Cześć dziewczyny wpadłam na chwilkę, ostatnio pytałyście jak Wiki....ehhhh nie mam dobrych wieści

W piątek miałą operację, niby ok ale w straciła bardzo dużo krwi....w sobotę rano zagrożenie życia następna operacja....no i niestety dzisiaj dostała wylew helikopter z Zakopannego przetransportował ją do Krakowa operacja już powinna się zakończyć...nie mam żadnych wieści, życie u nas nie idzie naprzód żyjemy z godziny na godzine...proszę pomódlcie się za Wikunię!!!!Jest mi strasznie ciężko, oczy zapuchnięte od płaczu...zadaję sobie pytanie dlaczego ona musi tak cierpieć....
Wiktoria Surowiec ur. 11.12.2003r.
Dziewczynka urodziła się w 39 tygodniu ciąży z otwartą przepukliną oponowo - rdzeniową. Z powodu zagrażającej zamartwicy płodu niezbędne było przeprowadzenie cesarskiego cięcia. Po trzech godzinach została odwieziona do Wrocławskiego szpitala na oddział chirurgii dziecięcej, gdzie w pierwszej dobie życia została poddana operacji. Ze względu na narastające wodogłowie założono drenaż komorowo otrzewnowy. Przebyła ropne zapalenie opon mózgowo- rdzeniowych. Była wielokrotnie operowana, a po czwartej operacji nastąpiła niewydolność oddechowa , która była zdiagnozowana jako wiotkość krtani. Z powodu zapadającej się klatki piersiowej i nawracających się infekcji górnych dróg oddechowych dziecko zostało przyjęte do Poznańskiego Szpitala Dziecięcego na Oddział Laryngologii. Tam po wykonaniu badań fiberolaryngotracheoscopia i directoscopia kleinsassera – stwierdzono pośrednie ustawienie fałd głosowych, które nie poruszają się w czasie oddychania. 12.05.2004r. założono tracheotomie, dziecko nie wydawało żadnych dźwięków. Po okresie około pół roku zaczęła wypowiadać pierwsze słowa. 20.02.2006r. podjęto próbę dekaniulacji, która się powiodła. W tej chwili dziewczynka rozwija się prawidłowo intelektualnie i manualnie, jednak potrzebna jest jej dalsza intensywna rehabilitacja pod kątem wzmocnienia mięśni kończyn dolnych i kręgosłupa. Wada, z którą urodziła się Wiktoria spowodowała porażenie pęcherza (pęcherz neurogenny). Dziecko jest cewnikowane co 3 godz. i wymaga stałej opieki. W przeciągu ok.
3 lat Wiktoria będzie poddana poważnej operacji chirurgicznej, która będzie miała na celu ułatwienie jej załatwiania potrzeb fizjologicznych.