jest dość duży i dąży do siusiaka 🤭🤭🤭 teraz byle do prenatalnych

dzięki dziewczyny 😘 zostałam w domu i czekam na wizytę jutro rano. trzymajcie proszę kciuki ❤️ nie powtórzyło się, czuję jedynie lekkie napięcie w podbrzuszu, ale nie wiem na ile to moje standardowe uczucie związane z więzadłami, a na ile stres, albo coś jeszcze innego. w każdym razie to nie ból, napisałam też smsa do mojej lekarki i dzwoniła żeby czekać spokojnie do jutra jak tak szybko samo się wyciszyło.
Trzymam kciuki ❤️

Nie mam żadnej kartki aktualnie, tylko zdjęcia USG, ale mówiła, że wysokie i sprawdzała 3 razy na lewej i prawej ręce. Na swoich wizytach też mam wysokie, ale moja główna lekarka zawsze mówi, że to pewnie przez stres. Mam kupić cisniomierz i mierzyć sobie w domu dwa razy dziennie.
Ja od założenia karty ciąży mam mierzyć ciśnienie 2 razy dziennie. Zawsze, od wielu lat, w gabinetach mam rzędu 140/95 (pielęgniarki nie chciały mnie wypuszczać bez konsultacji z lekarzem). W domu idealnie, zwykle 110/75. Teraz pożyczyłam nawet ciśnieniomierz od znajomej i mierzyłam przez 2 tygodnie na dwóch urządzeniach, żeby nie było, że to sprzęt trefny się trafił.
Trzymam kciuki, żeby u Ciebie było ok!

reklama
Do góry