reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czerwiec 2012

Przeciez po 3 miesiacu ciazy jestes juz chroniona takze poki co to ciagnij zwolnienie az ci sie skonczy I trymestr a pozniej dopiero powiedz pracodawcy o ciazy, jezeli masz umowe na czas okreslony to zostanie ona przedluzona do czasu porodu a pozniej macierzynskiego tak chyba jest jak czytalam w kodeksie pracy.
Dziekuje MatMaks, choc to ze tak schudlam bylo raczej wywolane nerwami, najpierw smierc babci za 3 tygodnie pochowalam mame ktora nie miala 52 lat i za chwilke mnie mąż zostawil takze to wszystko sie na to zlozylo.

reklama
Mój M. z pierwszego małżeństwa ma dwie córki 17 i 19lat,
No to mamy więcej wspólnego niż myślisz :-). Mój mąż ma z pierwszego małżeństwa 17letnią córkę, która już 2 razy przeżyła traumę, bo najpierw w 2008r ja urodziłam dziecko jej tacie, a w 2009r urodziła dziecko jej mama z nowym partnerem. Niby zareagowała dobrze, ale trudno powiedzieć jak zareaguje na to po raz trzeci. Póki co jeszcze nic nie wie, ale w sumie nią się mniej martwię. Bardziej teściami i pracą. Ja póki co pracuję, ale też jestem na Duphastonie przez krwiaka który umiejscowił się tuż obok mojego maleństwa. No i jeśli tylko zaczęłoby się dziać coś niepokojącego, to od razu idę na zwolnienie. Szkoda by mi było jeśli mi podziękują, bo mam tu dobre stanowisko (kierownicze) i już zżyłam się z ludzmi, ale umowę mam do 09.06. a termin na 08.06. Liczę się wiec z tym, że zwolnić mnie póki co nie zwolnią bo nie mogą, ale nie przedłużą mi umowy :-(

Dziekuje MatMaks, choc to ze tak schudlam bylo raczej wywolane nerwami, najpierw smierc babci za 3 tygodnie pochowalam mame ktora nie miala 52 lat i za chwilke mnie mąż zostawil takze to wszystko sie na to zlozylo.
Oj, bardzo mi przykro :-(. No ale są wreszcie i szczęśliwe wydarzenia w twoim życiu - maleństwo pod serduszkiem osłodzi Ci wszystkie smutne dni.

Wiem, że można wykorzystać jeszcze macierzyński pomimo nieprzedłużonej umowy, ale szkoda mi tej pracy. Po poprzedniej ciąży straciłam pracę, w której spędziłam 10lat (likwidacja etatu) - to naprawdę przykre. I teraz znowu przyjdzie mi szukać pracy od początku. A wcale nie jest łatwo znaleźć coś fajnego przy dwójce małych dzieci :no:

U mnie to w ogole jest sprawa przechlapana bo ja w tym momencie nigdzie nie pracuje :( jestem na zasilku dla bezrobotnych takze teraz mam kombinacje jak to zrobic aby bylo dobrze. Nie dosc ze ciagle o tym mysle to jeszcze zaprzata mi glowe mysl o moim wieku i pierwszej ciazy !!!! Boje sie !!!

Mi też szefowa dala do zrozumienia że mi nie przedłuży umowy, dlatego od razu poszłam na L4, a chciałam popracować do świąt i ona jeszcze mi powiedziała że dobrze by było jakbym na L4 dopiero w styczniu poszła bo to jej by się najbardziej opłacało. A co mi się opłaca to już nie pomysli:(. No ale teraz tacy pracodawcy niestety

A co do farbowania włosów to oczywiście farba bez amoniaku i jeszcze jedno musisz powiedzieć fryzjerowi o ciąży bo w 1 trymestrze też nie wszystkie farby dobrze łapią kolor.
Tam gdzie ja chodzę do ffryzjera wisi plakat z reklamą farby bez amoniaku chyba garniera i jest napisane,żeby powiadomić fryzjera o ciąży.

Dziewczynki, wiem, ze martwicie sie praca, ale chyba dzidzi najwazniejsze?
Ja ze swojej musialam zrezygnowac, bo nie dalo sie isc na zwolnienie (mieszkam w Anglii, wiec tutaj jest troche inna sytuacja). Przez ostatnie tygodnie najadlam sie tyle strachu i stresu, ze wolalam rzucic prace niz sie jeszcze bardziej denerwowac. Po plamieniach i bolach, lekarz powiedzial, ze mam sie oszczedzac, ale zwolnienia nie chcial wypisac. Tak wiec siedze sobie w domku pelna obaw, ale jednoczesnie baaardzo szczesliwa. Wazne, ze dzidzi ma sie dobrze, serducho bije, a ze pracy nie ma? Trudno - przezyjemy :)

Dla mnie też to będzie pierwsze dzieciątko, więc całymi dniami siedzę w internecie i czytam wszystkie artykuły dotyczące ciąży, rozwoju maluszka itp. - dobrze, że mam w domu psy, to chociaż wychodzę na spacery, żeby się dotlenić :-D Mój szef stwierdził, że lepiej będzie dla wszytskich, jak do porodu zostanę w domu, a oni już teraz podzielą moje obowiązki, niż gdybym miała chodzić w kratkę - chociaż był szczery :-)

reklama
U mnie to w ogole jest sprawa przechlapana bo ja w tym momencie nigdzie nie pracuje :( jestem na zasilku dla bezrobotnych takze teraz mam kombinacje jak to zrobic aby bylo dobrze. Nie dosc ze ciagle o tym mysle to jeszcze zaprzata mi glowe mysl o moim wieku i pierwszej ciazy !!!! Boje sie !!!

Nie jesteś sama, choć ja nawet zasiłku nie mam. Od dwóch lat szukam pracy w moim mieście, ale tu bez pleców nie ma szans, a ja jestem zbyt dumna by się prosić :-p Na rozmowie jak mowię, ze mam jedno dziecko to już odpadam (bo po 30-stce zaraz zajdzie w ciaże i na L4 pojdzie:eek:) Także już odpadam, a po drugie ostatnie moje stanowisko pracy to praca w biurze za granicą, co też się nie podoba bo lepiej gdybym pracowała na zmywaku :wściekła/y: (innymi słowy, ma pani złe przyzwyczajenia, nie polskie umiejętności :crazy:)

No to teraz będę skazana na bezrobocie przez kolejny rok, dwa. Mąż nic nie mówi, ale wiem że sie martwi:-( Niewiem, moze założę jakąś firmę ajk wpadnę na pomysł jaką :-D

Do góry