reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwiec 2012

Cześć Mamuski,

Ćwiczenia Kegla to ćwiczenia zaprojektowane w latach 40. XX wieku przez amerykańskiego lekarza Arnolda Kegla dla wzmocnienia mięśnia łonowo-guzicznego (łac. musculus pubococcygeus). Ćwiczenia mają na celu wzmocnienie i naukę kontrolowania mięśni dna miednicy, zwanych czasem mięśniami Kegla. Ćwiczenia Kegla polegają na zaciskaniu mięśni pochwy i odbytu na ok. 8-10 sekund i powtarzaniu tej czynności w krótkich odstępach czasu zaczynając od 5 powtórzeń dochodząc aż do 25 w miarę wzmacniania się mięśni[SUP][1][/SUP]. Wzmocnione i bardziej elastyczne mięśnie ułatwiają poród, zapobiegają opuszczaniu się narządów i wysiłkowemu nietrzymaniu moczu[SUP][2][/SUP], zwiększają też satysfakcję seksualną kobiet[SUP][3[/SUP]

jak widzicie te ćwiczenia nie tylko maja za zadanie przygotowanie do porodu - zatem polecam, żeby je stosować (zwłaszcza ze względu na to ostatnie hihihi).

AVO - na ja w pierwszej ciąży poznałam płeć dziecka na porodówce, bo nie było szans na to, żeby wcześniej poznać - usg wtedy to była czarna magia. Przy drugiej niestety też, ale to dlatego, że tu pierwsze usg jest w 20 tyg. - mała tak sie ułożyła, ze nie udało sie podglądnąć, a później dziecko juz jest zbyt duże i raczej trudno jest zobaczyć.

gkvip2505 - tutaj tez nie ma czegoś takiego jak podtrzymywanie ciąży, chociaż duphaston jest i używają, ale tylko w celu wyregulowania cyklu (moja kuzynka to bierze).

Ostatnia edycja:
reklama
No chyba przesadziłaś z tą większością. NA razie mamy 2 (czy 3 ?) chłopców. :tak:

Ja nie robie, bo nawet nie wiedziałam, że trzeba :sorry:

I jeszcze jedno pytanko - czy lekarz rodzinny może wystawić L4 "ciążowe" (100% płatne)?

hmm..ja myslałam,ze z 5 dziewczyn :) no i powinnam napisac większość z Was, kóra miała już usg genetyczne:) Więc trzeba podliczyc ile miało i ile zna płeć:)

W kazdym razie ja tez bym chciała już poznać:)

Co do lekrza pierwszego kontaktu to może wystawić,a le robią to najczęściej niechętnie i góra na tydzień. Sa oczywiście wyjatki.

Niepamiętam już która z Was pisała, ze trzeba jeść lub pic dużo " żelaza" - ale pamiętajcie, że żelazo, żeby się wchłaniało potrzebuje wit. C - czyli jak np. mięsko to z surówką np. z kapusty czy z jakiegoś innego warzywka, które ma tę wit. inaczej tylko przeleci przez organizm, a nic nie zostanie.

Hejka

ja tam dziewczynki po wizytkach meldujcie co słychać u was i waszycj fsolkach
Ja już poprzatałam po obiadku mąż w pracy a ja się nudze powiedzcie mi jak można przyśpieszyć czas bo chciałabym już jutro piątek żeby zobaczyć moje fasolinki:szok:

gdyby nie luteina i inne leki na podtrzymanie wczesnej ciąży - bliźniaków bym raczej nie miała.... :eek:

przeciez jezeli medycyna idzie do przodu to czemu nie pomagac kobietom donosic zagrozoną ciążę jak i potem ratowac przedwczesnie urodzone dzieciaczki.. ??? czemu ta ich polityka służy???

macku - nie wiem;-)

boli mnie głowa:crazy:

Nie mogę tego pojąć jak ciąża do 12 tygodnia może nie być uważana za ciażę! PRzecież dziecko ma juz wtedy ok 6 cm... żyje serce mu bije.... przecież to człowiek jak ludzie mogą podchodzić ze tego nie ma... Przecież to 3 miesiące - jedna trzecia całej ciąży... ehhh mam nadzieje że w tych krajach które maja takie podejście kiedyś to się zmieni bo wiele wiele więcej dzieci by się rodziło gdyby pomagano kobietom z zagrożoną wczesną ciążą.

gdyby nie luteina i inne leki na podtrzymanie wczesnej ciąży - bliźniaków bym raczej nie miała.... :eek:

przeciez jezeli medycyna idzie do przodu to czemu nie pomagac kobietom donosic zagrozoną ciążę jak i potem ratowac przedwczesnie urodzone dzieciaczki.. ??? czemu ta ich polityka służy???

U nich to taki rodzaj selekcji naturalnej:-( no i oszczednosc. :-(

maćku lekarz pierwszego kontaktu może wystawić zwolnienie 100% płatne. Mój lekarz, jak ostatnio u niego byłam z problemami z oddychaniem sam się pytał czy mam zwolnienie, bo jak nie to mi wypisze. A jeśli mi się skończy to co mam, a chciałabym dalsze, to żebym do niego przyszła i bez problemu mi wypisze. Przypomniał na wyjściu, ze mam dbać o siebie baaardzo, żebym pamiętała, że jestem uprzywilejowana i jak czegokolwiek mi trzeba albo cokolwiek się będzie działo, to mam przyjść i powiedzieć.
Pamiętaj tylko, żebyś miała przy sobie kartę ciąży, bo ona jest podstawa u takiego lekarza do zwolnienia 100%.
Mam nadzieję, że pomogłam.

niezapominajka
co do sutków to ja może nie mam wklęsłych ale nie mam też takich wypukłych sterczących konkretów. nie spodziewałam się, że będą problemy z karmieniem a były wielkie, mały za nic nie chciał się zassać, dopiero jak nakładałam taką silikonową nakładkę (taki przezroczysty sutek z dziurką) to on łapał i ssał jak oszalały. Niestety zostaliśmy z tym kapturkiem już do końca karmienia (8 miesięcy) i to była męka. Teraz się też trochę obawiam jak to będzie. Wiem jednak, że to nie jest regułą i jak dziecko dobrze i szybko po porodzie zostanie przystawione to i takiego płaskiego sutka przyjmie, nam się nie udało.

buziak
ja właśnie tak samo jak ty nie zawsze daję radę się tu we wszystkich postach połapać i też nie wszystkim gratuluję i nie odpowiadam na każdy post nie ze złej woli tylko dlatego, że się po prostu nie da, za dużo produkujemy :)

w Niemczech duphaston dają kobietom z niedoborem hormonów przed zajściem w ciążę, potem zalecają odstawić bo twierdzą, że nie pomaga a może doprowadzić do maskulinizacji płodu (cokolwiek to znaczy) ale to musi być jakaś bzdura bo przecież w Polsce wielki odsetek dzieci rodzących się w ostatnich latach to są dzieci poduphastonowe, ja jeśli moja ginekolog stwierdzi, że teraz w 12 tygodniu branie tego jeszcze ma sens to wykupię i będę łykać

Ostatnia edycja:
reklama
Wiecie co dzisiaj jestem non stop głodna i cały czas coś jem ... przed chwila zjadłam cały talerz świeżo ugotowanych kluchów i zagryzłam to dwiema kanapkami :) Nadal jestem głodna i już myślę co by tu zjeść... Mam ochotę na kebaba... ://...

Do góry