Dziewczyny, ale to, że dziecko rozwija się skokowo nie ma nic wspólnego z nieharmonijnym rozwojem, bo przecież mi nie o to chodzi żeby dziecko się naraz we wszystkim rozwinęło lecz o to by każda sfera szła do przodu (skokami właśnie) . A u Miesia w motoryce dużej za dużo braków jednak. Klepałam, to na studiach. Pierwsze co ocenia psycholog badając rozwój dziecka, to właśnie to czy rozwija się harmonijnie czy nie... To ma szalone znaczenie, bo nieharmonijny rozwój często jest pierwszym sygnałem poważnych nieprawidłowości...
zaburzenia rozwoju psychoruchowego mogą wynikać ze zmian w centralnym ukł. nerwowym, wolę niczego nie zbagatelizować, w sytuacji kiedy dziecko rozwija się wolniej niż rówieśnicy konieczne jest zbadanie podst. odruchów np a ja lekarzem nie jestem, wolę iść do specjalisty. Na szczęście p. doktor powiedziała, że Mieszko rozwija się wolniej ( tylko jeżeli chodzi o motorykę dużą) ale w normie. Mamy wykonywać kilka ćw. i spokojnie czekać

Za to jest b. społeczny, bystry i sprawny jeżeli chodzi o manipulację dłońmi. Motoryka duża opóźniona prawdopodobnie przez anemię. Czyli moja diagnoza się potwierdziła:-) Wysłałaby go na reh. ale za dużo już Mały miał interwencji medycznych, więc doszłyśmy do wniosku, że poradzę sobie sama z nim i będziemy sobie ćwiczyć i stymulować Miesia:-)
Teraz poczytam chwilkę co u Was w końcu, bo M. przejął Mieszka, ufff, chwila relaksu...