reklama

Czerwiec 2011

z Wikipedii:
Nadczynność tarczycy

Objawy chorobowe

Osobny artykuł: Objawy tarczycowe.
Są różnorakie i mogą przyjmować poniższą postać jako izolowany objaw, bądź grupa objawów:

• wzmożona pobudliwość nerwowa (nadpobudliwość)
  • zwiększona potliwość
  • nietolerancja gorąca
  • kołatania serca i tachykardia
  • duszność
  • uczucie osłabienia (często uczucie zmęczenia podczas chodzenia po schodach)
  • ogólna niechęć do wysiłków fizycznych i intelektualnych
  • utrata masy ciała
  • paradoksalne w stosunku do spadku masy ciała zwiększenie apetytu
  • drżenie rąk
  • wytrzeszcz oczu
  • ciepła i wilgotna skóra
  • nieregularne miesiączkowanie
  • bezsenność
  • zahamowanie wzrostu
  • u dzieci – przyspieszenie wzrostu

nie dalej jak wczoraj czytałam w necie o problemach z tarczycą... wychodzi mi, że mam większość objawów zarówno nadczynności, jak i niedoczynności;-) sprawdzałam w książeczkach ciążowych, w 2009 TSH wynosiło 2,8, a w 2011 już 3,8 - ale nie wiem jaki wniosek z tego wyciągnąć i czy w ogóle jakiś można na podstawie wyłącznie badania TSH... czas się chyba udać do lekarza - tylko znów pytanie: jakiej specjalności - endokrynologa? ginekologa?

reklama
andariel - idzie się do lekarza ogólego ten daje skierowanie do laboratorium, z wynikami wracasz do ogólego i jak wyniki tsh beda zle to ogólny da skierowanie do endokrynologa, a co do tsh to norma to przedział - 0,27 do 4.20 a w ciąży zależy od trymestru w 1ym- 0,33-4,59, w 2gim 0,35-4,10 a w 3cim - 0,21-3,15

andariel bierzesz pod uwagę wyniki z ciąży a one w tej chwili mogą być całkiem inne. Ja miałam niedoczynność tarczycy indukowaną ciążą, w tej chwili wszystko wróciło do normy. Byłam z tym u endokrynologa, babka zrobiła mi usg szyi:) I dostałam jod w tabletkach, 10zł na dwa mesiące leczenia więc nie było źle.

Agata
No własnie ja M. bym dała tez na wszelki wypadek.
A dziecia po diagnozie, no i psu podaje na wszelki co 3 m.
Ale dentysta czy ortodonta? Moze ma krzywy bo nie moge oduczyc jej ssania kciuka - nigdy nie chciała smoczka.

A lekarka dzisiaj - była akurat ta najbardziej sensowna - mowi, ze warto sprawdzic, a jak M. miał w sanepidzie to by wykryli. Wystawiła skierowanie i de do laboratorium zapytac co i jak, a tam uwaga na pasozyty refuntuja, na owsiki 10 zł a na landbie (czy jakos tak) 30 zł. Na owsiki dostałam takie cos specjalnego z instrukcja, na pasozyty kał 3 razy do badania, a na te landbie raz.
Jutro ide rano do lekarki (sama) niech zmieni skierowanie - najpierw zrobie owsiki i pasozyty, a potem ewentualnie te za 30 zł, jeszcze dzzisiaj neurolog prywatnie z dwójka czyli wydatek 180 zł.

A M. wymyslił sobie e-papierosa i twierdzi, ze dzieki temu koszty mniejsze i łatwiej rzucic. Ktos wie cos na ten temat, bo rodzaji tego tyle ile komórek w komisie?

Buziaki dla wszystkich chorych.

Krupnik na obiad.

A ja czytam i nie mam jak odpisać wszystkim, chyba jak A wróci z pracy to zasiądę. Maja wyspała się na spacerze i ani myśli spać, mam tak jak Andariel, łazi wszędzie na azymut, nie zważa na przeszkody, tylko próbuje taranować, do tego wstaje wszędzie gdzie da się wspiąć...a później znienacka się puszcza i leci do tyłu...normalnie czołg mam, dziewczyny cieszcie się, że macie jeszcze stacjonarne maluchy, bo później to jest masakra, wieczorem padam na pyszczek...I jeszcze ulewa co chwila dynią z marchewką, więc latam z mydełkiem i zapieram, bo nawet dywan obrywa.
Nie mogę skupić myśli, żeby Wam po kolei odpisać teraz, a nie chcę pierdół od niechcenia pisać...

MAMUSIU do lekarza szybko bo czas na leki.

ANDARIEL do internisty, czyli do lekarza pierwszego konfliktu i tak jak pisze MAMUSIA; mam nadzieje że jesteś zdrowa

TRASIU jak Marysia??

IRONIA coś mało aktywna dzisiaj jesteś.

AESTIMA gdzie jesteś?

U mnie Antoś ma 39,8 i brak mi pomysłu dlaczego; jedyne co mi do głowy przychodzi to zęby; zobaczymy....

Dzisiaj dowiedziałam się ,że w lutym będzie wydana książka "kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych", dla mnie dobrze, bo ja jednak wolę książki papierowe ewentualnie w czasie jazdy samochodem audiobooki; e-booki to jednak nie dla mnie, pewnie, że fajnie bo można ją mieć w kilka minut ale jednak papier to papier. Książka, wygodny fotel, herbatka z konfiturą z płatków róży i trwaj chwilo jak najdłużej...

MAMUSIU a może wrzucisz na kulinarny przepisy z dań rocznicowych??

MGORDON co u Ciebie, jak Amelka??

gordon - sprawdz na e-dymek.pl danwo sie juz tym zajmowalam ale wiem ze mieli fajne oferty :) na ich fb tez troche informacji dla laików...

agatka - choram :( zapalenie gardła mam... teraz na nos mi się rzuciło... więc siedze i probiouje sie bawic z beniem ale taka zmeczona jestem ze zasypiam na dywanie..

eh moj maz...spieszyl sie i zostawil ladowarke w kontakcie...a beni oczywiscie do paszczy... dobrze ze tam nie ma za duzego natezenia bo by mi sie syn naładował :confused2:

A M. wymyslił sobie e-papierosa i twierdzi, ze dzieki temu koszty mniejsze i łatwiej rzucic. Ktos wie cos na ten temat, bo rodzaji tego tyle ile komórek w komisie?
moja teściowa tego cudu używa od paru m-cy i twierdzi, że jest ciut taniej, choć o rzucaniu na razie nie mówi... ale nie wiem jaki ma, podejrzewam, że jakiś tańszy;
ps. chyba o lamblie chodzi;-)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry