reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czerwiec 2012

Hejka!! Wpadam na chwilę, a powinnam kończyć prasowanie... jak zawsze odłożę na kolejny dzień.

Uroczyscie oswiadczam, ze zaliczylam baaardzo przyjemne spotkanie z Sunshine. Fotek nie cykalam (wszystko ma Sunshine). Nie wiem czy moge ja obgadac, bo pewnie pozniej przeczyta :dry: ;-) Sama Sunshine jest przesympatyczna, drobniutka i ma piekne oczy. Aurelka na poczatku troche niesmiala, pozniej sie rozkrecila i nawet zalapalam sie na dwa buziaki. Maz Sunshine dzielnie pomogl mi przy Tomciu, ktory pokazal male rozki i dwa razy odwalil histerie polaczona z lamentem. Poza tym zasypal Aurelke piaskiem za co mu sie odwdzieczyla wsypujac garsc piachu za bodziaki :-) Szkoda, ze mieszkamy tak daleko od siebie, bo na pewno bym ja nawiedzala (nawet wbrew woli ;) )

super, że się spotkałyście!!! :-)

Dzisiaj rozpoczęłam naukę samodzielnego zasypiania w łóżeczku - udało się :-)

jakieś rady??? zamierzam powoli uczyć Gabi, że można zasypiać bez kładzenia się mamy lub taty obok, bo często są sytuacje, w których ta umiejętność by się przydała :-) generalnie wiem jak to zrobić, ale pewnie nie będzie to łatwe...

A dziś się uśmiałam z mojego Antośka :) zawsze jak go przewijam to on wynosi pampka do śmieci :) i dziś w kuchni upadły mi obierki z rzodkiewki i mówię do niego "A wyrzuć to do śmieci" chwile później patrzę na niego, a on goły, a pampers w śmietniku :D :D

:-D:-D:-D

jestem chora :( gardło mnie nawala, wręcz pali, bolą mnie kości i ciągnie w plecach:-( mam dylemat iśc do domu i potem odrabiać czy zostać...

czyżby zaczynały się wirusy, które przeważnie nadchodzą z dniem 1-go września.... Nie lubię tego okresu, bo pełno ludzi choruje. Zdrówka!!

Jesteśmy w domu. Szymek śpi a ja ogarniała chatę. Zdezynfekowalam wszystko co mogłam co mieliśmy w szpitalu.
Antybiotyk jeszcze 3 dni ma brać ale już od wczoraj doustnie bo wenflon jedna durna pielęgniarka uszkodziła i nie pozwoliłem wbić kolejnego a tym bardziej tej pindzie.

Jestem zmęczona strasznie ale i tak pod ogromnym wrażeniem mojego syna. Nawet nie narodził w szpitalu. Płakał tylko przy pobraniu krwi no i gdy wenflon się zapchal a tamta dalej walila antybiotyk do rączki. Do lekarzy się cieszył i kradł im długopisy z kieszonek fartuchow.
Tyle na teraz. Muszę odpocząć, dobrze że mały nadal śpi.

Fajno, że już w domu!

Mam DYLEMAT:D Trzy żłobki i wszystkie fajne.
* Pierwsze prawie po drodze do roboty, ekologiczne (jedzenie certyfikowane itp.), dzieci wychodzą na podwórku (dziś rano 1,5 godz. i jeszcze idą popołudniu), ale plac zabaw średnio wyposażony (za to biega tam wielki królik, który robi furorę). W grupie 8 osób (przyjmują od 1,5 roku, ale zrobili wyjątek dla znajomych i mają chłopca z kwietnia 2012), panie z wykształceniem pedagogicznym, młode. Dzieci (nawet te małe) mają wycieczki autokarowe do max. 30km, angielski itp.:)
* Drugie po drodze do pracy (obok mojej mamy), z wyżywieniem, dzieci wychodzą na spacery i na plac zabaw, ma rewelacyjne opinie. Dzieci przyjmują od 16mies. (ale najmłodsze obecnie ma 20mies.), młode panie z wykształceniem, w grupie 7 osób, angielski itp.
* Trzecie na moim osiedlu (więc pod nosem) ze świetnymi opiniami, jedzeniem na miejscu, wykształconymi pedagogicznie paniami, dzieci też wychodzą na plac zabaw, jest angielski itp. A dzieciaczki przyjmują od 12mies. więc Polka nie byłaby najmłodsza. I co najlepsze - to żłobek z dofinansowaniem, a więc za cały dzień (karnet do 10godz.) płaciłabym 500zł (jestem 3 w kolejce).

powodzonka w dokonywaniu wyboru :-) z opisu wszystkie są spoko ;-)

I jeszcze szybkie pytanie (uwaga będzie o kupsztalach, kto je niech nie czyta :-p): młody od tygodnia zaczął się wypróżniać kilka razy dziennie, głównie po jedzeniu. Robi normalne kupki, z tym że małe, a często. Jakieś pomysły z czego to? Zęby, mmr, zmiana żywienia? Nie wiem, czy powinnam iść z tym do lekarza. Miał któryś bąbel tak? (dodam, że do niedawna kupsztal był raz na 1,2 dni).

Julek - mały żłobak :-)
Nie mam pomysłu, moja robi z reguły raz dziennie. Daj znać, co powie pediatra.

reklama
Aga jak mial ciebie na wylacznosc do tej pory a tu nagle jakas Milena mu wchodzi z butami.... Pewnie manifestuje swoja zazdrosc... Moze mu przejdzie z czasem?
Może tylko kiedy?:)
Hej baby, ja tutaj też nie na bieżąco :sorry2: Ale wpadam się chociaż przywitać i donieść, że za nami pierwsze godziny spędzone w żłobku :-) Młody spisał się bardzo dzielnie, był grzeczny, bawił się z dziećmi i ani razu nie zapłakał na widok takiej gromady brzdąców i ich rodziców ;)

Same dni adaptacyjne zorganizowane bardzo fajnie, bo był czas i na zabawę i na pogaduchy z nauczycielkami, i na poczęstunek w jadalni. Fajno :happy2:
Fajnie, ze są takie dni w żłobku :) ja jak zadzwoniłam do państwowego żłobka z pytaniem czy mogę go zobaczyć, a babka tak pod koniec września:szok:pytam, ale jak to jak dam dziecko od 1września, a babka no i potem bedzie mogła pani zobaczyć gdzie dziecko chodzi:szok: nawet na sale nie można pójść zobaczyć, bo dzieci odbierają w szatni :wściekła/y:

agaundpestka - na pierwszy rzut oka genialny pomysl z ta przyczepka. Pilnuj jednak, zeby byla dobrze zamortyzowana - dla dobra dzieciecych pleckow. Tylko, czy Twoj Antek sobie poradzi kiedys z zazdroscia? Ja chlopaka rozumiem, moj pewnie reagowalby podobnie :sorry2:

Znalazlam fajna stronke o dzieciach na rowerze. Zebrali rozne opinie, w tym Zawitkowskiego. Fajnie, logicznie opisane, jesli wczesniej na te stronke nie trafilyscie:

Dla kogo fotelik rowerowy oraz zasady bezpieczeństwa - AktywnySmyk.pl
Dzięki, rozmawiałam nawet z Zawitkowiskim o fotelikach :)

Kasiekz ciężki wybór, ale fajnie, ze masz w czym wybierać :) niby fajnie blisko pracy, bo po drodze, ale też fajnie blisko domu.

Miałam coś jeszcze napisać, ale właśnie skończyłam malowanie drzwi i grzejnika i olejna trochę mnie zmuliła :/

kasiek ja bym wybrala ten pierwszy ale ze wzgledu na krolika :-D:-D:-D:-D

dziewczyny w tchibo w najblizszej kolekcji beda kalosze dla maluchow, kurtki przeciwdeszczowe rajstopki itp...
jesiennie sie zrobilo:-( a skoro juz tak to zastanawialyscie sie co na zime dla dzieciakow? kombinezony chyba odpadaja? ja poki co mam kamizelke puchowa i jedna czapke, zadnej kurtki... i nie wiem czy do wozka spiwor sie jeszcze przyda? bo w sumie to dzieciaki glownie chodza no i jak w takich ubloconych butach do spiwora... i jakie buty? kozaki (brrr nienawidze kozakow w kazdej postaci:baffled:) nie mam zielonego pojecia czego mu szukac na zime wiec pomozcie doswiadczone mamy!

Ostatnia edycja:
josie ja mam już kupione kozaki i po swojej siostrze śniegowce. Na zimniejsze dni mam płaszczyk jeszcze z wiosny (kupiłam większy rozmiar) i dwie cieplejsze kamizelki z kapturem. A na zimę mam po siorze dwa dwuczęściowe kombinezony i już wiosną kupiłam Polce kurtkę zimową, bo była promocja:p Czapek mam z 3 + szaliki i rękawiczki. Bosche jak sobie pomyślę o ubieraniu w to wszystko dziecka to MASAKRA! Mniejsze było lepiej - rach ciach ciach na łóżku ubrać, w śpiworek i do wózka:D

aga to ci w żłobku powiedzieli:p Ja z państwowego zrezygnowałam, bo 44 osoby w grupie i dzieci non stop chore (przynajmniej takie doświadczenia mają osoby otaczające mnie). Chyba wezmę to dofinansowane na mojej wiosce - jutro podejmę decyzję. Bosche, ciągle płaczę jak o tym myślę - ja najchętniej nigdzie nie oddałabym jej. 1,5 roku z mamusią i nagle rozłąka na 9 godz.:((((((((((((( Nie wiem czy dam radę i serce mi nie pęknie!

iwon
żłobki po drodze do pracy a nie przy pracy:) Wszystkie są w mojej okolicy, ale to jedno na osiedlu. Z chorobą nie ma problemu, babcia też tu mieszka i mogłaby podskoczyć odebrać:p

dziewczyny w tchibo w najblizszej kolekcji beda kalosze dla maluchow, kurtki przeciwdeszczowe rajstopki itp...
jesiennie sie zrobilo:-( a skoro juz tak to zastanawialyscie sie co na zime dla dzieciakow? kombinezony chyba odpadaja? ja poki co mam kamizelke puchowa i jedna czapke, zadnej kurtki... i nie wiem czy do wozka spiwor sie jeszcze przyda? bo w sumie to dzieciaki glownie chodza no i jak w takich ubloconych butach do spiwora... i jakie buty? kozaki (brrr nienawidze kozakow w kazdej postaci:baffled:) nie mam zielonego pojecia czego mu szukac na zime wiec pomozcie doswiadczone mamy!

ja kupiłam już na alledrogo 2 kurtki zimowe, oprócz tego mam na jesieć 2 bezrękawniki puchowe. Czapkę i szalik dostałam do tuniki wełaninej (tez allegro) I tez nie wiem co z kombinezonem i butami. Wydaje mi się ze spiworki odpadają (i tak nie miałam) bo z butami nie wsadzisz. Ale kombinezon jak najbardziej - zresztą sa takie teraz osobno spodnie i osobno kurtka.

Hej

No w koncu udało sie zaszczepić Mateusza na Wzw - spożniałam sie tylko 7 m-cy:-D
Pytałam o rózyczke,... i mają tylko mmr, za priorixa trzeba zapłacić 70 zł, i nie wiem co robić? Pielegniarka mówła,że nie miała przypadku komplikacji po mmr.

Josie
- ja mam kurtkę puchową i do tego spodnie grube na szelkach = kombinezon dwuczęsciowy. Kozaczki mam po Adrianie(prawie nie chodzone) wiec pewnie nie bede kupowac, podobne do tych: kozaki dziecięce - DEICHMANN
mam tez takie zwykłe skorzane, ale bardzo nie praktyczne, dla tak małych dzieci.

Kasiek - ja bym zapisała do tgo najblizej mamy- w razie czego bez problemu odbierze;-)

Co do śpiworka to my uzywalismy nawet przy chodzącym dziecku, oczywiscie nie wkładałam dziecka w zabloconych butach, a tak to czyscił sie bez problemu

Iwon - fajnie ze Julek dobrze znosi pobyt w złobku. Mati robi kupke raz dzienie. I co powiedzial pediatra??????????

Ostatnia edycja:
W nocy spać nie mogłam tylko myślała, który żłobek:D Coś mi podpowiada ten ekologiczny, ale mam do niego trochę dalej i dłużej do pracy, a rozum ten koło mamy, a wygoda i ogólnie większość mnie chce ten obok mojego domu. Zgłupieje. Boje się każdego strasznie, a M szalony już kupił na allegro mikro podsłuch wielkości 2 groszówki na pierwsze dni:D:D W tym ekologicnym zabrakło zupy dla jednego dziecka i Panie od innych odlewały (ponoć sytuacja jednorazowa), ale na kolacje tylko owoc? W tym koło mamy schody na górę nie zabezpieczone, bo niby Panie pilnują i nie zaproponowano mi zwiedzania. A ten obok mnie niby pięknie cacy i kasy po dofinansowaniu płaciłabym połowę mniej, ale coś mam dziwne przeczucia. Dobra nie zaśmiecam już BB! Jak wybiorę to dam znać i nie będę wam już ględzić:p

Co do kozaków to Andzia ma 100% racji. Kozaki zimne i nie praktyczne, ewentualnie wyjściowe i tyle. Dlatego osobiście polecam takim małym szkraba tzw. ciepłe śniegowce:) Ciepło w stópkę, nie przemakają itp. Np.
buty-rx-obe-girls-11.jpgbuty-zimowe-sniegowce-dzieciece-billy-rozowe-demar-rozmiar-28-29.jpgbuty-zimowe-sniegowce-dzieciece-furry-kremowe-demar-rozmiar-22-23.jpgolang-puff-argento.jpgbig_800PX_62842550.jpg

Załączniki

• buty-rx-obe-girls-11.jpg
    buty-rx-obe-girls-11.jpg
    23,3 KB · Wyświetleń: 75
  • buty-zimowe-sniegowce-dzieciece-billy-rozowe-demar-rozmiar-28-29.jpg
    buty-zimowe-sniegowce-dzieciece-billy-rozowe-demar-rozmiar-28-29.jpg
    15,3 KB · Wyświetleń: 51
  • buty-zimowe-sniegowce-dzieciece-furry-kremowe-demar-rozmiar-22-23.jpg
    buty-zimowe-sniegowce-dzieciece-furry-kremowe-demar-rozmiar-22-23.jpg
    13,3 KB · Wyświetleń: 51
  • olang-puff-argento.jpg
    olang-puff-argento.jpg
    17,3 KB · Wyświetleń: 49
  • big_800PX_62842550.jpg
    big_800PX_62842550.jpg
    22 KB · Wyświetleń: 50
Josie ja to sie zastanawiam jaki rozmiar na zime :p ale poki co mam taki korzuszek, jakis komplet kurka plus cieple gacie ... ale moze sie okazac ze trzeba bedzie kupic ... a Buty dla mnie czarna magia ...`spiworek to sie moze przydac dla nastepnego :p u mnie lezy i czeka :D kombinezon my mielismy dwuczesciowy juz na tamta zime ogrodniczki i mega puchata kurtka, super sprawa ... szkoda ze nie mam na ten sezon bo po pleckach nigdy nie wialo a i w sklepie kurtke mozna bylo zdjac

Kasiek moj chodzi do panstwowki i w grupie wpisanych jest 30 dzieci chodzi max 18-20, zazwyczaj mniej ... a choroba lapia wszedzie czy w prywatnych czy w panstwowych... i jakos nie chce mi sie wierzyc ze grpa jest 44 osobowa bo musieliby miec sale gimnastyczna jako sale zabaw ... bo jest okreslona przestrzen na liczbe dzieci .. okreslona lczba opiekunek, i nie moga naduzywac dlatego sa taaaakie dlugasne listy do tychze zlobkow

Aga idziesz od kopa do zlobka w ktorys dzien i prosisz o pokazanie, a jak beda jakies opory to prosisz o opinie sanepidu :D nie maja prawa Ci odmowic

Andzia u nas tez mowila ze po mmr nie spotkala sie dawno z odczynem poszczepiennym i tak tez bylo u nas

Ostatnia edycja:
reklama
Kasiek - a zanudzaj sobie :) przynajmniej jest co czytać. Ja problemy ze złobkiem nie miałam - wybrałam tylko jeden i czekam az sie dostanie :p
Szczepienie mam na październik.

A sniegowce - fajne tylko jaki rozmiar kupic? Na razie mam jeszcze balerinki i tenisówki. (rozmiar 20 - 21) Potem planuje na jesień trzewiki (pewnie juz 22) i co? sniegowce 23????
Powiem wam ze głupieje z lekka - tym bardziej ze moja to tak dziwnie rośnie. Przez 2 msc nic a potem nagle w ciagu tygodnia mi z ciuszków wyrasta.

Tęsknie strasznie za ta moją dzidzią.

Do góry